Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – «Σαρώνει» η μετάλλαξη Δέλτα

Για πρώτη φορά εμφάνιση της μετάλλαξης στην Ήπειρο, με οκτώ κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων και τρία στην Π.Ε. Πρέβεζας – Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα και για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς – Οι νέοι ο κύριος όγκος νέων κρουσμάτων, επείγει ο εμβολιασμός τους

 

 

Την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, το οποίο προχώρησε σε γονιδιωματική ανάλυση σε 856 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 17 Ιουνίου 2021 έως 12 Ιουλίου.

Από τον έλεγχο των 856 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 760 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 69 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).

Εκ των 760 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 466 αφορούν στο στέλεχος Δέλτα, 200 αφορούν στο Αλφα, 93 αφορούν στο Βήτα και 1 αφορούν στο Γάμμα. Εκ των 69 δειγμάτων με στελέχη υπό  παρακολούθηση, όλα αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318.

Με βάση τα στοιχεία η μετάλλαξη «Δέλτα» καταγράφεται για πρώτη φορά και στην Ήπειρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία στην Π.Ε. Ιωαννίνων έχουν επιβεβαιωθεί οκτώ κρούσματα με την συγκεκριμένη μετάλλαξη, ενώ ακόμη τρία κρούσματα με την ίδια μετάλλαξη έχουν επιβεβαιωθεί στην Π.Ε. Πρέβεζας.

Οι εμβολιασμοί

Παράλληλα, χθες, για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης αλλά και τα νεότερα δεδομένα από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του κορωνοϊού ενημέρωσαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι ανοίγει από σήμερα η πλατφόρμα για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson. Εκεί θα μπορούν να δηλώνουν οι ιατροί τους πολίτες που εμβολιαστούν. Από σήμερα, επίσης, οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού ακόμα και αυθημερόν με οποιοδήποτε εμβόλιο, δεδομένου ότι υπάρχει διαθεσιμότητα.

Η πιστοποίηση για την ένταξη στο πρόγραμμα εμβολιασμού των ατόμων με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε γιατρό του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα. Ο εμβολιασμός κατ’ οίκον θα πραγματοποιηθεί είτε από ιδιώτη γιατρό είτε από κινητά συνεργεία της επιχείρησης «Ελευθερία», με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Όταν κάποιος ενταχθεί στο πρόγραμμα θα ειδοποιείται σε εύλογο χρονικό διάστημα για το πότε θα γίνει ο εμβολιασμός του. Πρόσθεσε ότι η ένταξη ιδιωτών γιατρών στο πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά και απεύθυνε εκ νέου κάλεσμα έτσι ώστε να ενταχθούν περισσότεροι στο πρόγραμμα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε πως εδώ και μέρες έχουν καταργηθεί τα «πέναλτι» για τις αλλαγές στο ραντεβού του εμβολιασμού.

Η Μαρία Θεοδωρίδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, σημειώνοντας ότι σε σημαντικό αριθμό των διστακτικών για τον εμβολιασμό ο λόγος της εκκλησίας μπορεί να δώσει ώθηση να υπερβούν φόβους και δισταγμούς. Ο πράος λόγος των εκπροσώπων της Εκκλησίας θα είναι πιο πειστικός από το στεγνό λόγο των επιστημόνων, τόνισε η καθηγήτρια.

Η ίδια απάντησε και σε μία σειρά από διαδεδομένες εσφαλμένες αντιλήψεις. Μεταξύ αυτών η ερώτηση αν είναι ηθικά αποδεκτό να χορηγούνται εμβόλια που χρησιμοποιούν εμβρυικά κύτταρα. Η κα. Θεοδωρίδου διαβεβαίωσε ότι κανένα από τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε στη χώρα μας δεν περιέχει εμβρυικά κύτταρα.

Είναι τα εμβόλια πειραματικά; Όπως είναι σαφές, τα εμβόλια πριν αδειοδοτηθούν έχουν δοκιμαστεί σε εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές, έχουν δοκιμαστεί εξαντλητικά και έχουν ήδη χορηγηθεί ήδη σε εκατομμύρια πολίτες.

Η Μαρία Θεοδωρίδου επανέλαβε επίσης ότι κανένα εμβόλιο δεν παρεμβαίνει στην διαδικασία της τεκνοποίησης. «Ο εμβολιασμός δεν είναι βλαπτικός ούτε κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για τεκνοποίηση, ούτε κατά την κύηση, ούτε κι εν συνεχεία στον θηλασμό», τόνισε.

Επείγει ο εμβολιασμός των νέων

Την ίδια στιγμή, η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα επιβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες, επισήμανε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με την Αριστοτελία Πελώνη, η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε στα 26 χρόνια, ενώ το 80% των νέων κρουσμάτων αφορούσε πολίτες ηλικίας μικρότερης των 39 ετών. Χαρακτηριστικό, όπως είπε, είναι επίσης το γεγονός ότι ένας στους δύο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών, ενώ στο τέλος Μαρτίου επτά στους δέκα ήταν ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, ενημέρωσε πως έχουν γίνει ήδη πάνω από 9.720.000, έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση πάνω από 5.430.000 πολίτες κι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 4.590.000. Τόνισε, ωστόσο, πως τα νέα δεδομένα, σε συνδυασμό με τη σταδιακή επικράτηση του πολύ πιο μεταδοτικού στελέχους «Δέλτα», καθιστούν ακόμη πιο επιτακτικό τον άμεσο εμβολιασμό των μεγαλύτερων, αλλά και των πιο ευπαθών πολιτών, που κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη. Επείγει και ο εμβολιασμός των νέων, «που αποτελούν σήμερα τον κύριο όγκο των νέων κρουσμάτων και μπορούν να γίνουν επιταχυντές της επιστροφής μας στην κανονικότητα» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Τα χθεσινά κρούσματα

Από την άλλη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 1.834 νέα κρούσματα, έπειτα από 38.547 τεστ, ενώ νέα αύξηση σημειώθηκε στις εισαγωγές με 141 (+6.82%), τη στιγμή που δόθηκαν 44 εξιτήρια.

Παράλληλα, σημειώθηκαν 8 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τον κορωνοϊό, να φτάνει τους 12.858. Ακόμη, οι διασωληνωμένοι ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανέρχονται σε 123.

Σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή, χθες ο ΕΟΔΥ, έδωσε για την Ήπειρο, 40 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 27 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 10 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, δυο στην Π.Ε. Πρέβεζας και ένα νέο κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ