ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – Προσωρινό «όχι» στην επαναφορά των μέτρων

Σε εγρήγορση η επιστημονική κοινότητα εξαιτίας της σημαντικής αύξησης των νέων κρουσμάτων – Μ. Γκάγκα: «Εμβολιασμοί το φθινόπωρο με διπλή δόση» – 71 νέες μολύνσεις χθες στα Γιάννενα

 

«Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος να επανέλθουν μέτρα διότι μας απασχολούν τα κρούσματα σε συνδυασμό με την πίεση στο ΕΣΥ η οποία προς το παρόν είναι  απολύτως ελεγχόμενη», ανέφερε την Τρίτη, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, φαινόμενο που παρουσιάζεται σε όλη την Ευρώπη.

Την αυξημένη επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, ο κ. Πλεύρης, αιτιολόγησε λέγοντας  πως οφείλεται στον μεγάλο αριθμό τεστ, στον αυξημένο αριθμό τουριστών και στο ότι υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα του ιού.

«Μέτρα μπορεί να υπάρξουν, αλλά δεν θα είναι οριζόντια, όπως είχαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας», συμπλήρωσε. «Θέλω να πιστεύω ότι η πορεία που θα έχει η πανδημία θα είναι τέτοια που ναι μεν θα πιέσει, αλλά δε θα χρειαστεί να πάμε σε κάτι που θα παραπέμπει στους περιορισμούς που είχαμε», πρόσθεσε σχετικά.

«Αυτό που συζητάμε είναι ένα εμβόλιο για προφύλαξη το φθινόπωρο και πιστεύουμε ότι θα έχουμε καινούρια επικαιροποιημένα εμβόλια. Γι’ αυτό και τις παραγγελίες που είχαμε να παραλάβουμε το καλοκαίρι με βάση την πανευρωπαϊκή συμφωνία και τα νούμερα των εμβολίων που αντιστοιχούν στην χώρα μας, τις πάμε πιο πίσω και θα παραλάβουμε τα καινούρια επικαιροποιημένα το φθινόπωρο» υπογράμμισε από την πλευρά της, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

«Θα είναι ένα διπλό εμβόλιο που θα έχει περισσότερα στελέχη και που ήδη η Moderna φαίνεται να το πετυχαίνει, οπότε πιστεύουμε όλοι ότι θα το έχουμε το φθινόπωρο» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την 4η δόση, επισήμανε πως άνοιξε πριν καιρό για τους ευάλωτους, εδώ και αρκετούς μήνες, επομένως όσοι ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες η σύσταση είναι να το κάνουν. «Για όλο τον πληθυσμό πιστεύουμε και αυτό μένει να το δούμε, ότι θα υπάρξει σύσταση για προφύλαξη, όπως υπάρχει για την γρίπη, το φθινόπωρο» σημείωσε.

Μιλώντας για την 4η δόση σε σχέση με την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα αυτές τις μέρες που φαίνεται πως διανύει το 6ο πανδημικό κύμα, η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι το παράδειγμα που έχουμε από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πως δεν έχει ανοίξει τέταρτη δόση για τον γενικό πληθυσμό. «Η μόνη χώρα που άνοιξε την 4η δόση στην περιοχή μας είναι το Ισραήλ, που έβαλε εμβόλια πολύ νωρίς και άνοιξε την κοινωνία πολύ νωρίς. Η δική μας επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν συζητάει άνοιγμα της 4ης δόσης για τον γενικό πληθυσμό» ξεκαθάρισε.

«Όπως πάντα, αν δούμε ότι κάτι μπορεί να είναι επιβλαβές για την δημόσια υγεία και αυξάνει την πίεση στα νοσοκομεία, φυσικά θα ληφθούν μέτρα. Πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα πάνε εξαιρετικά καλά αν προσέξουμε όλοι λίγο και θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι που το χρειαζόμαστε όλοι» κατέληξε, ανάμεσα σε όσα άλλα είπε, η κ. Γκάγκα.

«Κάποια στιγμή όλοι θα κολλήσουμε, αυτό να το έχουμε στο μυαλό μας. Αυτό που κοιτάμε είναι το θέμα της δημόσιας υγείας, κατά πόσο θα πιεστεί το σύστημα από τα λίγα αναλογικά κρούσματα, τα οποία θα καταλήξουν στο νοσοκομείο. Αναλόγως, εάν χρειαστεί, που θεωρώ ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί, θα λάβουμε κάποια μέτρα» σημείωσε μιλώντας επίσης στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής επιστημόνων για τον κορωνοϊό Γκίκας Μαγιορκίνης.

Υπάρχουν δύο θέματα, σημείωσε ο ίδιος. «Το ένα είναι ο κίνδυνος που έχει κάθε άνθρωπος προσωπικά, ο οποίος με το εμβόλιο και με την Όμικρον φαίνεται ότι έχει πέσει δραματικά, δηλαδή είναι πολύ χαμηλός ο κίνδυνος αν κολλήσει ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει κάποιο βαρύ νόσημα και έχει κάνει τα τρία εμβόλια» είπε.

«Το θέμα της long covid ή post covid που είναι δύο διαφορετικά σύνδρομα, είναι κάτι που μας απασχολεί. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτό που λέγεται long covid είναι η παράταση συμπτωμάτων για ένα χρονικό διάστημα και ένα πολύ μικρό ποσοστό που μπορεί να χρειαστεί κάποια περαιτέρω υποστήριξη» προσέθεσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Η 6η ΥΠΕ

Εξάλλου, ο αναπληρωτής διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Νικόπουλος κληθείς να απαντήσει για την κατάσταση και την νέα αύξηση που σημειώνεται στον αριθμό των κρουσμάτων, κινήθηκε στην λογική του υπουργείου ενώ έκανε σύσταση όταν βρισκόμαστε σε χώρους με έντονο συγχρωτισμό να φοράμε μάσκα και να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας ενώ πιο προσεκτικοί πρέπει να είναι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή έχουν χρόνια νοσήματα.

«Συστήνω να φοράει ο κόσμος μάσκα όταν βρίσκεται σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό. Ο ιος είναι εδώ και φυσικά έχουμε την εμπειρία να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις» υπογράμμισε.

Τα χθεσινά κρούσματα

Έτσι, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 9 θανάτους από κορωνοϊό, ενώ 94 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Παράλληλα εντοπίστηκαν 12.159 κρούσματα (10.528 νέα και 1.631 επαναλοιμώξεις) έπειτα από 126.015 τεστ, ενώ έγιναν 169 εισαγωγές.

Αναλυτικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 10.528. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.573.052 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 48.7% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 1.631 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 152.749(4.1% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 9, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.124 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 94 (55.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 92.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 46 (48.94%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 48 (51.06%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.715 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 169 (ημερήσια μεταβολή +26.12%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 144 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Τέλος, χθες στην Ήπειρο, ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε συνολικά 172 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 71 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 45 στην Π.Ε. Πρέβεζας, 30 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και 26 στην Π.Ε. Άρτας.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας