Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – 281 άτομα σε ΜΕΘ, 15 νέα κρούσματα στα Γιάννενα

Και πάλι σε υψηλά επίπεδα, πάντως 169 λιγότερα από προχθές, ήταν χθες Πέμπτη τα νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.327 και ταυτόχρονα τρεις λιγότερους ασθενείς σε ΜΕΘ, αλλά πέντε περισσότερους νεκρούς, συγκριτικά με το προηγούμενο 24ωρο.

Αναλυτικά, η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) (δεδομένα έως 11 Φεβρουαρίου, ώρα 15:00): «Ανακοινώνουμε 1.327 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 168872, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6088 (3.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 54146 (61.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 281 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 203 (72.2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1194 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 22 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6056 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3560 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Σε ότι αφορά την γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, στην Αττική εντοπίστηκαν 676 από τα 1.327 κρούσματα. Μικρή αύξηση στη Θεσσαλονίκη με 129 κρούσματα, ενώ και πάλι υψηλά νούμερα έδωσε η Αχαΐα με 94.

Στην Ήπειρο, χθες, είχαμε συνολικά, 17 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 15 στην Π.Ε. Ιωαννίνων και από ένα νέο κρούσμα στις Π.Ε. Θεσπρωτίας και Πρέβεζας.

Εξετάζεται η υποχρεωτική διπλή μάσκα

Πιθανόν να μην φτάσουν 2,5 εβδομάδες lockdown στην Αττική, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση με τους επιδημιολογικούς δείκτες, εκτίμησε ο  καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας.

Ο κ. Γκίκας, εξήγησε ότι μπορεί και μάλλον θα χρειαστεί παράταση, για να «ανασκευάσουμε και να αναθεωρήσουμε και τα μέτρα που έχουμε πάρει και τα επιδημιολογικά μέτρα τις λεγόμενες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις».

«Δεν θα μας φτάσουν οι 2,5 βδομάδες. Αυτές οι διαδικασίες είναι πάρα πολύ χρονοβόρες. Η καμπύλη είναι πολύ αργή. Μπορεί να χρειαστεί παράταση και μάλλον θα χρειαστεί παράταση», είπε χαρακτηριστικά. Ο καθηγητής, ανέφερε ακόμη ότι η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων συζητήθηκε στην Επιτροπή. Παρόλα αυτά, συμπλήρωσε πως το συγκεκριμένο μέτρο αφορά τους μηχανισμούς τους κράτους και όχι την Επιτροπή των ειδικών.

Επίσης, επεσήμανε ότι στην Επιτροπή γίνεται συζήτηση για τη χρήση διπλής μάσκας, καθώς δεν γίνεται σωστή χρήση από τους πολίτες.

«Μπορεί να χρειαστεί να ανασκευάσουμε και να αναθεωρήσουμε τα μέτρα που έχουμε πάρει. Μπορεί να αναθεωρήσουμε για παράδειγμα τις μάσκες. Έχουμε αρχίσει μία συζήτηση στην επιτροπή για διπλή μάσκα υποχρεωτική. Συμφωνώ απόλυτα με αυτό. Υπάρχει μία συζήτηση αυτό τον καιρό και διεθνώς και στη χώρα. Υπάρχουν κενά. Αυτή τη στιγμή, οι μάσκες δεν φοριούνται σωστά. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο να βάζει τη μάσκα σωστά», εξήγησε ο κ. Γκίκας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ