Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

«ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» – Ευκαιρία αναβάθμισης των ακινήτων για περισσότερους

Τον Οκτώβριο αναμένεται να ανοίξει μέσω της ενεργοποίησης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας το νέο «Εξοικονομώ» και το κρίσιμο ζήτημα που διαφοροποιεί τη νέα από την προηγούμενη πρακτική, είναι ότι η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή για ένα μήνα.

Ήδη η προδημοσίευση του Οδηγού του νέου «Εξοικονομώ» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν εγκαίρως και να ξεκινήσουν τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών για την υποβολή τους.

Με τον τρόπο αυτό, όπως ανέφερε χθες σε δηλώσεις του, ο Αλέξανδρος Λάμπρου, πολιτικός μηχανικός και πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ θα δοθεί ικανός χρόνος για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και δε θα παρατηρείται το φαινόμενο των προηγούμενων κύκλων του προγράμματος, όπου όσοι ήταν πιο γρήγοροι ή είχαν καλύτερη σύνδεση στο διαδίκτυο, να ικανοποιούν πολλές περισσότερες αιτήσεις σε σχέση με άλλους που δεν είχαν τις ίδιες δυνατότητες.

«Ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα του κλάδου και των πολιτών, να ενισχυθεί η αξιοκρατία και να μην εξαρτάται το αν θα μπει κάποιος στο πρόγραμμα από το αν προλάβει να υποβάλει την αίτηση αλλά από το αν υπάρχει μεγαλύτερη ή μικρότερη ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου ή του διαμερίσματος», ανέφερε ο κ. Λάμπρου. Οι αιτήσεις θα βαθμολογούνται βάσει ενεργειακών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων. Θα δοθεί προτεραιότητα σε νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, σε ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους και σε νοικοκυριά με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.

Σύμφωνα επίσης με το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για όσες αιτήσεις δεν περάσουν στην δεύτερη φάση για τη χορήγηση της επιδότησης, προβλέπεται λίστα επιλαχόντων, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των τελικών δικαιούχων, ενώ παράλληλα για τους δικαιούχους, που δεν έχουν τη δυνατότητα της ίδιας συμμετοχής, ο δανεισμός τους θα έχει και την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ