Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

ΕΛ.ΑΣ. – Ανέλαβε και επίσημα καθήκοντα ο νέος Αρχηγός, Κ. Σκούμας

Η τελετή παράδοσης – ανάληψης των καθηκόντων του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, στις Αχαρνές Αττικής.

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ανέλαβε την Ηγεσία του Σώματος από τον απερχόμενο Αρχηγό, Στρατηγό ΕΛ.ΑΣ. ε.α. Μιχαήλ Καραμαλάκη.

Παρέστησαν, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό , ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Παπαθανασίου.

Κατά την τελετή, ο απερχόμενος Αρχηγός του Σώματος, Στρατηγός ΕΛ.ΑΣ. ε.α. Μιχαήλ Καραμαλάκης παρουσίασε το πολυδιάστατο έργο που επιτέλεσε η Ελληνική Αστυνομία κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ο νέος Αρχηγός, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ευχαρίστησε τον Επίτιμο Αρχηγό, για την άψογη συνεργασία, το ήθος του και το αξιόλογο έργο που παρήγαγε και ανέπτυξε τις προτεραιότητες και τη φιλοσοφία των επερχόμενων δράσεων του Σώματος, με σκοπό την αποτελεσματική ανταπόκριση στις σύγχρονες απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας.

Έθεσε ως πρωταρχικό μέλημα την καλλιέργεια στον πολίτη του αισθήματος ότι η Αστυνομία είναι συμπαραστάτης και αρωγός στις ανάγκες του καθώς και εγγυητής της ασφάλειάς του, αναλύοντας τους τρεις κεντρικούς στρατηγικούς πυλώνες για την επίτευξη αυτού του στόχου:

Πρώτος πυλώνας: οι Δημοκρατικές αξίες και η διαφάνεια.

Δεύτερος πυλώνας: ο Επαγγελματισμός και η Δεοντολογία.

Τρίτος πυλώνας: το Κοινωνικό πρόσωπο της Αστυνομίας και η εξωστρέφεια.

Παρουσίασε επίσης τα εργαλεία μέσω των οποίων η Ελληνική Αστυνομία θα ανταποκριθεί στις αλλαγές που επιτελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η επανεκπαίδευση του προσωπικού, η συνεργασία και αλληλεπίδραση με τους πολίτες, η αξιοποίηση της τεχνολογίας και η ψηφιοποίηση των Υπηρεσιών.

Πιο αναλυτικά, στην ομιλία του ο απερχόμενος Αρχηγός του Σώματος Στρατηγός ΕΛ.ΑΣ. ε.α. Μιχαήλ Καραμαλάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Αξιότιμε Αρχηγέ, Αγαπητέ φίλε Κώστα, ξεκινά για εσένα η περίοδος της Αρχηγίας σου, ενώ έχεις ήδη διανύσει μία επιτυχημένη πορεία στο Σώμα και με συσσωρευμένη επαγγελματική στρατηγική και επιχειρησιακή εμπειρία, η οποία σε καταξιώνει και σε καθιστά αυτάρκη, ώστε να κρατήσεις και να κατευθύνεις το τιμόνι του Σώματος…».

Ο νέος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε: «…Η Αστυνομία οφείλει να εξασφαλίζει σε κάθε πολίτη τη δυνατότητα να ασκεί ελεύθερα τα ατομικά και κοινωνικά του δικαιώματα και κυρίως το δικαίωμα να αναπτύσσεται, να εργάζεται και να εκφράζεται χωρίς την αβεβαιότητα και το φόβο της βίας και του εγκλήματος. Οφείλει να διασφαλίζει ένα περιβάλλον, όπου θα δεσπόζει ο σεβασμός στους νόμους και στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα για όλους τους συνανθρώπους μας, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Η Αστυνομία λειτουργεί ως άμυνα της κοινωνίας απέναντι στο έγκλημα και όχι ως μηχανισμός εξαναγκασμού ή επιβολής. Αυτό, λοιπόν, είναι το πρωταρχικό μας Στοίχημα : η καλλιέργεια στον κάθε πολίτη αυτής της χώρας, από τα μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι τα απομακρυσμένα χωριά, του αισθήματος ότι η Αστυνομία είναι συμπαραστάτης, είναι αρωγός στις ανάγκες του και εγγυητής της ασφάλειάς του. Για να πετύχουμε το Στοίχημα αυτό, θα πρέπει οι δράσεις μας να διαπνέονται από τις ακόλουθες Αρχές, οι οποίες θα αποτελούν τους βασικούς πυλώνες στήριξης του έργου μας».

Και καταλήγοντας είπε: «Θα ήθελα να κλείσω την ομιλία μου επαναλαμβάνοντας ότι οι καιροί έχουν αλλάξει. Μαζί αλλάζει και ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι η Αστυνομία της Δημοκρατίας και του Πολίτη. Η Αστυνομία που είναι αμείλικτη απέναντι στο έγκλημα σε όλες τις εκφάνσεις του αλλά και η Αστυνομία υπηρέτης του πολίτη. Υπηρέτης του Ανθρώπου και ιδίως εκείνου που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη. Σεβόμενη τα δικαιώματά του. Προστατεύοντας την καθημερινότητά του. Η Ελληνική Αστυνομία προέρχεται από την κοινωνία και υπηρετεί την κοινωνία. Αυτό σκοπεύω να κάνω και εγώ από αυτή τη θέση με βασική μου Αρχή ότι: Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ