Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Έρχεται αλλαγή του καιρού με παγετό και χιονοπτώσεις

Πιθανή η χιονόπτωση και στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων το Σαββατοκύριακο

Για εντυπωσιακή αλλαγή του καιρού με κατά τόπους ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και πυκνές χιονοπτώσεις στα περισσότερα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, κάνουν λόγο οι μετεωρολόγοι.
Στο πλαίσιο της αλλαγής του καιρού είναι μεγάλη η πιθανότητα το προσεχές Σαββατοκύριακο το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων θα ντυθεί στα λευκά, αφού το σύνολο των προγνωστικών μοντέλων συμφωνεί προς την κατεύθυνση της ισχυρής χιονόπτωσης από αργά το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και το μεσημέρι προς το απόγευμα της Κυριακής.
Ωστόσο ερωτηματικό παραμένει η ποσότητα του χιονιού ειδικά στο λεκανοπέδιο, αφού οι προγνώσεις δείχνουν χιονόπτωση από τα 450 μέτρα και πάνω, με τον Καθηγητή Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρη Μπαρτζώκα να τονίζει πως το πιθανότερο είναι το ύψος του χιονιού να κυμανθεί από 10 έως 20 εκατοστά.
Εκείνο που δημιουργεί ωστόσο προβληματισμό όπως ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας δεν είναι η χιονόπτωση, αλλά ότι από τη Δευτέρα και για πέντε ημέρες στην περιοχή ο υδράργυρος θα βρίσκεται σχεδόν μονίμως κάτω από το μηδέν κάτι που δημιουργεί επιπλέον ανησυχία για τις μετακινήσεις και την ασφάλειά τους.
«Μπορούμε να πούμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι θα υπάρχει χιονόπτωση σε λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, η οποία θα είναι συνεχόμενη μέχρι το απόγευμα της Κυριακής και φαίνεται ότι θα φτάσουμε σε ένα ύψος χιονιού 10 – 20 εκ. στην πόλη που δεν είναι αμελητέο.
Θα χρειαστεί όμως ακόμη μεγαλύτερη προσοχή από τη Δευτέρα λόγω του παγετού που θα διαρκέσει αρκετές ημέρες και θα είναι ολικός, δηλαδή σε καμία στιγμή της ημέρας ο υδράργυρος δεν θα ανέβει πάνω από το μηδέν», ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας.
Για σήμερα Πέμπτη αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις όπως αυτές των τελευταίων ημερών με μία εξασθένιση την Παρασκευή μέχρι την έναρξη της χιονόπτωσης από το απόγευμα του Σαββάτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ