ΟΞΕΙΑ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ – Περίπου 190 παιδιά παγκοσμίως έχουν νοσήσει, εκτιμά το ECDC

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια ταυτοποιήθηκαν κι άλλα  σε τουλάχιστον 12 χώρες

Σε όλο τον κόσμο έχουν τώρα καταγραφεί περίπου 190 περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC).

Η έξαρση αναφέρθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτό τον μήνα και έχει ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον 12 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Αυτή περιλαμβάνει περίπου 40 περιστατικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, δήλωσε η επικεφαλής του ECDC Αντρέα Αμόν σε δημοσιογράφους σε διαδικτυακή ενημέρωση. Το ECDC ερευνά τα περιστατικά αυτά παράλληλα με τις εθνικές αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Παράλληλα, στην οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτίας που εμφανίζεται σε μικρά παιδιά αλλά και στα κρούσματα που περιμένουμε στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής στο τμήμα Υγιενής επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής δεν είναι κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Όπως εξηγεί ο κ. Μαγιορκίνης πρόκειται για μία φλεγμονή του ήπατος η οποία χαρακτηρίζεται συνήθως από κιτρίνισμα. Συνήθως κιτρινίζει το λευκό του ματιού, το παιδί έχει υψηλό πυρετό και αυτό είναι καμπανάκι ότι το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν πολύ εκτεταμένο ιό, στον οποίο μάλλον κάποια παιδιά έχουν μια γενετική ευαισθησία και αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο. Πρόκειται για μία σπάνια επιπλοκή ενός πολύ διαδεδομένου ιού. Μιλάμε για τον αδενοϊό 41, κατά πάσα πιθανότητα, που έχει απομονωθεί στο 77% των παιδιών που έχουν εξεταστεί για αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι το 23% δεν τον είχε, απλά δεν τον ανίχνευσαν.

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ακόμα ότι από όσο γνωρίζει μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά δεν γίνονται στην Ελλάδα, και τέτοιες περιπτώσεις πήγαιναν στο εξωτερικό, γιατί είναι σπάνιες περιπτώσεις και δεν υπάρχει αυτή η ειδικότητα στην Ελλάδα. Συνήθως στα παιδιά γίνονται από ζωντανό δότη, που σημαίνει ότι ο πατέρας, αν είναι συμβατός, να δώσει μέρος από το ήπαρ του στο παιδί. Όσον αφορά στα συμπτώματα, τόνισε ότι ένας πυρετός δεν χρειάζεται να ανησυχήσει τους γονείς, βασικό σύμπτωμα είναι το κιτρίνισμα του δέρματος και το κιτρίνισμα του ματιού.

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος

Το νεότερο δεδομένο, που προκύπτει από τις έρευνες και μελέτες που δημοσιεύθηκαν ήδη σε επιστημονικά ιατρικά περιοδικά από τη Βρετανία και το Ισραήλ αντίστοιχα, «ενοχοποιούν» για την οξεία ηπατίτιδα έναν αδενοϊό, με τον ορότυπο 41, που έχει δώσει όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος, και στο πρόσφατο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Ήπατος, Καθηγητής Παθολογίας και διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι», Ιωάννης Ελευσινιώτης, μιλώντας στο ITV, τόνισε, ότι στο τέλος του 2021 παρουσιάστηκε κάτι αντίστοιχο στις ΗΠΑ, που αυτοπεριορίστηκε όμως στη συνέχεια, σχετικά γρήγορα.

«Οι αδενοϊοί αυτοί είναι γνωστοί για τις ήπιες και αυτοπεριοριζόμενες λοιμώξεις που προκαλούν, και όχι τόσο για βαριά περιστατικά όπως έχουμε στην τρέχουσα περίπτωση και γι’ αυτό προσπαθούμε να συσχετίσουμε τον αδενοϊό αυτό, με άλλες λοιμώξεις που μπορεί να πέρασαν τα παιδιά το προηγούμενο διάστημα ή και με τον κορωνοϊό. Θα συμφωνήσουμε ωστόσο με μεγάλη πιθανότητα, αυτό να είναι απολύτως ακριβές, με την εκτίμηση πολλών επιστημόνων, ότι η έξαρση που παρατηρούμε, είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου, καθώς είμαστε βέβαιοι, ότι εκτός των οξέων περιστατικών, υπάρχουν πολλά περισσότερα περιστατικά σε παιδιά, που είναι όμως ολιγοσυμπτωματικά και όπου η νόσος αυτοπεριορίζεται. Θα δούμε όμως πως θα εξελιχθεί η πορεία της νόσου στην κοινωνία και στην ελληνική κοινωνία, όπου αναμένεται να εμφανιστούν περιστατικά. Το αξιοπερίεργο πάντως σε αυτήν την περίπτωση σε σχέση με το παρελθόν είναι, ότι τα οξέα περιστατικά δεν εμφανίζονται σε ανοσοκατασταλμένα παιδιά ή σε παιδιά με υποκείμενα νοσήματα και αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει ιδιαίτερα», ανέφερε ο κ. Ελευσινιώτης.