Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ – Σε ποιους χορηγείται τρίτη δόση εμβολίου από Σεπτέμβριο

Υπό εξέταση τα δεδομένα για να επεκταθεί η αναμνηστική δόση σε ευπαθείς ομάδες, καθώς και στους υγειονομικούς

 

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου στους ανοσοκατασταλμένους, σε ευπαθείς ομάδες και άτομα με προβλήματα υγείας.

Αυτό δήλωσε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε πως στα άτομα που θα λάβουν ενισχυτική δόση περιλαμβάνονται:

– Όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων.

– Όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση μυελού.

– Καρκινοπαθείς υπό χημειοθεραπεία.

– Νεφροπαθείς.

Οι χορηγήσεις της τρίτης δόσης θα ξεκινήσουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ το ελάχιστο διάστημα που πρέπει να έχει μεσολαβήσει ανάμεσα στην χορήγηση της 2ης και της 3ης δόσης είναι 28 ημέρες.

Ακόμη, ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε πως εξετάζονται τα δεδομένα για να επεκταθεί η αναμνηστική δόση και στις υπόλοιπες ομάδες, καθώς και στους υγειονομικούς.

Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών, ανέφερε πως με την επιστροφή του κόσμου από τις διακοπές κλείστηκαν 30.000 ραντεβού. Στα ραντεβού υπερισχύουν οι μικρότερες ηλικίες, αλλά παρατηρείται μια διαστρωμάτωση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Τόνισε, δε, ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί η ανοσία στα μέσα ή τέλη του Σεπτεμβρίου. Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί. Για αυτό, θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο τις επόμενες μέρες σχετικά με το πώς θα είναι η ζωή μας από το Σεπτέμβριο και μετά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής βασίστηκαν σε ερευνητικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία το επίπεδο των αντισωμάτων έναντι του ιού μειώνεται σημαντικά έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, ενώ και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων υπολογίζεται στο 56% όταν για τους υγιείς είναι άνω του 90%.

Είναι ενδεικτικό ότι το 44% των περιπτώσεων νόσησης από την COVID-19 σε πλήρως εμβολιασμένους αφορά την ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών.

Τέλος, πλήρη ανατροπή των δεδομένων προκάλεσε η εμφάνιση και ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα».

Ταυτόχρονα, η επιστημονική τεκμηρίωση της φθίνουσας προστασίας των εμβολίων κατέστησε αναγκαία την απόφαση πολλών κρατών να χορηγήσουν ενισχυτική εμβολιαστική δόση, τουλάχιστον στις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.

Υπενθυμίζουμε πως τον δρόμο της τρίτης δόσης άνοιξε το Ισραήλ με τον επαναληπτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 50 ετών, που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους πριν από πέντε μήνες, υπαναχωρώντας από την προ μηνός απόφαση για ενισχυτικό εμβολιασμό μόνο των άνω των 60 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ