Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Εθνική τραγωδία και εθνική κατάθλιψη…

Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στα πύρινα μέτωπα σε Αττική, Ηλεία, Εύβοια, Μεσσηνία, Μάνη, Φθιώτιδα – 38χρονος εθελοντής πυροσβέστης ο πρώτος νεκρός του ακήρυχτου πολέμου

 

Με τις φυσικές δυνάμεις και αντοχές των πυροσβεστών να έχουν εξαντληθεί, τα μέσα πυρόσβεσης να αποδεικνύονται ανεπαρκή και με τον καιρό να μην είναι σύμμαχος, οι πυρκαγιές συνέχισαν και χθες το καταστροφικό τους έργο, με μεγαλύτερη μανία και ένταση. Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Φθιώτιδα, Μεσσηνία αντιμετωπίζουν το φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής, με πρωτόγνωρες και απόκοσμες εικόνες που αφήνει στο πέρασμά της η φονική λαίλαπα.

Την Παρασκευή, καταγράφηκε και ο πρώτος νεκρός των ημερών που θα μείνουν στην ιστορία, ένας 38χρονος εθελοντής πυροσβέστης, που χτυπήθηκε από στύλο της ΔΕΗ, όταν αυτός κατέπεσε, καταπλακώνοντάς τον.

Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες, σε κατοικίες, επιχειρήσεις, οχήματα, αλλά και στο φυσικό περιβάλλον, ενώ τα προγνωστικά μοντέλα για τον καιρό δεν επιτρέπουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τη συνέχεια.

Οι εκκενώσεις οικισμών γίνονται πλέον με ρυθμό πολυβόλου, κάτι που έγινε χθες για πρώτη φορά και στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στον οικισμό του «Μύτικα» στην ΤΚ Καλογερικού του δήμου Αρταίων, όταν πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των ανέμων και απείλησε σπίτια και κτηνοτροφικές και γεωργικές εγκαταστάσεις.

«Εξαιρετικά επικίνδυνες», χαρακτήρισε ο Νίκος Χαρδαλιάς τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας με πολλαπλά πύρινα μέτωπα να παραμένουν ανεξέλεγκτα.

Από χθες υπήρξαν πολλές νέες ενάρξεις πυρκαγιών που προστέθηκαν στα ήδη πολλά ανοιχτά μέτωπα.

Μέχρι το απόγευμα υπήρχαν συνολικά, 56 ανοιχτές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, με σημαντικότερα μέτωπα στις εξής περιοχές: Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, ανατολική Μάνη, Φθιώτιδα, Γρεβενά και Ηλεία όπου χθες ξέσπασε νέο μέτωπο και στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κατά την έκτακτη ενημέρωση για την πορεία των πυρκαγιών αναφερόμενος στην πυρκαγιά που αναζωπυρώθηκε χθες στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι το μέτωπο πέρασε χθες τα μεσάνυχτα στην εθνική οδό και πλέον υπάρχουν διάφορα μέτωπα και στις δύο πλευρές της εθνικής οδού, κυρίως στις Αφίδνες, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στο ύψος του Αγίου Στεφάνου προς τη Λίμνη Μαραθώνα.

Αυξημένες κατά 180% από το μ.ο δεκαετίες οι καιόμενες εκτάσεις

Η επεξεργασία των στοιχείων για τις καμένες εκτάσεις στη χώρα μας μεταξύ 1 Φεβρουαρίου και 5 Αυγούστου 2021, με βάση τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS), δείχνει ότι ήδη υπάρχει μια σημαντική θετική απόκλιση 180% της έκτασης των φετινών καμένων εκτάσεων από τον μέσο όρο της περιόδου αναφοράς 2008-2020, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Στη βάση δεδομένων δεν έχουν υπολογιστεί ακόμη οι καμένες εκτάσεις μεταξύ 5 και 6 Αυγούστου, κυρίως της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια, που ξεπερνά σε έκταση τα 150.000 στρέμματα, σύμφωνα με τις πρώτες δορυφορικές εκτιμήσεις του meteo.

Σύμφωνα με την άλλη επιχειρησιακή μονάδα BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η αρχική εκτίμηση της καμένης έκτασης στην Εύβοια, με βάση τις ενεργές εστίες από 3/8 μέχρι και χθες (6/8), είναι περίπου 35.000 εκτάρια (ένα εκτάριο ισούται με δέκα στρέμματα).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ