ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – 171 εκ. ευρώ πρόσθετοι πόροι στη βιολογική κτηνοτροφία

(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (3-Α) επισκέπτεται το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Λίμνης Κάρλα, την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μαγνησία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα δίνει η κυβέρνηση – Σε εκδήλωση εγκαινίων τυροκομικής μονάδας στη Μαγνησία, όπου παρέστη και ο Αλ. Καχριμάνης, βρέθηκε ο Πρωθυπουργός

 

Τη διάθεση πρόσθετων πόρων ύψους 171 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της βιολογικής κτηνοτροφίας ανακοίνωσε το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την παρουσία του στα εγκαίνια νέας τυροκομικής μονάδας στη Μαγνησία.

«Είμαστε έτοιμοι πια και έχουμε βρει τα σχετικά κονδύλια ώστε να διαθέσουμε 171 εκατομμύρια πρόσθετους πόρους στη βιολογική κτηνοτροφία. Θα ικανοποιήσουμε με αυτό τον τρόπο παραπάνω από τα 2/3 των αιτήσεων των κτηνοτρόφων, ενώ ακόμα 70 εκατομμύρια θα διατεθούν και στη στήριξη της βιολογικής αγροτικής παραγωγής», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η επιπλέον χρηματοδότηση θα συμβάλλει στον ευρύτερο μετασχηματισμό και την ψηφιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής, που αποτελεί μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» με πρόνοιες για επενδύσεις ύψους σχεδόν 600 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παράλληλα, η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει 19,3 δισεκατομμύρια ευρώ από την Κοινή Αγροτική Πολιτική για την νέα προγραμματική περίοδο, διατηρώντας αμετάβλητη την κοινοτική στήριξη, τη στιγμή που σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι πόροι μειώθηκαν κατά 10%.

«Μοιραζόμαστε μία προσπάθεια που υπηρετεί όλα όσα χρειάζεται σήμερα ο τόπος: σύγχρονη και καθετοποιημένη πρωτογενή παραγωγή, νέες θέσεις εργασίας, εξαγωγές, προστασία του εμβληματικού μας προϊόντος, της φέτας, προστασία του περιβάλλοντος αλλά και ταυτόχρονα αναζωογόνηση της ελληνικής περιφέρειας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ υπογράμμισε ότι «για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2021 η Ελλάδα εξήγαγε περισσότερα τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα από όσα εισήγαγε». «Είναι μία επίδοση που έχουμε να τη δούμε από το μακρινό 1984 και αποκτά πια χαρακτηριστικά μονιμότητας», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις παγκόσμιες αναταράξεις στην αγορά ενέργειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε σε παραγωγούς ότι «θα σταθούμε στο πλευρό σας όσο διαρκεί αυτή η κρίση», ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στάθηκε στην προεκλογική υπόσχεσή του για αναβάθμιση της αξίας των ελληνικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων με εργαλείο την ποιότητα και την αναγνώριση της μοναδικότητάς τους.

«Είχα τότε δεσμευτεί ότι θα καταπολεμήσουμε τα κυκλώματα των παράνομων ελληνοποιήσεων γάλακτος για να μπορέσετε να πάρετε τις τιμές που σας αξίζουν», είπε αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με ορεινούς κτηνοτρόφους στη Σαμαρίνα το 2018. «Είναι κάτι το οποίο πετύχαμε» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη να είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι σε μία επιχείρηση. «Συγκράτησα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την μεγάλη προσοχή την οποία αποδίδεται στους εργαζόμενους της εταιρείας σας. Έχω πει πολλές φορές ότι δεν υπάρχει επιτυχημένη επιχείρηση χωρίς ευχαριστημένους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση αυτή έχει αναγνωρίσει τη σημασία οι εργαζόμενοι να μπορούν να συμμετέχουν στην προστιθέμενη αξία που δημιουργούν οι επιχειρήσεις και για αυτό και είχαμε το θάρρος να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό κατά 50 ευρώ το μήνα, αρχής γενομένης από την 1η Μαΐου. Στο τέλος του μήνα, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα πάρουν για πρώτη φορά αυτή τη σημαντική αύξηση η οποία ουσιαστικά ισοδυναμεί με έναν ετήσιο μισθό, πρόσθετο στο εισόδημά τους», ανέφερε.

Μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στη γραμμή παραγωγής φέτας και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων, οι οποίες είναι σε πλήρη λειτουργία. Είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζόμενους στη μονάδα, ενώ ακολούθησε συζήτηση με κτηνοτρόφους και παραγωγούς προϊόντων ΠΟΠ από όλη την Ελλάδα που συνεργάζονται μεταξύ τους.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στάθηκε, μεταξύ άλλων, στη στήριξη που έχει δοθεί ώστε να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο κοινωνίας κάθε κρίση ή δυσκολία. «Στις δύσκολες στιγμές ο πρωθυπουργός ήταν πάντα εδώ». «Ήταν εδώ και ήταν πολλές φορές, στον «Ιανο», στο «Διομήδη» και ήταν εδώ όχι με λόγια», είπε ο κ. Αγοραστός, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις στην Μαγνησία έχουν λάβει ενισχύσεις ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, Ζέττα Μακρή, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστας Μπαγινέτας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι βουλευτές Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, Αθανάσιος Λιούπης, και Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, ο βουλευτής Δυτικής Αττικής της ΝΔ Θανάσης Μπούρας και ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης.

Ζεστό χρήμα σε αγρότες για την ενεργειακή κρίση

Εξάλλου, έκτακτη στήριξη αγροτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα, που έχουν επηρεαστεί από τις μεγάλες αυξήσεις του κόστους εισροών, προβλέπεται με πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το συνολικό ποσό ενίσχυσης να ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν πρότεινε, εφόσον εγκριθεί η πρότασή της από τα άλλα όργανα της ΕΕ, να δοθεί η δυνατότητα στις χώρες – μέλη να διαθέσουν για τον σκοπό αυτό το 5% των πόρων που τους αντιστοιχεί από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) για τα έτη 2021-2022.

Σκοπός του μέτρου είναι να αντιμετωπισθούν οι χρηματοδοτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι ΜμΕ του τομέα, ώστε να παραμείνουν φερέγγυοι, συμβάλλοντας έτσι στην παγκόσμια ασφάλεια τροφίμων. Οι αγρότες και ΜμΕ που θα επιλεγούν, θα μπορούν να λάβουν ποσά έως 15.000 και 100.000 ευρώ, αντίστοιχα, με τις πληρωμές να καταβάλλονται έως τις 15 Οκτωβρίου 2023.

Το μέτρο αφορά στις ΜμΕ που δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία, το μάρκετινγκ ή την ανάπτυξη αγροτικών προϊόντων. Οι χώρες – μέλη πρέπει να παράσχουν τη στήριξη αυτή σε όσους πλήττονται περισσότερο από την τρέχουσα κρίση και εμπλέκονται στην κυκλική οικονομία, στη διατροφική διαχείριση, την αποτελεσματική χρήση πόρων ή σε παραγωγικές μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον και το κλίμα.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι η πρόταση για την έκτακτη αυτή στήριξη έρχεται ως συνέχεια του πακέτου στήριξης ύψους 500 εκατ. ευρώ για τους αγρότες της ΕΕ, το οποίο εγκρίθηκε στις 23 Μαρτίου.