Ενεργειακή «ανάσα» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Αναλυτικά παρουσιάστηκε το νέο πακέτο μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας – Πώς και σε ποιους θα δοθεί η κάρτα καυσίμων – Στα 200 ευρώ το επίδομα που θα χορηγήσει η κυβέρνηση, πριν από το Πάσχα – Οι νέες επιδοτήσεις ρεύματος, φυσικού αερίου

 

To πακέτο μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Τα κυριότερα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι: Επιδότηση καυσίμων για 3 μήνες με ηλεκτρονική κάρτα σε νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Για τους 3 μήνες ανέρχεται στα 40 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα και 50 ευρώ στα νησιά. Έκτακτη ενίσχυση σε 3,2 εκατ. πολίτες. Στα 72 ευρώ η μέση επιδότηση ρεύματος για τον Απρίλιο, στα 87 ευρώ για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου.

«Η κυβέρνηση προχωρά σε νέα δέσμη μέτρων εστιάζοντας στους πιο ευάλωτους συμπατριώτες μας, σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» ανέφερε κατά την παρουσίαση των μέτρων ο κ. Σταϊκούρας. Όπως είπε ειδικότερα, «αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και συνεχίζεται η επιδότηση φυσικού αερίου, ενώ δίνεται έκτακτη επιδότηση ρεύματος για τις μικρές επιχειρήσεις», παρεμβάσεις ύψους 640 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Παράλληλα, πρόσθεσε, «ενισχύουμε ευάλωτους συμπατριώτες μας με έκτακτη ενίσχυση για 1,4 εκατ. νοικοκυριά προκειμένου να καλύψουν μέρος των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργειας». Η ενίσχυση θα καταβληθεί πριν από το Πάσχα.

Συγκεκριμένα:

– Χορηγείται 1,5 επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο στους δικαιούχους Μαρτίου. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000 με πάνω από 1 εκατ. παιδιά.

– Χορηγείται ενίσχυση 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

– Χορηγείται ενίσχυση 200 ευρώ σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες.

– Χορηγείται ενίσχυση 200 ευρώ σε 167.000 δικαιούχους επιδόματος ΑΜΕΑ

– Χορηγείται διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 254.000 δικαιοχύος.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σταϊκούρας, το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων αυτών ανέρχεται στα 324  εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, πρόσθεσε, θα επιδοτηθεί η κατανάλωση καυσίμων φυσικών προσώπων και θα υπάρξει μείωση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης. Αναλυτικότερα, χορηγείται απευθείας επιδότηση καυσίμων στους πολίτες, που καλύπτει σημαντικό μέρος των αυξήσεων των τιμών για 3 μήνες στα φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών.

«Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας, στα πρότυπα του freedom pass, ενώ για τους πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης της, το ποσό θα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους. Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Υπολογίζεται ότι 3 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα διαθέτουν τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο και δηλώνουν μέχρι το ανωτέρω οικογενειακό εισόδημα. Η επιδότηση θα αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως, και θα ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Τονίζεται ότι η μέση κατανάλωση ανά φορολογούμενο εκτιμάται στα 54 λίτρα καυσίμου τον μήνα.

Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή, η επιδότηση ενισχύεται και ανέρχεται στα 28 λεπτά το λίτρο. Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ.

Επίσης επιδοτείται στην πηγή, από τον κρατικό προϋπολογισμό, η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης (diesel) για τον Απρίλιο, ώστε το όφελος στην τελική τιμή για τον καταναλωτή να ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο.

Όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ,  η μείωση είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα προέκυπτε από μείωση του Ειδικού Φόρου στα Καύσιμα, με βάση τα θεσπισμένα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κόστος της παρέμβασης εκτιμάται περίπου στα 23 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον δίνεται τον μήνα Απρίλιο, ενίσχυση ύψους 200 ευρώ στις υπηρεσίες ταξί, ώστε να καλυφθεί μέρος του αυξημένου κόστους καυσίμου.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών, με τις μειώσεις βάση τζίρου, όπως έχουν ανακοινωθεί, από 60 άτοκες σε 96 άτοκες δόσεις. Παραμένει η έκπτωση 15% σε περίπτωση που καταβληθούν εφάπαξ.

Οι επιδοτήσεις ρεύματος, φυσικού αερίου

Την αισθητή αύξηση των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ειδικότερα, θα δοθεί επιδότηση για όλες τις παροχές ρεύματος κύριας κατοικίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Η μέση μηνιαία επιδότηση αυξάνεται από τα 40 ευρώ στα 72 ευρώ για τον Απρίλιο. Πρόκειται για αύξηση 80%. Για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου η μέση επιδότηση θα ανέλθει στα 87 ευρώ για τον Απρίλιο. Το συνολικό ποσό επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο είναι 218 εκατ. ευρώ

Σημειώνεται πως όσοι πέρυσι δεν είχαν δηλώσει στις φορολογικές δηλώσεις αριθμό παροχής ρεύματος, μπορούν να τον δηλώσουν στην εφετινή δήλωση. Η επιδότηση θα τους χορηγηθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

Αγροτικά, επαγγελματικά τιμολόγια: Η επιδότηση διπλασιάζεται στα 135 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα δοθεί στα αρτοποιία.

Συνολικά για τον Απρίλιο η επιδότηση για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται σε 313 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένη κατά 137% σε σχέση με τον Μάρτιο.

Φυσικό Αέριο – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια – Νοικοκυριά: Η κρατική επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh τον Μάρτιο για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.  Αφορά σε 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση για τον Μάρτιο ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh.

Συνολικά, το όφελος για τα νοικοκυριά ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh  ενώ το συνολικό ύψος της επιδότησης από την Κυβέρνηση για τους μη οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 43 εκατ. ευρώ για τον Μάρτιο. Για τον μήνα Απρίλιο οι επιδοτήσεις θα ανακοινωθούν στο τέλος Μαρτίου λόγω της έντονης μεταβλητότητας που παρατηρείται στις τιμές του Φυσικού Αερίου τις τελευταίες εβδομάδες.

Φυσικό Αέριο – Επιδότηση σε Μη Οικιακά (Εμπορικά-Βιομηχανικά) Τιμολόγια: Συνεχίζεται η επιδότηση των λογαριασμών Φυσικού Αερίου και τον Μάρτιο και σε όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων. Η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

«Η εκτίναξη των τιμών λόγω της ρωσικής εισβολής αποδεικνύει ότι η ενεργειακή μετάβαση της χώρας είναι αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια. Η μόνη αξιόπιστη λύση είναι η ταχύτερη απεξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και η δυναμική στροφή στην καθαρή ενέργεια από τις ΑΠΕ. Αυτό επιβάλλεται τόσο για οικονομικούς όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους» υπογράμμισε ο Κώστας Σκρέκας.

Με τα μέτρα του Μαρτίου και του Απριλίου, η κυβέρνηση θα έχει διαθέσει πάνω από 2,3 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικές ενισχύσεις και εκπτώσεις από ΔΕΗ ΔΕΗ-1,28% και ΔΕΠΑ Εμπορίας αγγίζουν το 1,261 δισ. ευρώ. Συνολικά σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ. Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει λάβει τόσο δραστικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών αναλογικά με τον πληθυσμό και τα μεγέθη της οικονομίας.

Δύο παρεμβάσεις για τους αγρότες

Δύο παρεμβάσεις για τους αγρότες ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς.

Αναφερόμενος αρχικά στα μέτρα που ήδη υλοποιούνται, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι στα σημερινά μέτρα εκτός από τη συνέχιση της στήριξης αναφορικά με το ρεύμα, υπάρχουν οι εξήγς παρεμβάσεις για τους αγρότες:

1. Η κάρτα καυσίμων, δηλαδή την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Μέσα στους δικαιούχους είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.

2. Η επιδότηση στην τιμή της πώλησης του πετρελαίου που θα γίνεται στην πηγή για τον μήνα Απρίλιο αφορά όλους τους αγρότες οι οποίοι χρησιμοποιούν το πετρέλαιο κίνησης.

Όπως επίσης είπε, αναμένεται το επόμενο διάστημα από την ΕΕ την ανακοίνωση της εργαλειοθήκης, η οποία θα δώσει ίσως τη δυνατότητα για περαιτέρω μελέτη και νέες παρεμβάσεις. Αυτή η ανακοίνωση θα έρθει μέσα στις επόμενες ημέρες, και τότε «θα δούμε αν υπάρχει και άλλη δυνατότητα στήριξης.

Η κάρτα καυσίμων

Επιδότηση καυσίμων (αμόλυβδης βενζίνης και πετρελαίου κίνησης) που καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου) θα χορηγηθεί τον Απρίλιο για φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών).

Δικαιούχοι: Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Η διαδικασία: Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας (στα πρότυπα του freedom pass) η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους πολίτες που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης. Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.

Το ύψος της επιδότησης: Η επιδότηση (για αυτοκίνητο) αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.

Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο). Για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Υπολογισμός κόστους: Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν περίπου 3 εκατ. φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν έστω ένα αυτοκίνητο και δηλώνεται οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η μέση κατανάλωση πανελλαδικά ανά φορολογούμενο (που διαθέτει ένα αυτοκίνητο) υπολογίζεται σε περίπου 54 λίτρα το μήνα. Το ύψος της επιδότησης υπολογίζεται σε 130 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας, επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) για τον Απρίλιο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας το ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Με αυτόν τον τρόπο, όπως σημειώνει το ΥΠΟΙΚ, αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο. Ο έλεγχος της τιμής ειδικά του πετρελαίου κίνησης κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 23 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Επιπλέον δίνεται κατά τον μήνα Απρίλιο αποζημίωση ειδικού σκοπού στις υπηρεσίες ταξί (ΚΑΔ 49.32 και ΚΑΔ 52.21.29.01) ύψους 200 ευρώ, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου Μαρτίου και Απριλίου. Αφορά 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί με κόστος 5,7 εκατ. ευρώ.

Το επίδομα Πάσχα

Στα 200 ευρώ θα είναι το επίδομα που θα χορηγήσει η κυβέρνηση, πριν από το Πάσχα, σε 676.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Στα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας, που εξειδικεύτηκαν πριν από λίγο από το οικονομικό επιτελείο, έγινε γνωστό ότι το ίδιο ποσό θα λάβουν και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες αλλά και ΑμεΑ. Επίσης, θα δοθεί εκτάκτως τον Απρίλιο μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού και διπλή δόση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Ακριβέστερα, τα μέτρα έχουν ως εξής:

• Χορηγείται μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο, στους δικαιούχους Μαρτίου (δόση δηλαδή που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα). Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά και το κόστος εκτιμάται σε 97,5 εκατ. ευρώ.

• Ενίσχυση 200 ευρώ σε 676.735 χαμηλοσυνταξιούχους. Δικαιούχοι είναι (όπως τον περασμένο Δεκέμβριο) συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως), ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Το κόστος υπολογίζεται σε 135 εκατ. ευρώ.

• Ενίσχυση 200 ευρώ σε 34.964 ανασφάλιστους υπερήλικες με κόστος 7 εκατ. ευρώ.

• Ενίσχυση 200 ευρώ σε 166.982 δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ με κόστος 33,4 εκατ. ευρώ.

• Διπλή δόση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) σε 241.281 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με κόστος 50,9 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό κόστος αυτών των παρεμβάσεων ανέρχεται σε 324 εκατ. ευρώ και αφορά σε 1,7 εκατ. δικαιούχους. Σύμφωνα με την επεξεργασία που έχει γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, εκτιμάται ότι από τα εν λόγω μέτρα ωφελούνται περίπου 1,4 εκατ. νοικοκυριά με περισσότερα από 3,2 εκατ. μέλη.

Αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο

Εν τω μεταξύ, για ένα πλαίσιο μέτρων στήριξης, που κάθε άλλο παρά μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης τους πολίτες κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το πακέτο των μέτρων στήριξης.

Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι διακριτό, αφενός ως προς την υλοποίηση μέτρων που θα ανακουφίσουν πραγματικά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, όπως και τους ασχολούμενους με την πρωτογενή παραγωγή και αφετέρου ως προς το πολιτικό σκέλος, ζητώντας και πάλι την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ιωαννίνων Σάββας Δημητριάδης με δηλώσεις του στο Ioannina TV, λίγες ώρες μετά την εξειδίκευση των μέτρων από τους συναρμόδιους υπουργούς, τόνισε πως η κυβέρνηση αποδεικνύεται για πολλοστή φορά κατώτερη των περιστάσεων, χαρακτηρίζοντας πλήρως αναποτελεσματικά τα μέτρα και ψίχουλα για την συντριπτική πλειονότητα των ελλήνων πολιτών.

«Αυτό που εμείς λέμε, είναι, ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμπαίζει τους πολίτες, ανακοινώνοντας την παροχή κάποιων μέτρων, που στην ουσία είναι ψίχουλα και τίποτε περισσότερο. Εδώ και μήνες εξελίσσεται μία τεράστια οικονομική και ενεργειακή κρίση και η κυβέρνηση έρχεται σήμερα να ανακοινώσει μέτρα που μόνον ως κοροϊδία μπορούν να χαρακτηριστούν. Γίνεται μία βίαιη φτωχοποίηση στην ελληνική κοινωνία, με τεράστιες αυξήσεις στα είδη βασικής διατροφής, στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, στην αγροτική παραγωγή και όλα αυτά επιβαρύνουν τους καταναλωτές. Ζητούμε εδώ και μήνες τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, κάτι που έχουν κάνει άλλες 18 χώρες στην Ευρώπη, όμως η κυβέρνηση το αρνείται. Ζητούμε επίσης να μπει πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, να γίνει αναδιανομή των κερδών των παρόχων ενέργειας, που έχουν δημιουργήσει καρτέλ και να προχωρήσει η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.

Καταλήγοντας επανέλαβε, ότι αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πλέον και του μεγαλύτερου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας είναι η προσφυγή στις κάλπες, ώστε να ανατραπεί μέσω της δημοκρατικής διαδικασίας των εκλογών, η κυβέρνηση της Ν.Δ και του Κυρ. Μητσοτάκη.

Οι λογιστές

Αμέσως μετά την ανακοίνωση και την εξειδίκευση των μέτρων από τους υπουργούς ακολούθησε η αντίδραση της αγοράς αλλά και των επαγγελματικών κλάδων.

Ανάμεσα σε αυτούς τους κλάδους που έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος την περίοδο της πανδημίας είναι οι λογιστές/φοροτεχνικοί που για ακόμη μια φορά θα πρέπει να κλειστούν στα γραφεία τους προκειμένου να μπορέσουν να «τρέξουν» τα νέα μέτρα καθώς είναι βέβαιο ότι οι φορολογούμενοι θα αναζητήσουν την συμβολή τους.

«Παίρνουν μέτρα καθυστερημένα και η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα τόσους μήνες για να ελέγξει την κατάσταση στην αγορά με την αισχροκέρδεια να πνίγει τους πολίτες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των Λογιστών / Φοροτεχνικών Σπύρος Μπέκας.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ελέγχου καθώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί …δεν φαίνεται να κάνουν ελέγχουν και η αισχροκέρδεια χτυπάει αλύπητα τους πολίτες.  Η κερδοσκοπία είναι πια εμφανής καθώς κάποιοι λίγοι κερδίζουν και οι περισσότεροι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν ακόμη και στα αναγκαία» κατέληξε.

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων και συνοδευτικών μέτρων ώστε να στηριχτούν εγκαίρως νοικοκυριά και επιχειρήσεις καταλογίζει στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου.

Ο κ. Δημητρίου καταρχάς ξεκαθαρίζει ό,τι «κάθε ελάφρυνση που έρχεται είναι πάντα αποδεκτή έστω και εάν έχει μικρό αποτύπωμα στην καθημερινότητα των πολιτών».

Ο ίδιος σπεύδει να τονίσει ότι τα μέτρα αυτά θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μήνες πριν-από το καλοκαίρι τα ζητούσαν,  ώστε να μπορέσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά να αντέξουν προτού φτάσουν στο… χείλος της οικονομικής καταστροφής.

«Ως Επιμελητήρια με επιστολές και παρεμβάσεις ζητούσαμε από την κυβέρνηση μέτρα και μας απαντούσαν ότι δεν υπάρχει  δημοσιονομικό περιθώριο. Τώρα τι άλλαξε;» διερωτήθηκε.

Βολές εξαπέλυσε και για την επικοινωνιακή πολιτική του πρωθυπουργού που του καταλόγισε επικοινωνιακούς χειρισμούς «με επικοινωνιακούς όρους χαρακτηρίζει  την κρίση ενεργειακή αναστάτωση θέλοντας να πετάξει την μπάλα αλλού, όχι δεν είναι αναστάτωση, είναι αισχροκέρδεια από την οποία κερδίζουν λίγοι» είπε,  και έδωσε σειρά παραδειγμάτων που αποδεικνύουν ότι τα μέτρα δεν επαρκούν καθώς έχουν συσσωρευτεί πολλές οφειλές «Αυτή είναι η πραγματικότητα και επιμένω ότι τα μέτρα είναι καλοδεχούμενα αλλά πλέον μας έχει ξεπεράσει η πραγματικότητα.

«Η κυβέρνηση άργησε πολύ…», σημείωσε και συνέχισε λέγοντας πως «… τα μέτρα έπρεπε να είχαν ληφθεί εδώ και καιρό. Η επιχειρηματικότητα έχει συσσωρεύσει χρέη από τον covid τα οποία κρύβονται κάτω από το χαλί με το Υπουργείο οικονομικών να μη δίνει λύσεις».

Καταλήγοντας κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής τής κατεύθυνσης «προτεραιότητα πρέπει να είναι η ένταση της προσπάθειας ώστε η Ευρώπη να αντιληφθεί ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο μιας χώρας αλλά όλων των χωρών! Πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό και να το διεκδικήσουμε».

 

Βασίλης Λούπας