Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

ΚΑΥΣΙΜΑ -Δραματικές οι συνέπειες από την αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη τουλάχιστον ιστορία της χώρας το πετρέλαιο κίνησης ξεπέρασε την βενζίνη

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη τουλάχιστον ιστορία της χώρας το πετρέλαιο κίνησης ξεπέρασε την βενζίνη, με την τιμή του λίτρου να φτάνει στα Γιάννενα τα 2,17 ευρώ, και την αμόλυβδη να κινείται οριακά πάνω από τα 2 ευρώ.

Έτσι, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι δραματική, κάτι που επηρεάζει την αγορά σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από τις μεταφορές και φτάνοντας στη λιανική πώληση, όπως σημείωσε ο Θαν. Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Ιωαννίνων και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, αδυνατώντας να προβλέψει το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και αν κάποια στιγμή θα υπάρξει μια σαφής αποκλιμάκωση των τιμών.
Η εικόνα αυτή στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και η αντίστοιχη επίδραση στην εγχώρια αγορά καυσίμων, έρχεται σε μία χρονική στιγμή, λίγο πριν την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, που ξεκινά και επίσημα από αύριο Παρασκευή, με την τιμή πώλησης, μετά την επιδότηση του 0,25 ευρώ το λίτρο στην αντλία, να διαμορφώνεται περίπου στο 1,50 ευρώ.

«Αν αναλογιστούμε, ότι πέρυσι το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε από το 1,15 και έκλεισε στις 30 Απριλίου στο 1,63, μπορούμε να σκεφτούμε που μπορεί να φτάσει φέτος. Δίνεται βέβαια η επιδότηση στους καταναλωτές, αλλά η τιμή είναι πολύ υψηλή και ο καθένας θα πρέπει να κινηθεί ανάλογα με τη δυνατότητα που έχει για την προμήθεια του πετρελαίου», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Για την συντήρηση

Εξάλλου, μία παράμετρος που αρκετοί ξεχνούν, στην έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης είναι και αυτή της συντήρησης του λέβητα και του καυστήρα αι του καθαρισμού των δεξαμενών, με τον κ. Παπαδόπουλο, να επισημαίνει πως ολοένα και συχνότερα, προφανώς και λόγο της κατάστασης που υπάρχει με την ακρίβεια, υπάρχουν διενέξεις μεταξύ πρατηριούχων και καταναλωτών, για την ποσότητα που μεταγγίζεται από τα βυτία στις δεξαμενές.

«Να γνωρίζει ο κόσμος, ότι οι δεξαμενές των βυτίων είναι πιστοποιημένες κάτι που δε συμβαίνει με τις δεξαμενές στα σπίτια, που λόγω διόγκωσης, συστολής και διαστολής, μπορούν να εμφανίζουν κάθε φορά και μία μικρή ή μεγαλύτερη απόκλιση στη χωρητικότητα. Να έχουνε εμπιστοσύνη οι καταναλωτές στους προμηθευτές τους. Σε πόλεις άλλωστε, όπως η δική μας, γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας και αυτό αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα για τον καταναλωτή», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ