Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

ΠΑΛΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – Με την στήριξη του Πρωθυπουργού η αξιοποίησή του

Θετικά ανταποκρίθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αίτημα του Δήμου Ιωαννιτών, μετά και την συνάντησή του, με τον Δήμαρχο, Μωυσή Ελισάφ – Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε και στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

 

Την ουσιαστική στήριξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εξασφάλισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, αναφορικά με την αξιοποίηση του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου, στην οδό Δομπόλη.

Υπενθυμίζουμε πως πρόκειται για ένα αίτημα που είχε υποβληθεί και στο παρελθόν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που έκανε γνωστό στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

Όμως – και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία – το αίτημα αυτό επαναλήφθηκε και χθες το πρωί στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Μ. Ελισάφ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον το ότι κατά τη συνάντηση στο Μαξίμου, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της δημοτικής αρχής, να αξιοποιήσει το κτήριο, που ανήκει σήμερα στην ΕΤΑΔ, για τη συγκέντρωση και συστέγαση όλων των δημοτικών υπηρεσιών και εφόσον ανακατασκευαστεί και όπως ανέφερε ο κ. Ελισάφ, να γίνει εκεί το νέο δημαρχιακό μέγαρο.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκτός από τη θετική ανταπόκριση στο αίτημα από τον κ. Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με στελέχη της ΕΤΑΔ που έχουν την σχετική αρμοδιότητα και μάλιστα προγραμματίστηκε και μια επίσκεψη που εκκρεμεί εδώ και αρκετό καιρό, για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού, οι κ.κ Μητσοτάκης και Ελισάφ συζήτησαν και το θέμα της διαχείρισης της πανδημίας, με τον Πρωθυπουργό να δίνει συγχαρητήρια για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η έξαρση του ιού από τον Δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδέχθηκε χθες τον κ. Ελισάφ, στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

«Είναι χαρά μου αυτή την τόσο συμβολική και ξεχωριστή ημέρα να υποδέχομαι τον πρώτο Εβραίο δήμαρχο στην πατρίδα μας», είπε ο Πρωθυπουργός καλωσορίζοντας τον κ. Ελισάφ. «Ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριε Πρόεδρε είναι ύψιστη τιμή για εμένα και την πόλη και την κοινότητα με όλο αυτό το έργο», απάντησε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

Κατά τη συζήτηση, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα τιμά τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στα οποία περιλαμβάνονται δεκάδες χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι οι οποίοι καταδιώχθηκαν και εξολοθρεύθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο κ. Ελισάφ ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ιστορία των ισραηλιτικών κοινοτήτων της Ηπείρου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε όσους επέζησαν της θηριωδίας των Ναζί, ανάμεσά τους και η 97χρονη σήμερα θεία του, Χρυσούλα Ελιασά.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επίσκεψή του, τον περασμένο Ιούνιο, στο μνημείο του Ολοκαυτώματος Yad Vashem, στην Ιερουσαλήμ, όπου στις πλάκες των Δίκαιων των Εθνών βρίσκεται χαραγμένο και το όνομα της Ευαγγελίας Γεωργιάδου, αδελφής της γιαγιάς του Πρωθυπουργού, η οποία συγκαταλέγεται στους δεκάδες Έλληνες που με πράξεις μεγάλης γενναιότητας διέσωσαν Εβραίους.

Άλλωστε, η Ελλάδα από το 2005 αποτελεί πλήρες μέλος της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και έχει αναλάβει, με τη Διακήρυξη της Στοκχόλμης, να διατηρήσει στη συλλογική μνήμη τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Φέτος μάλιστα, η χώρα μας αναλαμβάνει για πρώτη φορά την Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ