ΕΣΤΙΑΣΗ – ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ – Στο… ναδίρ ο τζίρος, μονόδρομος η ενίσχυση της ρευστότητας

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και στήριξη με πάγωμα καταβολής ενοικίων, υποχρεωτικές εκπτώσεις και μείωση του ΦΠΑ, ζητούν οι επιχειρήσεις εστίασης της χώρας – Όλο και μεγαλύτερο το πλήγμα της πανδημίας σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας

Πίεση για νέα βαθύτερα μέτρα στήριξης ασκεί ο κλάδος της εστίασης, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο των νέων περιοριστικών μέτρων έναντι της πανδημίας, κατεβάζοντας ρολά για έναν τουλάχιστον μήνα.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, εκτός από τη δραστική κάμψη τζίρου κατά τους προηγούμενους μήνες, το νέο lockdown στην εστίαση εκτός από τον τζίρο του Νοεμβρίου, ενδεχομένως να στερήσει και τον τζίρο του Δεκεμβρίου από τις επιχειρήσεις, καθώς το «σήμα» που δίνεται, είναι πως τα εστιατόρια και τα μπαρ αποτελούν χώρους υπερμετάδοσης του ιού. Την ίδια στιγμή επισημαίνουν ότι την περασμένη άνοιξη, η εστίαση θεωρήθηκε ότι έδωσε διέξοδο από το φαινόμενο του συνωστισμού στις πλατείες.

Σύμφωνα με εκπροσώπους σωματείων της εστίασης, η παραβατικότητα των επιχειρήσεων τους προηγούμενους μήνες ήταν της τάξης του 1%, ενώ οι περισσότερες έχουν επενδύσει ως ένα βαθμό σε πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών στο πρώτο εξάμηνο υποχώρησε σωρευτικά 70%, ενώ για τις επιχειρήσεις με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών στοιχείων, για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία σε μηνιαία βάση, οι απώλειες τον Απρίλιο ξεπέρασαν το 70%, τον Μάιο ανήλθαν σε 57,2%, τον Ιούνιο σε 42,2%, τον Ιούλιο 40,2% και τον Αύγουστο σε 33,6%.

Σημειώνεται ότι από το νέο lockdown στην εστίαση από σήμερα επηρεάζονται άμεσα περί τις 50.000 επιχειρήσεις, από τις 77.000 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο πανελλαδικά. Από αυτές τις εταιρείες που επηρεάζονται άμεσα, μόλις το 40% διαθέτει take away και delivery, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) Γ. Καββαθά. Οι δε εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή υπολογίζονται στις 70.000, σύμφωνα με τα σωματεία εστίασης.

Η ΠΟΕΣΕ συνοψίζει τους τέσσερις βασικούς άξονες αναγκαίας στήριξης, ζητώντας χρηματοδότηση μέσω επιχορηγήσεων, δηλαδή ένα νέο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής, την προώθηση «κουρέματος» οφειλών και δυνατότητας αποπληρωμής των συσσωρευμένων χρεών σε πολλές δόσεις, την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων με παράλληλη στήριξη των ιδιοκτητών αλλά και πλήρη κάλυψη του μη μισθολογικού κόστους των εργαζομένων, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος.

Η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) ζητά από τη μεριά της να θεσπιστεί υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40% για τους επόμενους έξι μήνες, να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 6% για τους επόμενους 12 μήνες -όπως συμβαίνει ήδη στην Ευρώπη- και πλήρη αναστολή καταβολής των μισθωμάτων στις περιοχές που μπαίνουν σε lockdown. Επίσης ζητά ειδικό επιδοτούμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης και κάλυψη 100% των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος για το επόμενο εξάμηνο.

To σωματείο BARECA, που αριθμεί 350 επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται 24.000 εργαζόμενοι, θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα του β’ κύματος της πανδημίας, δηλαδή τους δύο νέους γύρους επιστρεπτέας προκαταβολής, την επέκταση του επιδόματος 534 ευρώ για τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας και την υποχρεωτική μείωση ενοικίου για επιχειρήσεις σε περιοχές αυξημένου κινδύνου.

Οι επιπτώσεις της κρίσης

Εξάλλου, η πανδημική κρίση και οι οικονομικές της επιπτώσεις αφήνουν βαρύ αποτύπωμα στις επιχειρήσεις, με οκτώ στις δέκα να δηλώνουν μείωση εσόδων κατά το προηγούμενο διάστημα, ενώ στην πλειονότητά τους(65%) θεωρούν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς.

Το γενικό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) η εταιρεία Alco το διάστημα 19-26 Οκτωβρίου σε δείγμα 400 επιχειρήσεων – μελών του ΕΒΕΑ σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (εμπόριο, υπηρεσίες, μεταποίηση).

Αναλυτικότερα, η έρευνα της Alco για λογαριασμό του ΕΒΕΑ αποτύπωσε με σαφήνεια τέσσερις βασικούς άξονες ερωτήσεων / συμπερασμάτων σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος που προκαλεί η πανδημία στις επιχειρήσεις, αλλά και σε σχέση με τις εκτιμήσεις τους για τα μέτρα στήριξης της πολιτείας.

Πρώτος άξονας, η καθολική αρνητική επίπτωση της πανδημίας στις επιχειρήσεις – μέλη του ΕΒΕΑ. Ειδικότερα, 9 στις 10 επιχειρήσεις έχουν πληγεί. Το πλήγμα είναι μεγάλο για το 65% των επιχειρήσεων (22% πολύ – 43% αρκετά), ενώ σχετικά περιορισμένο είναι για ένα πρόσθετο 25% των επιχειρήσεων.

Δεύτερος άξονας, η  σημαντική μείωση εσόδων το τελευταίο εξάμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το 80,5% δηλώνει μείωση εσόδων. Η πλειονότητα, μάλιστα, το 49,5% δηλώνει μείωση που ξεπερνά σε ποσοστό το 20%, σε σχέση με το 2019. Το 28% αναφέρει μείωση από 21% – 40%, ενώ το 21,5% αναφέρει μείωση πάνω από 41%. Η εκτίμηση για το 2020, καταλήγει σε περιορισμό της πτωτικής πορείας των εσόδων και όχι ανάκαμψη  τους, αφού το 54% των επιχειρήσεων αναμένει νέα μείωση εσόδων, μικρότερη, όμως, σε σχέση με τη σημερινή.

Τρίτος άξονας, η έντονη χρήση των μέτρων στήριξης που θέσπισε η πολιτεία, από όλες τις επιχειρήσεις – μέλη του ΕΒΕΑ. Κατά μέσο όρο κάθε επιχείρηση αξιοποίησε 1,5 μέτρα στήριξης. Μεγαλύτερη χρήση είχαν η αναστολή συμβάσεων εργαζομένων (44%), η επιστρεπτέα προκαταβολή (38%), η αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων (30%) και η μείωση ενοικίου (25%).

Τέταρτος άξονας η αξιολόγηση σε σχέση με την επάρκεια των μέτρων στήριξης και την αντίληψη για τις δυνατότητες της πολιτείας να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα για τις επιχειρήσεις. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων (65%), θεωρεί τα μέτρα ανεπαρκή, έναντι του 26% που τα θεωρεί επαρκή. Την ίδια στιγμή, το 70% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι η πολιτεία έχει τη δυνατότητα να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, δήλωσε ότι αποτυπώνουν το σημαντικό πλήγμα που επιφέρει η πανδημία στις επιχειρήσεις – μέλη του ΕΒΕΑ και καταδεικνύουν την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων από την πολιτεία για τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

«Η ανάγκη», τονίζει ο κ. Μίχαλος, «γίνεται πιο επιτακτική σήμερα λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν με τα τοπικά γενικά lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες αλλά και το “λουκέτο” στην εστίαση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Και τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την άμβλυνση των επιπτώσεων, όπως ήδη επεσήμανα από την πρώτη ημέρα, δεν επαρκούν και θα πρέπει να επανεξεταστούν και να ενισχυθούν.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας και θέλει και μπορεί να συμβάλει για την αντιμετώπιση του συνόλου των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την πανδημία. Χρέος της κυβέρνησης είναι ναι μεν να συμβουλεύεται τους ειδικούς επιστήμονες για τη δημόσια υγεία, που χωρίς καμία αντίρρηση είναι το υπέρτατο αγαθό, αλλά θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις θέσεις και τις απόψεις των παραγωγικών τάξεων, που έχουν πληγεί καίρια. Για να βγει η χώρα νικήτρια από την πανδημία θα πρέπει να υπάρξει σύμπνοια και συνεννόηση. Και σε κάθε περίπτωση, το βασικότερο όλων είναι να καταστήσουμε ισχυρή τη δημόσια υγεία, στόχος που δεν σχετίζεται με το λουκέτο στις επιχειρήσεις».