Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ – Έναρξη με Νεοελληνική Γλώσσα και… υγειονομικά μέτρα

Ξεκίνησαν χθες για πάνω από 100.000 υποψήφιους όλων των κατηγοριών, με τους μαθητές των Γενικών Λυκείων να εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία, ενώ οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ αρχίζουν σήμερα με τα Νέα Ελληνικά

 

 

 

Κείμενο με τίτλο «Το αύριο δεν είναι πια αδιαπέραστο πέπλο» κλήθηκαν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι των γενικών λυκείων κατά την πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Το θέμα αφορά τα εφόδια και τις δεξιότητες που πρέπει να έχουν οι νέοι για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής και πώς μπορούν να βελτιώσουν τον κόσμο.

Επίσης, ζητήθηκε από τους υποψηφίους να σχολιάσουν το ποίημα του Γκάτσου «Στον Σείριο».

Ξεκίνησαν χθες Δευτέρα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για πάνω από 100.000 υποψήφιους όλων των κατηγοριών, με τους μαθητές των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) να εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία, ενώ οι υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) αρχίζουν την Τρίτη με τα Νέα Ελληνικά.

Εκτός από τα μέτρα προστασίας για την Covid-19, που είναι παρόμοια με όσα ίσχυσαν κατά τη δια ζώσης παρουσία των μαθητών στα σχολεία, υπάρχουν κάποιες αλλαγές, που θα ισχύσουν από φέτος.

Η κατάθεση δύο μηχανογραφικών, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε κάποιες σχολές, η μείωση σε άλλες, η ενημέρωση των υποψηφίων με SMS, αποτελούν κάποιες από τις αλλαγές του υπουργείου. Επίσης, επανέρχονται οι Συντελεστές Βαρύτητας του 2019 για τον υπολογισμό των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Οι υποψήφιοι, οι εκπαιδευτικοί, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα, αφού έχουν πραγματοποιήσει αυτοδιαγνωστικό τεστ (self-test) και με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης από την πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr ή χειρόγραφης δήλωσης.

Υγειονομικά μέτρα

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας από υποψηφίους, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων και στους εξωτερικούς χώρους τους, και εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό (επαρκής φυσικός αερισμός των αιθουσών, αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση αποστάσεων και προσωπικών κανόνων υγιεινής-χρήση αντισηπτικού, καθώς και σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών).

Στην εξέταση του μαθήματος «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» επιτρέπεται η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων, ωστόσο θα πρέπει να τηρείται απόσταση τριών μέτρων μεταξύ εξεταζομένων και εξεταστών πίσω από το παραβάν, και τα μουσικά όργανα θα πρέπει μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης κάθε υποψηφίου να καθαρίζονται με απολυμαντικό υγρό.

Για τις πρακτικές δοκιμασίες ΤΕΦΑΑ τόσο τα όργανα εξέτασης όσο και ο βοηθητικός εξοπλισμός απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση, ενώ τηρείται απόσταση μεταξύ των υποψηφίων στους χώρους προετοιμασίας ή προθέρμανσης.

Μηνύματα και ευχές

Εξάλλου, με αφορμή την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ εύχεται σε όλους τους μαθητές καλή επιτυχία.

Και η φετινή σχολική χρονιά ολοκληρώνεται με διαφορετικό τρόπο καθώς για μεγάλο διάστημα οι μαθητές ήταν μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον κάνοντας μαθήματα μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι υγειονομικές συνθήκες κάνουν διαφορετικό και το περιβάλλον διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων.

«Εύχομαι σε όλους τους μαθητές καλή επιτυχία. Οι εξετάσεις αποτελούν μία ευκαιρία για να πετύχουν τους στόχους τους, όχι όμως την μοναδική. Για να χτίσουμε μία καλύτερη κοινωνία χρειαζόμαστε όλους τους νέους, είτε πετύχουν, είτε όχι σε αυτή την δοκιμασία. Χρειαζόμαστε τα όνειρά τους, τη δύναμή τους, το μεράκι τους. Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά», αναφέρει ο δήμαρχος Ιωαννίνων.

Σε μήνυμά του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου, Κώστας Καμπουράκης, αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής: «Όλοι αναγνωρίζουμε πως ιδιαίτερα φέτος,  λόγω της πανδημίας, αντιμετωπίσατε δύσκολες, πρωτόγνωρες και απαιτητικές συνθήκες. Αντεπεξήλθατε όμως σε αυτές άριστα, με επιμονή και υπομονή χωρίς να απομακρυνθείτε από το στόχο σας.

Έχω βαθιά την πεποίθηση ότι με την ίδια δύναμη θα αντιμετωπίσετε κι αυτή την πρόκληση των Πανελλαδικών Εξετάσεων, χωρίς άγχος, αλλά με αισιοδοξία και  εμπιστοσύνη στις γνώσεις, τις εμπειρίες και τα εφόδια που αποκτήσατε όλα αυτά τα χρόνια. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι σας. Οι οικογένειές σας είναι αυτές που σας στηρίζουν πάντα σε όλες σας τις προσπάθειες και τις επιλογές, αλλά και οι εκπαιδευτικοί στέκουν πάντα άοκνοι συνοδοιπόροι και καθοδηγητές σε κάθε σας βήμα. Επιπρόσθετα  και η Πολιτεία στέκεται  αρωγός στον δύσκολο αγώνα σας. Σας διαβεβαιώνουμε ότι, τόσο το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, όσο και η Περιφερειακή  Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, αλλά και οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού στον αγώνα σας, έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου μα διασφαλιστεί η ομαλή, απρόσκοπτη και αδιάβλητη διαδικασία των εξετάσεων. Σας γνωρίζουμε ότι από φέτος, λειτουργεί επιπλέον σε κάθε ΚΕΣΥ τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης και ενημέρωσης, στην οποία μπορείτε να απευθύνεστε εσείς και οι οικογένειές σας σε όλη τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Κυνηγήστε με πάθος, αφοσίωση και αυτοπεποίθηση τα όνειρά σας και είναι σίγουρο πως θα ανταμειφθείτε και θα έχετε το ποθητό αποτέλεσμα. Δείτε τις εξετάσεις αυτές ως μια διαδικασία που θα σας οδηγήσει πιο γρήγορα στην επίτευξη των  στόχων σας».

Ο Δήμαρχος Κόνιτσας, Νίκος Εξάρχου επισημαίνει στο δικό του μήνυμα: «Με την ευκαιρία της έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία σε όλους. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι μία από τις πολλές “μάχες” που καλείστε να δώσετε στη ζωή σας, αλλά και η αφετηρία για οριοθέτηση νέων στόχων και το ξεκίνημα νέων προσπαθειών. Σίγουρα είναι μια σημαντική ευκαιρία, αλλά όχι η μοναδική.

Γι΄ αυτό αγωνιστείτε χωρίς άγχος, αλλά με πίστη στις δυνατότητές σας και αισιοδοξία.

Συμπαραστάτες στον αγώνα σας αυτό – παρά τις συνθήκες της σχολικής χρονιάς που ολοκληρώθηκε – είναι οι γονείς, οι κηδεμόνες και οι καθηγητές σας στους οποίους εύχομαι καλή δύναμη και καλή συνέχεια στο έργο τους. Καλή επιτυχία σε όλους».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη αναφέρει και τα εξής: «Οι Πανελλήνιες εξετάσεις ξεκινούν μέσα σε ένα δύσκολο και πρωτόγνωρο περιβάλλον. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ Λυκείου δοκιμάστηκαν και ανταπεξήλθαν σε μια ιδιαίτερα απαιτητική σχολική χρονιά, κόντρα σε συνεχείς αλλαγές του υπουργείου Παιδείας, δυσκολίες και εμπόδια. Πανδημία, τηλεκπαίδευση, αλλαγή ύλης, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, δυσκολεύουν την προσπάθεια των παιδιών να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Κι όμως, αυτά τα παιδιά κρατούν το κεφάλι ψηλά, αγωνίζονται στο σχολείο και στην κοινωνία, δείχνοντας σε όλους μας το δρόμο για ένα μέλλον με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Αυτή η νεολαία που λοιδορήθηκε και έγινε στόχος άδικων επιθέσεων ως ανεύθυνη και επικίνδυνη, δίνει σήμερα την μεγάλη μάχη των Πανελλήνιων εξετάσεων. Στεκόμαστε δίπλα της. Γονείς, εκπαιδευτικοί, φίλοι, θα είμαστε πάντα αρωγοί στο πλευρό των παιδιών. Εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στα παιδιά που με τη νιότη, τις γνώσεις, την επιμονή και το κουράγιο τους θα αλλάξουν τον κόσμο μας».

Τέλος, σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» επισημαίνονται τα εξής: «Χιλιάδες Ελληνόπουλα και κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες και φέτος, καλούνται να δώσουν μια πρώτη μάχη γνώσεων διεκδικώντας μια θέση στο πανεπιστημιακό στερέωμα. Είναι μια πρώτη μάχη σ’αυτό τον τομέα, όχι όμως η τελευταία στον στίβο της μάθησης, των γνώσεων και των εφοδίων για την μετέπειτα πορεία της ζωής τους. Μαθητές, καθηγητές και γονείς, στην πρώτη γραμμή ο καθένας υπηρετώντας τον ρόλο του. Τούτη την στιγμή το μόνο που χρειάζονται οι διαγωνιζόμενοι είναι εμπιστοσύνη στους εαυτούς τους και προσήλωση στον στόχο. Σε κάθε περίπτωση να ξέρουν πώς είναι μια δοκιμασία, όχι όμως το άπαν! Ευκαιρίες στην ζωή παρουσιάζονται πάντοτε, αρκεί να έχει κανείς το κουράγιο και την υπομονή να τις συναντήσει. Ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων και επικεφαλής Νίκος Γκόντας, καθώς και οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι εύχονται καλή επιτυχία σε όλους τους διαγωνιζόμενους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ