ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ – Η Ελλάδα τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας

Σε Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής τιμήθηκε η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως έχει καθιερωθεί η 19η Μαΐου. Σημειώνεται ότι η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας, το 1994, ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, που συντελέστηκε από τους Τούρκους το διάστημα από το 1916 έως το 1923.
Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, κατά την έναρξη της σημερινής ειδικής συνεδρίασης, στην οποία προήδρευσε, τόνισε μεταξύ άλλων: «103 χρόνια μας χωρίζουν από ένα εκ των ειδεχθέστερων μαζικών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, μια σαρωτική και αρρωστημένη έμπνευση που εφήρμοσαν αρχικά οι νεότουρκοι και ολοκλήρωσε στη συνέχεια ο Κεμάλ. Η Γενοκτονία των Ποντίων ήταν μια αντίστοιχη “τελική λύση”, ένα μεθοδικά μελετημένο σχέδιο διωγμών, βασανιστηρίων, δολοφονιών, καταστροφών, λεηλασιών και εκτοπισμών που πραγματοποιήθηκαν με έναν αδιανόητο κυνισμό. Πιστεύω πως είναι καιρός να ενταθεί ακόμη περισσότερο η δική μας προσπάθεια αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Βεβαίως είναι σαφές και αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε απόλυτα τους ισχύοντες συσχετισμούς δυνάμεων σε μια παγκόσμια εξίσωση συμφερόντων. Μπορούμε, ωστόσο, να εκμεταλλευτούμε τις εξελίξεις, προωθώντας τα δικά μας δίκαια, καταρτίζοντας μια ενιαία και συμπαγή πρόταση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, αλλά και των συνολικών απωλειών του Ελληνισμού. Εκτιμώ πως στην παρούσα φάση μπορούμε να αξιώσουμε την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Γιατί αν δεν τα παλέψουμε εμείς, κανείς δεν θα το κάνει για εμάς».
Στη συνεδρίαση, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, μίλησε ο Αντιπρόεδρός της, κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος σημείωσε ότι «είναι καθήκον μας να μετατρέπουμε, με ψύχραιμη ανάγνωση της ιστορίας, την ανείπωτη αυτή τραγωδία σε δύναμη και εθνική αυτοπεποίθηση. Αλλά και για τους γείτονες και θύτες θα αποτελέσει δείγμα γενναιότητας η ειλικρινής μεταμέλεια και ανάληψη ευθύνης για τις ειδεχθείς πράξεις που ετέλεσαν στο παρελθόν. Οι Έλληνες χριστιανοί του Πόντου, η διεθνής κοινότητα σε αντίστοιχες γενοκτονίες, αλλά και στη Γενοκτονία των Ποντίων, δεν ζητούν εκδίκηση, ζητούμενο είναι η αναγνώριση μιας πραγματικότητας που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Γιατί εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και χριστιανοί του Πόντου εξολοθρεύτηκαν, εκατοντάδες χωριά ανασκάφηκαν, χιλιάδες εκκλησίες καταστράφηκαν, σχολεία γκρεμίστηκαν και σχεδόν μισό εκατομμύριο ξεριζωμένοι συμπατριώτες μας έφτασαν στην ελεύθερη Ελλάδα και άφησαν πίσω έναν πολιτισμό τουλάχιστον τριών χιλιετιών».

Η Ενότητα Πολιτών

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», επισημαίνει τα εξής:
«Το Ελληνικό Κοινοβούλιο με απόφασή του, το 1994, καθιέρωσε ως Ημέρα Μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου την 19η Μαΐου. Μια μέρα για να μας θυμίζει την ιστορία που κουβαλάνε σήμερα η Ανατολή, η Μπάφρα και η Νεοκαισαρεία. Μια ιστορία διωγμών, ξεριζωμού, προσφυγιάς, αλλά και μια ιστορία δύναμης, αντοχής κι αγάπης για τη ζωή.
Στα Γιάννενα υπάρχει μια ζωντανή ποντιακή παράδοση και κοινότητα. Η νέα γενιά των ποντίων του δήμου μας οφείλουν να διατηρήσουν την προσφυγική τους συνείδηση. Να διατηρήσουν ως κόρην οφθαλμού τις μνήμες από τις αφηγήσεις των παλιότερων, τα ήθη και τα έθιμα, τη μουσική, το χορό και τα τραγούδια τα Ποντιακά γιατί αυτή είναι η αφετηρία τους, η ιστορία και η ταυτότητά τους. Να ξέρουν όμως πως ο Πόντος δεν είναι μόνο μια φολκλορική ιστορία. Ο Πόντος, μας έχει κληροδοτήσει άμεσες μορφές οργάνωσης, δημοκρατίας, κοινωνικής αλληλεγγύης.
Μας έχει κληροδοτήσει αξίες, τις οποίες οφείλουμε να διατηρήσουμε και να προβάλουμε ως πρότυπα πολιτισμικά και κοινωνικά, όχι μόνο στη σημερινή Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Τέλος, οφείλουμε όλοι μαζί να συνεχίσουμε τους αγώνες για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των ποντίων. Αιωνία η μνήμη τους».

Η Ν.Ε. Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ.

Ανακοίνωση είχαμε και από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.
Σε αυτή σημειώνονται τα εξής: «Η τραγωδία της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου  είναι από τα γεγονότα που σφράγισαν τη νεότερη ιστορία μας, καθώς υπήρξε εξέχουσα προσφορά ηρωισμού και αυταπάρνησης σε αξίες και ιδεώδη, που ενσαρκώνουν το βαθύτερο νόημα του ανθρώπου και της ζωής. Για όλους εμάς είναι  χρέος ηθικό, εθνικό και ιστορικό να μην την παραδώσουμε στη λήθη του χρόνου.
Οφείλουμε να την κρατούμε άσβεστη  στην ιστορική μας συνείδηση.
Δεν  λησμονούμε, δεν ξεχνούμε και σεβόμαστε την θυσία των προγόνων μας. Έχουμε την απόλυτη ευθύνη να θυμίζουμε και να απαιτούμε  την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από όλες τις χώρες του κόσμου και παράλληλα να εργαζόμαστε για να μην υπάρξουν ξανά νέα θύματα. Σήμερα 19 Μαΐου  με ευγνωμοσύνη  ας σταθούμε όρθιοι  όλοι μαζί μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας των Ποντίων ως ελάχιστο φόρο τιμής. Μια συγνώμη δεν φτάνει, οι νεκροί 353.000 περιμένουν δικαίωση».

Επιμνημόσυνη δέηση στην Βίγλα Άρτας

Τέλος, τιμώντας τα 350.000 θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού που υπέστησαν τα φρικτά εγκλήματα, ο Δήμος Αρταίων, την 19η Μαΐου, ήμερα μνήμης, πραγματοποίησε λιτή εκδήλωση, στο χώρο του Μνημείου των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Βίγλα Άρτας.
Τιμώντας τα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Νίκος Λιόντος ανέφερε τα εξής: «Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η Άρτα δεν ξεχνά και τιμά τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που ξεριζώθηκαν από τους Τούρκους. Είναι μία μαύρη επέτειος, που μαρτυρά σε όλο τον κόσμο ότι οι θηριωδίες δεν πρέπει να ξεχνιούνται».
Στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στη μνήμη των θυμάτων στο χώρο του Μνημείου, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Νίκος Λιόντος, η περιφερειακή σύμβουλος Αναστασία Σίμου, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Απόστολος Πλατσούκας, ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας Βίγλας, Κωνσταντίνος Κούτας, η εκπρόσωπους της Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων Ελλάδος Στέλλα Χαιτίδου ο Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Βίγλας, «Οι Πρόσφυγες» Χρήστος Αβραμίδης, κάτοικοι της περιοχής και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βίγλας οι οποίοι και τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας