ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ – Αντιδράσεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος στα εκπαιδευτικά ιδρύματα

Καταστροφές, διαπόμπευση και ξυλοδαρμός καθηγητών, άσυλο κουκουλοφόρων. Εικόνες που ντροπιάζουν το Ελληνικό Πανεπιστήμιο επιχειρεί να σβήσει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, όπου για πρώτη φορά ιδρύεται η Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα υπάρχει επίσης ελεγχόμενη είσοδος στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ ενισχύονται και οι διατάξεις του πειθαρχικού δικαίου.

Το νέο σώμα φύλαξης των πανεπιστημίων, το οποίο μένει να κριθεί στην πράξη, θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση από την Ελληνική Αστυνομία, θα φέρει ειδική στολή, δεν θα έχει πυροβόλα όπλα, αλλά γκλοπ και σπρέι πιπεριού και χειροπέδες, ενώ θα έχει και τα προβλεπόμενα προανακριτικά καθήκοντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Το νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση, έχει γίνει αποδεκτό από την πλειοψηφία των πρυτανικών αρχών, ενώ υπάρχουν αντιδράσεις από φοιτητικές οργανώσεις.

Για νομοσχέδιο καταστολής που δεν δίνει λύσεις αλλά συκοφαντεί τα πανεπιστήμια κάνει λόγο η αντιπολίτευση.

«Είναι μία προσπάθεια που διασύρει, συκοφαντεί τα πανεπιστήμια ότι είναι άντρα τρομοκρατίας και εγκληματικότητας ενώ τα πανεπιστήμια είναι θεσμοί έρευνας και διδασκαλίας» σημείωσε ο Νίκος Φίλης του ΣΥΡΙΖΑ.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας βάζει τέλος στο φαινόμενο των αιώνιων φοιτητών, θέτοντας μέγιστο χρόνο σπουδών, ενώ επίσης θεσμοθετείται και προαπαιτούμενη βαθμολογική βάση για την είσοδο στις πανεπιστημιακές σχολές.

Σε δήλωσή της η βουλευτής Ιωαννίνων, Μερόπη Τζούφη, ανέφερε: «Αστυνομοκρατία, επιτήρηση, διαγραφές φοιτητών και περικοπή του αριθμού των εισακτέων. Αυτά προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα Πανεπιστήμια, με τη ΝΔ να ξεδιπλώνει το νέο-συντηρητικό, νέο-θατσερικό της όραμα για την εκπαίδευση, τη δημοκρατία και την κοινωνία. Την ίδια στιγμή, η «διαβούλευση» ξεκίνησε με χημικά, αύρες και βία απέναντι στους φοιτητές που διαδηλώνουν – «πρόβα-τζενεράλε» για τις προσεχείς εντάσεις εντός των ιδρυμάτων. Προηγήθηκε η κατάργηση του Ασύλου, «δήθεν» η κορωνίδα των προβλημάτων για τα ΑΕΙ. Ακολούθησε η κατάργηση των νέων τμημάτων και των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, ενώ μειώθηκαν οι δημόσιες δαπάνες και θεσπίστηκαν ασφυκτικά και αγοραία κριτήρια χρηματοδότησης.

Παράλληλα, τα πανεπιστήμια υποφέρουν από τις ελλείψεις σε ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, με τα περιφερειακά ιδρύματα να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανταπεξέλθουν υπό συνθήκες τηλεκπαίδευσης και πανδημίας. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φρόντισε να αναβαθμίσει τα ιδιωτικά κολέγια και να επιβάλλει με «νυχτερινή τροπολογία» την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους, παραμερίζοντας την πολυδιαφημισμένη «αριστεία». Σήμερα, καταθέτει ένα νέο νομοσχέδιο προς «διαβούλευση», παρά τη σαφή διαφωνία πρυτάνεων, συγκλήτων, τμημάτων, συλλόγων μελών ΔΕΠ, φοιτητών αλλά και χιλιάδων δημοκρατικών πολιτών.

Είναι σαφές πως η ΝΔ αποστρέφεται το δημοκρατικό, δημόσιο και ανοιχτό χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου. Εχθρεύεται τη νέα γενιά και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Να μην τους επιτρέψουμε να μετατρέψουν το Πανεπιστήμιο σε χώρο αποστειρωμένο, δέσμιο και ανελεύθερο. Με ένα πλατύ εκπαιδευτικό-κοινωνικό μέτωπο να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα και τις δημοκρατικές παραδόσεις του, να παλέψουμε για την ουσιαστική αναβάθμισή του, καθώς και για την ανατροπή της αντιδημοκρατικής και αυταρχικής πολιτικής της κυβέρνησης».

Αντιδράσεις στα Γιάννενα

Χθες, συγκέντρωση και πορεία έκαναν φοιτητές και μέλη συλλογικών οργανώσεων ενάντια στο ν/σ για τις αλλαγές στα ΑΕΙ, που προβλέπει μεταξύ άλλων την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, πειθαρχικές ποινές για φοιτητές που θα προβούν σε καταστροφές και καταλήψεις αλλά και  αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ελάχιστη βάση εισαγωγής το 8,5

Τουλάχιστον 8,5 θα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων για να εισαχθούν στα ΑΕΙ. Αυτό προκύπτει από τα δεδομένα που υπάρχουν με βάση τις γενικές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για τη θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ).

Τίποτα βεβαίως δεν είναι σίγουρο, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τις τελικές αποφάσεις της υπουργού και των ΑΕΙ. Ειδικότερα, η υπουργός Παιδείας παρουσίασε νομοσχέδιο, το οποίο ρυθμίζει σειρά θεμάτων που έχουν ήδη εξαγγελθεί. Οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων σημαντικό είναι να γνωρίζουν ότι θα έχουν όριο εισαγωγής.

Συγκεκριμένα, η ΕΒΕ για κάθε τμήμα ή σχολή θα προκύπτει ως εξής:

• Θα υπολογίζεται ο μέσος όρος των επιδόσεων στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα κάθε επιστημονικού πεδίου.

• Με βάση το επιστημονικό πεδίο στο οποίο θα είναι ενταγμένο το τμήμα ή η σχολή, «κάθε πανεπιστημιακό τμήμα θα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό Χ% του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων. Το υπουργείο θα καθορίζει το εύρος για το ποσοστό Χ% (π.χ. 80% έως 120% του μέσου όρου). Για παράδειγμα, εάν ο μέσος όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου είναι 12/20, και το ποσοστό επ’ αυτού που όρισε το κάθε τμήμα είναι 90%, τότε η ΕΒΕ θα είναι 10,8», όπως ανέφερε το υπουργείο.

Με βάση τους μέσους όρους που προέκυψαν πέρυσι από τις επιδόσεις των υποψηφίων και εάν πάρουμε το 80% που έφερε ως παράδειγμα το υπουργείο, ο μέσος όρος για τους υποψηφίους του 1ου πεδίου θα είναι 8,8, του 2ου 9,15, του 3ου 9,25 και του 4ου 7,85. Δεν αποκλείεται εντούτοις η ΕΒΕ να μειωθεί, στην περίπτωση αντιδράσεων.

Οι συντελεστές βαρύτητας των δύο εξεταζόμενων μαθημάτων παραμένουν για φέτος ως έχουν (1,3 για το πρώτο μάθημα βαρύτητας και 0,7 για το δεύτερο). Αντίθετα, από το 2022 οι συντελεστές θα καθορίζονται από κάθε τμήμα.