Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Τρία μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, δύο με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και ένα με τη βρετανική, μεταξύ των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών στην πόλη – Μεγάλη η διασπορά του ιού από τα κρούσματα στο «Χατζηκώστα»

 

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά αναφορικά με τη λήψη νέων μέτρων, σε όλη τη χώρα, καθώς οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού και η αύξηση των νοσηλειών ανησυχούν τους ειδικούς.

Την ίδια στιγμή, οι επιδημιολόγοι αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αυτά να αυξηθούν σε 2.000 την ημέρα. Έτσι, οι επόμενες ημέρες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα και την αναγκαιότητα λήψης νέων έκτακτων μέτρων προκειμένου να αναχαιτιστεί η διασπορά της Covid-19 στην κοινότητα.

Παράλληλα, συναγερμό σήμανε και στις τοπικές υγειονομικές αρχές και υπηρεσίες ο εντοπισμός τριών μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, δύο με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και ένα με τη βρετανική, μεταξύ των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών στα Ιωάννινα.

Όπως είναι φυσικό, η ανακοίνωση που έγινε το απόγευμα της Κυριακής από τον ΕΟΔΥ μετά την γονιδιωματική ανάλυση σε σύνολο 382 δειγμάτων από διάφορες περιοχές της χώρας, που αφορούν στην περίοδο 29 Δεκεμβρίου – 2 Φεβρουαρίου, ενέτεινε την ανησυχία για την πορεία της διασποράς του ιού στην περιοχή, όπου παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, παράλληλα όμως και για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Άλλωστε, ενόψει της έναρξης των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astra Zeneca στην Ελλάδα, προκύπτει θέμα για το εάν θα γίνει ή όχι, αφού ήδη πολλές χώρες, έχουν ανακοινώσει, ότι δεν προστατεύει από το στέλεχος της Νοτ. Αφρικής.

Μέχρι στιγμής βέβαια σε τοπικό επίπεδο, η κατάσταση θεωρείται πλήρως ελεγχόμενη, τα κρούσματα έχουν απομονωθεί από την πρώτη στιγμή, ενώ εξαντλητική είναι η διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών τους. Πρόκειται για άτομα που ήρθαν από άλλες περιοχές στα Ιωάννινα, όπου και εντοπίστηκαν θετικοί, όπως ανέφεραν ο Αλ. Καχριμάνης και ο Μ. Ελισάφ αντίστοιχα, απευθύνοντας έκκληση προς τους πολίτες για αυστηρή τήρηση των μέτρων και προειδοποιώντας για ένα δύσκολο δίμηνο που έχουμε μπροστά μας.

«Πληροφορηθήκαμε την Κυριακή, την επιβεβαίωση τριών μεταλλαγμένων στελεχών του ιού στα Ιωάννινα, όμως δε χρειάζεται πανικός, αλλά συνεχής επαγρύπνηση. Έχουμε μία περίοδο 10 ημερών, στην οποία τα κρούσματα είναι αυξημένα, χωρίς όμως να επιβαρύνουν το σύστημα υγείας, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Το ότι το εμβόλιο της Asra Zeneca δεν καλύπτει το στέλεχος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης δημιουργεί προβληματισμό και ίσως προκαλέσει την αναδιάταξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Τα κρούσματα είναι «εισαγόμενα» στην περιοχή, πρόκειται για ανθρώπους που μετακινήθηκαν από αλλού προς εμάς και αυτό που ελπίζουμε, είναι, ότι τελικά δε θα επικρατήσουν τα μεταλλαγμένα στελέχη. Θα έχουμε έναν δύσκολο Φεβρουάριο μπροστά μας ίσως και έναν αντίστοιχο Μάρτιο, όμως με το τέταρτο εμβόλιο και τους μαζικούς εμβολιασμούς που θα ξεκινήσουν, ελπίζουμε, ότι το Πάσχα θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα», ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

Η δήλωση Καχριμάνη

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης στάθηκε ωστόσο και στην αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή, λέγοντας, ότι εν πολλοίς οφείλεται σε δύο κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμος – μνημόσυνο) στις οποίες δεν τηρήθηκαν τα μέτρα κυρίως ως προς τον αριθμό των παρευρισκομένων σε αυτές.

«Ενώ έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι οι κοινωνικές εκδηλώσεις, είτε χαράς είτε λύπης, πρέπει να γίνονται με ελάχιστο αριθμό, δυστυχώς κάποιοι δεν κρατάνε αυτά τα πράγματα και τα βρίσκουμε μπροστά μας», τόνισε ο κ. Καχριμάνης, με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων.

Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα δυο θετικά κρούσματα με την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του ιού και το ένα με την βρετανική μετάλλαξη, τονίζοντας ότι πρόκειται για «εισερχόμενα» τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία ιχνηλάτησης.

Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους διοικητές των νοσοκομείων, τον τοπικό ΕΟΔΥ, την Πολιτική Προστασία και όσους ασχολούνται με την ιχνηλάτηση, προκειμένου να εξεταστούν ζητήματα που αφορούν την εξέλιξη της πανδημίας.

Η διασπορά στα νοσοκομεία

Από την άλλη και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, η μεγαλύτερη διασπορά εντός νοσοκομείων της Ηπείρου από την έναρξη της πανδημίας είναι αυτή των τελευταίων 24ωρων στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα», αφού μετά τα έξι κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν και περιλήφθηκαν στην καταγραφή του ΕΟΔΥ την Παρασκευή, ο μοριακός έλεγχος και άλλων δειγμάτων επιβεβαίωσε τρία ακόμη κρούσματα. Πρόκειται για δύο κρούσματα σε νοσηλευτικό προσωπικό και ένα σε ασθενή της Νεφρολογικής Κλινικής, ο οποίος διακομίστηκε και νοσηλεύεται στο ΠΓΝΙ, ενώ το προσωπικό που έχει βρεθεί θετικό στον ιό, έχει τεθεί σε καραντίνα.

Τα κρούσματα εντοπίζονται σε δύο Κλινικές την Ορθοπεδική και τη Νεφρολογική, ωστόσο τα νέα τεστ που έγιναν στην πρώτη Κλινική στο σύνολο προσωπικού και ασθενών, ήταν αρνητικά. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι από την ιχνηλάτηση προέκυψε ότι η απαρχή της διασποράς του ιού εντός του νοσοκομείου έγινε από αποκλειστική συνοδό ασθενούς στην Ορθοπεδική Κλινική, η οποία βρέθηκε και στους χώρους της Νεφρολογικής Κλινικής.

Έτσι, εντοπίστηκαν αρχικά τέσσερα κρούσματα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με τον έναν ιατρό να έχει κάνει μάλιστα στις αρχές της εβδομάδας κα τη δεύτερη δόση του εμβολίου, αλλά φαίνεται πως δεν ο οργανισμός δεν είχε προλάβει να αναπτύξει πλήρη αντισώματα, και νόσησε, προφανώς στο μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης.

Η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων στο νοσοκομείο Χατζηκώστα καταλήγει ως πηγή έναρξης της διασποράς του ιού που έφτασε εντός του νοσοκομείου, ένα τραπέζι σε σπίτι στην πόλη των Ιωαννίνων, μετά από μνημόσυνο, στο οποίο παραβρέθηκαν αρκετά άτομα. Μεταξύ αυτών και η μία συνοδός που βρέθηκε θετική στο νοσοκομείο Χατζηκώστα.

Τα χθεσινά κρούσματα

Λιγότερα ήταν εξάλλου, το τελευταίο 24ωρο τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, καθώς και τα τεστ κάθε Κυριακή είναι μειωμένα.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα άλλες 638 νέες μολύνσεις στη χώρα, εκ των οποίων τέσσερις εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Ωστόσο, για μία ακόμα ημέρα πιο αυξημένος είναι ο αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ, που είναι τώρα 276.

Πιο αναλυτικά, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 164.575, εκ των οποίων 51,9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 6.045 (3,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52.595 (61%) συνδέονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 276 διασωληνωμένοι, η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη, οι 198 (71,7%) είναι άνδρες. To 85,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Συνολικά 1.169 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Με τους 25 νέους θανάτους από τη νόσο Covid-19, οι νεκροί φθάνουν τώρα τους 5.997 συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.525 άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σε ότι αφορά την κατανομή των κρουσμάτων, χθες στην Ήπειρο, είχαμε συνολικά οκτώ νέα κρούσματα. Από αυτά τα επτά εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων και το ένα στην Π.Ε. Πρέβεζας.

Αναλυτικά:

44 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

38 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

57 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

3 κρούσματα στην Π.Ε Δυτικής Αττικής

80 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

50 κρούσματα  στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών

47 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

2 κρούσματα στην Π.Ε Νήσων

80 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

3 κρούσματα στην Π.Ε.Αργολίδας

2 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

39 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

46 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε Ευρυτανίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

2 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε Θάσου

7 κρούσματα στην Π.Ε Ιωαννίνων

6 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

9 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε Κεφαλλονιάς

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

4 κρούσματα στην Π.Ε  Κοζάνης

8 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

1 κρούσμα στην Π.Ε Λευκάδας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Νάξου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης

2 κρούσματα στην Π.Ε Πέλλας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Πρέβεζας

11 κρούσματα στην Π.Ε Ρεθύμνου

1 κρούσμα στην Π.Ε Ροδόπης

4 κρούσματα στην Π.Ε.Σάμου

2 κρούσματα στην Π.Ε Σερρών

2 κρούσματα στην Π.Ε Τρικάλων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην Π.Ε Φωκίδας

8 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής

2 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων

12 κρούσματα υπό διερεύνηση.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ