ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – Σημαντική άνοδος στους ημερήσιους θανάτους

Σημαντική άνοδος στους ημερήσιους θανάτους σημειώθηκε τη Δευτέρα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει ότι 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το κορωνοϊο.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν 1.608 νέα κρούσματα έπειτα από 78.169 τεστ, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 379, εκ των οποίων 342 (90.24%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 37 (9.76%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ακόμα, έγιναν 183 εισαγωγές και δόθηκαν 98 εξιτήρια.

Αναλυτικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.608, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 616.765 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 151 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.595 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.223 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 379 (63.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 81.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 342 (90.24%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 37 (9.76%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.046 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 183 (ημερήσια μεταβολή -16.82%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 208 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή

Εξάλλου, στην Αττική βρίσκονται τα 308 από τα 1.608 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ. Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 228 κρούσματα.

Υπενθυμίζεται ότι έγιναν 78.169 τεστ. Στην Ήπειρο, χθες ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε 45 νέα κρούσματα.

Από αυτά τα 28 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 11 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και 6 νέα κρούσματα είχε η Π.Ε. Πρέβεζας.

Η ενημέρωση

Εν τω μεταξύ και χθες Δευτέρα έγινε η ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών για τον κορωνοϊό και το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Τον λόγο πήρε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία ξεκίνησε με… ευχές για καλή σχολική χρονιά, δίνοντας έμφαση στο να είναι η φετινή σχολική χρονιά… χωρίς διακοπές με κλεισίματα σχολείων.

Μαζί της και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε την ανάγκη να μην χαθεί ούτε μια μέρα σε ό, τι αφορά τους εμβολιασμούς, μιλώντας στην συνέχεια για τους φόβους πολλών πολιτών αναφορικά με τις πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις μετά το εμβόλιο. Η ίδια αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη, λέγοντας πως το 98% των συμμετεχόντων δεν είχαν καμία παρενέργεια. Το 1% είχε μια ήπια αλλεργική αντίδραση και μόλις το 0,7% είχε μια αναφυλακτικού τύπου αντίδραση η οποία και ήταν αντιμετωπίσιμη άμεσα.

«Ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων ηλικίας 12 – 17 ετών αποτελεί θέμα συζήτησης. Πολλά από τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς των γονέων, θα απαντηθούν από τα άτομα που γνωρίζουν και εμπιστεύονται. Θα δοθούν και κατάλληλες απαντήσεις σε λανθασμένες απόψεις, όπως ότι τα εμβόλια αναστέλλουν την ανάπτυξη των παιδιών ή αλλάζουν το DNA τους. Οι αντιλήψεις αυτές θα εκλείψουν με την επικοινωνία γονέων και παιδιών με τους παιδιάτρους», πρόσθεσε στη συνέχεια η κυρία Θεοδωρίδου.

Ακολούθως δε, εξήγησε πως είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να δοθεί το «πράσινο φως» και για εμβολιασμό βρεφών και παιδιών κάτω των 12 ετών.

«Για τα εμβόλια σε παιδιά 5 ως 12 ετών και από έξι μηνών ως 5 ετών, γίνονται κλινικές μελέτες. Ρυθμιστικές αρχές μπορεί να δρομολογήσουν την έγκριση με το χαρακτηρισμό της επείγουσας χρήσης τους επόμενους μήνες. Θέλω, όμως, να σταθώ στο παρόν. Εν αναμονή της χορήγησης των εμβολίων από τους παιδιάτρους δεν θα πρέπει να χάνετε ούτε μια ημέρα. Οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχίζονται, είναι πάρα πολύ σημαντικό», ήταν τα λόγια της.

Ανοσοκατεσταλμένοι, αυτοί που διαμένουν σε δομές και οι άνω των 65 ετών θα λάβουν τρίτη δόση. Αν εξαιρέσουμε τους ανοσοκαταστελμένους οι υπόλοιπες ομάδες μπορεί να λάβουν την τρίτη δόση 6 – 8 μήνες μετά τον εμβολισμό είπε επίσης η Μαρία Θεοδωρίδου, που συμπλήρωσε ακόμη πως εξετάζει όλες τις επιστημονικές μελέτες που αφορούν στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών με τρίτη (σ.σ. αναμνηστική) δόση σε πλήρως εμβολιασμένους υγειονομικούς.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, λέγοντας πως πάνω από 6.000.000 έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, κάτι που σημαίνει 60% στον γενικό πληθυσμό.