ΠΑΝΔΗΜΙΑ – Καλοκαίρι με… χαλαρά μέτρα

Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει αναστολή πιστοποιητικών από την 1η Μαΐου, κατάργηση self test στα σχολεία και άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου – Καμπανάκι κινδύνου ενόψει Πάσχα, από τον Ιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων

 

 

 

Τον οδικό χάρτη χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως ανακοίνωσε, από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου αίρεται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους, κλειστούς και ανοιχτούς, με το συγκεκριμένο μέτρο να επανεξετάζεται την 1η Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, το επόμενο χρονικό διάστημα θα εξεταστεί η άρση επίδειξης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα. Έως 31 Μαΐου παραμένει η υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ενώ από 1η Ιουνίου θα αρθεί η υποχρεωτικότητα με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν με ΚΥΑ.

Από την 1η Μαΐου καταργούνται τα τακτικά self test στα σχολεία. Η επιστροφή μετά τις διακοπές του Πάσχα θα γίνει χωρίς τη διενέργεια self test. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις στο πρωτόκολλο που θα αφορά την επαφή με κρούσματα.

Από την 1η Μαΐου θα χρειάζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους εργασιακούς χώρους.

Από την 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.

Από τις 15 Απριλίου αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60.

Όλα τα μέτρα θα επανεξεταστούν την 1η Σεπτεμβρίου ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Το Πάσχα θα ισχύσουν τα υπάρχοντα μέτρα και θα υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός σε εξωτερικούς χώρους. Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, «μετά από δύο χρόνια θα λάβουν χώρα όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και θα γιορτάσουμε το ορθόδοξο Πάσχα κανονικά, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων

Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Σταυρούλα Τσιάρα, κληθείσα να σχολιάσει τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας και τη χαλάρωση των μέτρων τόνισε, πως είναι σημαντικό να προχωρήσουμε στη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, έκρουσε όμως το καμπανάκι του κινδύνου για το Πάσχα, όπου θα υπάρξουν μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών και αναπόφευκτα και πολλές κοινωνικές επαφές.

«Είναι θετικό, ότι βρισκόμαστε σε μία φάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων και συνακόλουθα σε αντίστοιχη αποκλιμάκωση των νοσηλειών, επομένως υπάρχει μία λογική στην χαλάρωση των μέτρων και των περιορισμών. Από την άλλη όμως, επειδή έχουμε το Πάσχα μπροστά μας, καλό θα είναι να θυμόμαστε, ότι η πανδημία είναι εδώ και θα συνεχίσει να είναι παρούσα γι’ αυτό θα πρέπει να τηρούμε κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπου είναι δυνατό και όπου δεν είναι, να χρησιμοποιούμε τη μάσκα», ανέφερε η κα Τσιάρα.

Η αποκλιμάκωση

Από την άλλη, παρά τη μεγάλη αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και τη σταθεροποίηση των νοσηλειών, που αναμένεται να μειωθούν από την ερχόμενη εβδομάδα σε επίπεδο χώρας, ο αριθμός των θανάτων που καταγράφονται καθημερινά εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

«Πρόκειται για συμπολίτες που έχουν νοσήσει και χρειάστηκε να διασωληνωθούν και να μείνουν για πολύ καιρό στην Εντατική, αθροίζοντας συνεχώς επιπλοκές και για άλλους που είτε έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα είτε είναι ανεμβολίαστοι. Για το επόμενο διάστημα, όσοι ανήκουν στις ηλικιακές κατηγορίες από 70 και άνω και σταδιακά και από τους 60 και άνω, καλό θα είναι να προγραμματίσουν να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου, κάτι που δε θα είναι υποχρεωτικό. Αυτό που γνωρίζουμε όμως για τα εμβόλια, είναι η αποτελεσματικότητά τους και η ασφάλεια, αλλά παράλληλα και ότι η ανοσία, τα αντισώματα μετά τον εμβολιασμό πέφτουν γρήγορα και γι’ αυτό βλέπουμε καθημερινά και ένα σημαντικό αριθμό επαναμολύνσεων. Θεωρώ, ότι από το Φθινόπωρο θα χρειαστούν όλες οι ηλικίες να προγραμματίσουν τον δικό τους εμβολιασμό», κατέληξε η κα Τσιάρα.

Τα χθεσινά κρούσματα

Εξάλλου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 63 θανάτους από κορωνοϊό, ενώ 345 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Παράλληλα εντοπίστηκαν 11.293 κρούσματα (11.061 νέα και 232 επαναλοιμώξεις), ενώ έγιναν 309 εισαγωγές.

Αναλυτικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 11.061. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.206.948 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 49.0% άνδρες. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 232 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 119.546(3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 65, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.344 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 345 (65.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 92.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 192 (55.65%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 153 (44.35%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.537 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 309 (ημερήσια μεταβολή +14.44%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 326 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Τέλος, στην Αττική βρίσκονται τα 4.447 από τα 11.293 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ. Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.162 κρούσματα. Υπενθυμίζεται ότι έγιναν 235.582 τεστ.

Στην Ήπειρο, ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε συνολικά 309 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 162 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 65 στην Π.Ε. Άρτας, 42 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, ενώ 40 νέες μολύνσεις βρέθηκαν στην Π.Ε. Πρέβεζας.

 

Βασίλης Λούπας