Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – Τέλος στο πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αποφάσισε και την επαναφορά της χωρητικότητας στο 100% από 1η Μαΐου – Ένα rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς και μέλη ΔΕΠ – Παραμένουν οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους

 

Σημαντικές αποφάσεις πάρθηκαν μετά την χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Η Επιτροπή εισηγήθηκε ομόφωνα:

– Αναστολή Covid pass από 1η Μαϊου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.

– Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.

– Ένα rapid τέστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

– Ένα rapid τεστ (από 2 που ηταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας.

Η εισήγηση της Επιτροπής έγινε αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.

Η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους

Από την άλλη, τη διατήρηση της χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την χθεσινή ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Υγείας.

Το μέτρο θα επανεξεταστεί στις 31 Μαΐου. Ωστόσο, η χρήση της μάσκας συνιστάται σε εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνωστισμός.

Όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, τα κρούσματα υποχωρούν και η πανδημία βρίσκεται σε αποδρομή. Η κανονικότητα στη χώρα ξεκινά όπως και σε άλλες χώρες που αρχίζουν να ζουν κανονικά.

Η κα Γκάγκα αναφέρθηκε στην απόφαση που πάρθηκε από την επιτροπή ειδικών για κατάργηση του Covid Pass προκειμένου κανείς να εισέλθει στην χώρα καθώς και στις υπόλοιπες εισηγήσεις για την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, αλλά και τη μείωση των rapid test σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς και μέλη ΔΕΠ.

Ακόμη ανέφερε ότι δεν υπάρχει  ιδιαίτερη ανησυχία για την ηπατίτιδα στα παιδιά, ενώ από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης υποστήριξε ότι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν από τη Μεγάλη Βρετανία, πρόκειται για μια σπάνια περιπλοκή. Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και διεξάγονται έρευνες.

Για την ενισχυτική δόση και οι δύο σημείωσαν ότι χρειάζεται για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, όπου η ανοσοποίηση όσο περνά ο χρόνος,

Η επιστροφή στα σχολεία

Παράλληλα, με μάσκες αλλά χωρίς τη διενέργεια self test θα επιστρέψουν χιλιάδες μαθητές όλων των βαθμίδων στα σχολεία μετά τις ολιγοήμερες διακοπές του Πάσχα.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης προκαλεί απορίες σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα τα παιδιά επέστρεφαν με την διενέργεια ελέγχου και έτσι διασφαλίστηκε η εκπαιδευτική διαδικασία όλης της χρονιάς απρόσκοπτα.

Μάλιστα, πολλοί γκρινιάζουν καθώς πλέον ο καιρός που απομένει για την λήξη της σχολικής χρονιάς είναι λίγος και κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει σε τι ωφελεί αυτή η παύση των αυτοδιαγνωστικών τεστ που σίγουρα δίνουν μια καλή εικόνα για τον αριθμό των κρουσμάτων.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Στέφανος Μιχάλης δεν έκρυψε την ανησυχία του για την επιστροφή των μαθητών χωρίς τεστ και ιδιαίτερα για όσους μαθητές ετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις και άρα έχουν ένα λόγο παραπάνω να ανησυχούν για να μη νοσήσουν εντός των σχολικών αιθουσών.

Οι μάσκες θα παραμείνουν και έτσι θα πρέπει οι μαθητές να τις φορούν και ταυτόχρονα καλό θα ήταν να κάνουν μόνοι τους ένα self test πριν έρθουν στο σχολείο για την τελευταία περίοδο πριν το καλοκαίρι.

«Δεν μπορώ να κατανοήσω το λόγο που σταματούν τα τεστ λίγες ημέρες πριν τελειώσει η χρονιά. Μοιράζομαι και εγώ την ανησυχία με πολλούς γονείς που μας ρωτούν για το σκεπτικό αυτής της απόφασης» λέει μεταξύ άλλων.

Ο κ. Μιχάλης έθεσε και το ζήτημα της Τράπεζας θεμάτων αλλά και τις αλλαγές που κάθε υπουργός αποφασίζει για την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση λέγοντας ότι «δεν είναι λογικό κάθε υπουργός να αλλάζει το σύστημα εισαγωγής»

Το υπουργείο από την πλευρά του και ειδικά η υφυπουργός σημειώνει ότι αυτή η απόφαση πάρθηκε μετά από συζήτηση και πρόταση της επιτροπής των ειδικών ενώ ανάλογες αποφάσεις έχουν ληφθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Οι επιφυλάξεις έχουν εκφραστεί από εκπαιδευτικούς της ΟΛΜΕ και αφορούν τόσο στην Τράπεζα Θεμάτων όσο και για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Από την πλευρά της η υφυπουργός Παιδείας παραδέχθηκε ότι «δημιουργήθηκαν κάποια θέματα λόγω της εφαρμογής του μέτρου της βάσης του 10» ενώ για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζεται, καθώς με τον τρόπο αυτό «ενισχύεται η αυτονομία των πανεπιστημίων ώστε εκείνα να επιλέγουν το ακαδημαϊκό τους προφίλ, να ενισχύσουν την ποιότητα των φοιτητών».

Την δική του άποψη κατέθεσε και ο πρόεδρος των Δασκάλων/Νηπιαγωγών Κώστας Παργανάς που επεσήμανε ότι πλέον υπάρχει η γνώση για τα μέτρα προστασίας και άρα θα πρέπει όλοι εκπαιδευτικοί και μαθητές να τα τηρούν και να προστατεύουν τόσο τους ίδιους τους εαυτούς τους όσο και το σύνολο.

Τα χθεσινά κρούσματα

Από την άλλη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 48 θανάτους από κορωνοϊό, ενώ 260 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Παράλληλα εντοπίστηκαν 7.813 κρούσματα (7.580 νέα και 233 επαναλοιμώξεις) έπειτα από 148.266 τεστ, ενώ έγιναν 191 εισαγωγές.

Αναλυτικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 48 ώρες ήταν 7.580. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.309.962 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 48.9% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 48 ώρες ήταν 233 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 121.976(3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 48, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.073 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 260 (65.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 93.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 143 (55%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 117 (45%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.601 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 191 (ημερήσια μεταβολή +1.6%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 175 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Τέλος, ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε χθες 264 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 114 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 64 στην Π.Ε. Άρτας, 57 στην Π.Ε. Πρέβεζας και 29 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ