Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ – Στα «σκαριά» οι αγορές με το… χρονόμετρο!

Αναγκαία η τήρηση των μέτρων στην αγορά, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέου κλεισίματος των καταστημάτων

 

Εφαρμογή η οποία θα χρονομετρά τις ώρες που οι καταναλωτές κάνουν τις αγορές τους, μέσα από την πλατφόρμα του e-katanaloti, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Διαψεύδοντας κατηγορηματικά για μια ακόμα φορά τα σενάρια περί «κόφτη» στα SMS προς τον πενταψήφιο αριθμό 13033, ο κ.Πιερρακάκης σημείωσε ότι «μπορεί να υπάρξουν άλλα συστήματα σε σχέση με το χρονόμετρο από την πλατφόρμα του e-katanalotis, τα οποία συζητάμε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη».

Όπως ανέφερε, την πρώτη εβδομάδα «ανοίγματος» του λιανεμπορίου, η αύξηση των SMS ήταν λελογισμένη, κλείνοντας στο +13%.

«Υπάρχει και μια υποκατάσταση στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, οι οποίοι πλέον χρησιμοποιούν φόρμες, άρα στην πραγματικότητα το ποσοστό κίνησης είναι λίγο μεγαλύτερο, όμως στον αριθμό των SMS είμαστε μόνο +13%, κατά μέσο όρο δηλαδή περίπου 4.000.000 την ημέρα», δήλωσε.

Εξήγησε επίσης ότι κόφτης στα γραπτά μηνύματα δεν μπορεί να μπει, γιατί το σύστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι ισοδύναμο του χαρτιού. «Εκ των πραγμάτων ένα ποσοστό της περιφέρειας χρησιμοποιεί χαρτί, ενώ εξαρχής υπήρχαν συγκεκριμένες διατυπώσεις στις συμφωνίες που είχαμε με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για το πώς δουλεύει αυτό το σύστημα, συνεπώς κόφτης δε θα μπει», σημείωσε.

Τήρηση των μέτρων

Εξάλλου, για την επανεκκίνηση της αγοράς ρωτήθηκε χθες και ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Γιώργος Νταλαμάγκας.

Ο κ. Νταλαμάγκας υποστήριξε ότι υπήρξε κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της πόλης ξεκαθαρίζοντας ότι από πλευράς σχεδόν της πλειοψηφίας των εμπόρων τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο πρώην πρόεδρος κάλεσε και τους καταναλωτές να παραμείνουν προσηλωμένοι στην τήρηση των μέτρων και να τα ακολουθούν ώστε να μην βρεθούν οι έμποροι για ακόμη μια φορά με κλειστά τα καταστήματά τους!

«Υπάρχουν διαθέσιμα είδη και οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να βρουν και να αγοράσουν τα προϊόντα που θέλουν. Δεν πρέπει να υπάρχει άγχος και συνωστισμός. Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν για μεγάλη περίοδο. Πρέπει όλοι μας να σεβαστούμε τα μέτρα για να μείνει ανοικτό το λιανεμπόριο» είπε ο κ. Νταλαμάγκας προτρέποντας όλους να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αγορά.

Στο μεταξύ  δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00.

Για τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνους, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία, συνεργεία αυτοκινήτων, το λιανεμπόριο καθώς και τα κομμωτήρια (υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κλπ.) υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή, 31 Ιανουαρίου με προαιρετικό διευρυμένο ωράριο από τις 7:00 έως τις 20:00

Κινητοποίηση με διεκδικήσεις

Τέλος, συνεχίζει τις κινητοποιήσεις του ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων διεκδικώντας στήριξη των μικρών εμπόρων και λήψη μέτρων για την στήριξη του κλάδου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, απαιτώντας άμεσα μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών καλεί σε νέα κινητοποίηση την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου στην εφορία ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση στο Δημαρχείο της πόλης.

Σε ανακοίνωσή του κρίνει ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, για τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, που φορτώνονται με νέα βάρη. Παράλληλα, τονίζει ότι «το τρίτο κύμα που εμφανίστηκε σε άλλες χώρες φαίνεται ότι είναι μπροστά μας», καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι κρύβει τις ευθύνες της. Διεκδικεί να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων. Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.

«Καλούμε όλους στην συγκέντρωση στην Εφορία και έπειτα στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα κάνουμε στο Δημαρχείο» κατέληξε ο πρόεδρος κ. Πραμαντιώτης απευθυνόμενος στους συναδέλφους του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ