Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

ΠΑΝΔΗΜΙΑ – Μεγάλη η πίεση σε ΜΕΛ-ΜΕΘ, μείωση κρουσμάτων στα Γιάννενα

Σε κανονική λειτουργία η ΜΕΘ για ασθενείς covid στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα», διαθέτοντας συνολικά τέσσερις κλίνες, οι οποίες προστίθενται στις 16 που έχει θέσει σε λειτουργία το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο – «Χαμόγελα» από την αύξηση που καταγράφεται στον αριθμό των καθημερινών εμβολιασμών στα Ιωάννινα

 

 

 

Μεγάλη παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ και τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς εδώ και αρκετές εβδομάδες η πανδημία «σαρώνει» κάθε γωνιά της χώρας.

Όπως έγινε γνωστό, χθες, σε κανονική λειτουργία τέθηκε η ΜΕΘ για ασθενείς covid στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα», διαθέτοντας συνολικά τέσσερις κλίνες, οι οποίες προστίθενται στις 16 που έχει θέσει σε λειτουργία το ΠΓΝΙ.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα της λειτουργίας της ΜΕΘ στο Χατζηκώστα, προέκυψε η ανάγκη για τη διασωλήνωση ενός 74χρονου ασθενούς που νοσηλευόταν τις τελευταίες στη ΜΕΛ του νοσοκομείου, ενώ είναι πιθανό το ενδεχόμενο να χρειαστεί διασωλήνωση και δεύτερος ασθενής από τη ΜΕΛ.

Στη ΜΕΛ του νοσοκομείου Χατζηκώστα νοσηλεύονται συνολικά 20 ασθενείς. Αντίστοιχα στο ΠΓΝΙ, έχει ληφθεί η απόφαση της διοίκησης να τεθεί σε λειτουργία εφόσον χρειαστεί και η 4η ΜΕΛ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των διαθέσιμων κλινών σε 79, όπως και ο αρχικός σχεδιασμός που είχε εφαρμοστεί τον περασμένο χειμώνα. Επίσης, εάν απαιτηθεί, ο ίδιος σχεδιασμός προβλέπει και την ανάπτυξη μία τρίτης ΜΕΘ για ασθενείς με covid, που θα προσθέσει έξι ακόμη κλίνες, στις υπάρχουσες 16.

Η πληρότητα της ΜΕΘ του ΠΓΝΙ αγγίζει το 100% με 15 διασωληνωμένους χθες, σε σύνολο 16 κλινών, ενώ έχει μειωθεί τα δύο τελευταία 24ωρα ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΛ, που είναι λίγο πάνω από τους 40.

Η πίεση εξακολουθεί να υφίσταται ωστόσο λόγω της διατήρησης των αριθμών των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα, όχι μόνο στα Ιωάννινα, αλλά σε ολόκληρη την Ήπειρο, αν και οι αριθμοί παρουσιάζουν μία μικρή τάση μείωσης.

Μειώνονται τα κρούσματα

Παράλληλα, η εικόνα των τελευταίων ημερών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συγκρατημένα ενθαρρυντική ως προς τα νέα κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων και την Ήπειρο γενικότερα. Μπορεί οι νέες μολύνσεις να επιμένουν σε τριψήφιο αριθμό στα Ιωάννινα, κινούνται όμως με καθοδική τάση, από τον μέσο όρο των δύο προηγούμενων εβδομάδων που ήταν 150 περίπου κρούσματα ημερησίως, με κάποιες ημέρες να καταγράφονται περισσότερες από 170 νέες μολύνσεις.

Η εικόνα αυτή αποτυπώθηκε και στον πίνακα των ενεργών κρουσμάτων στα Ιωάννινα, που τη Δευτέρα είχαν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Από 1.152 ενεργά κρούσματα τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, μία εβδομάδα μετά, τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου τα ενεργά κρούσματα στον δήμο Ιωαννιτών ήταν 983, μειωμένα κατά 169.

Χθες σε όλη την Ήπειρο, ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε συνολικά 212 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 87 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 57 στην Π.Ε. Πρέβεζας, 48 στην Π.Ε. Άρτας και 20 νέα κρούσματα βρέθηκαν στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.

1.770 εμβολιασμοί

την Τρίτη

Εξάλλου, το ενθαρρυντικό είναι η αύξηση που καταγράφεται στον αριθμό των καθημερινών εμβολιασμών στα Ιωάννινα, που άγγιξαν την Τρίτη το ρεκόρ των 2.000 εμβολιασμών σε μία ημέρα, που είχαν γίνει τις πρώτες ημέρες μετά τη λειτουργία του Mega Εμβολιαστικού Κέντρου στους Αμπελόκηπους, στο τέλος Ιουνίου.

Την Τρίτη, στα εμβολιαστικά κέντρα των Ιωαννίνων έγιναν συνολικά 1.770 εμβολιασμοί εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα, 1.309 αφορούσαν την τρίτη, αναμνηστική δόση, ενώ έγιναν και 366 εμβολιασμοί για την πρώτη δόση.

Η κίνηση στα εμβολιαστικά κέντρα θυμίζει την αντίστοιχη του Μαΐου και του Ιουνίου και αυτό είναι ένα αισιόδοξο σημάδι για την προσπάθεια αναχαίτισης του νέου κύματος που έχει πλήξει σοβαρά και την περιοχή.

Η Αγνή Νάκου

Από την άλλη και μέχρι χθες, είχαμε συνολικά πάνω από 80 ασθενείς να νοσηλεύονται στα δύο νοσοκομεία Πανεπιστημιακό και Νοσοκομείο Χατζηκώστα.

«Το Νοσοκομείο Χατζηκώστα μετά και από επικοινωνία που είχα με τον διοικητή Σπύρο Δερδεμέζη έχει ξεκινήσει  την λειτουργία της ΜΕΘ και ήδη υπάρχει η πρώτη διασωλήνωση», είπε χθες σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης, Αγνή Νάκου.

Την ίδια ώρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων αποφασίστηκε να ξεκινήσει η προετοιμασία για την λειτουργία και της 4ης Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων. Οι διαθέσιμες κλίνες θα αυξηθούν και θα αγγίξουν συνολικά τις 80.

Σύμφωνα με την κα. Νάκου τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα Νοσοκομεία, δείχνουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό που νοσηλεύονται στις ΜΕΛ είναι ανεμβολίαστοι ενώ και στις ΜΕΘ το ποσοστό των ανεμβολίαστων ανέρχεται πάνω 90%.

Ερωτηθείσα για τις ηλικίες των ασθενών που νοσηλεύονται με covid η κα. Νάκου υπογράμμισε ότι πρόκειται για ευρύ ηλικιακό φάσμα καθώς νοσηλεύονται από μικρά παιδιά μέχρι έφηβους και υπερήλικες.

Άλλες τρεις περιοχές

στο «βαθύ κόκκινο»

Επίσης, αλλαγές αναμένονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, καθώς άλλες τρεις περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο», μία στο πορτοκαλί, ενώ σε δύο παρατηρείται βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών.

Ειδικότερα, Γρεβενά, Άρτα και Αιτωλοακαρνανία αλλάζουν χρώμα και από το επίπεδο 4 (κόκκινο) πηγαίνουν στο επίπεδο 5 (βαθύ κόκκινο), τα Χανιά από το επίπεδο 2 (κίτρινο) στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί).

Από το επίπεδο 5 (βαθύ κόκκινο) μετακινείται στο επίπεδο 4 (κόκκινο) η Μεσσηνία και από το επίπεδο 4 (κόκκινο) στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) η Θεσπρωτία.

Πάνω

από 7.100 κρούσματα…

Τέλος, υψηλοί παρέμειναν και χθες οι αριθμοί του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 93 θανάτους για το τελευταίο 24ωρο και 7.108 νέα κρούσματα έπειτα από 349.820 τεστ.

Παράλληλα, στους 612 αυξήθηκαν οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, εκ των οποίων 499 (81.54%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 113 (18.46%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ακόμης, έγιναν 490 εισαγωγές.

Αναλυτικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7.108, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 901.661 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 96 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.295 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.13 (95% ΔΕ: 1.05 – 1.26)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 93, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.612 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 612 (60.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 499 (81.54%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 113 (18.46%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.469 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 490 (ημερήσια μεταβολή +19.8%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 434 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ