Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ – Εκπαίδευση για τα 400 άτομα των Ομάδων Προστασίας

Στην Κομοτηνή, στην έναρξη της τετράμηνης εκπαίδευσης των 400 ατόμων που θα συγκροτήσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η εκπαίδευση των ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν τις (Ο.Π.Π.Ι.), θα πραγματοποιηθεί από πανεπιστημιακούς καθηγητές, δικαστικούς λειτουργούς, ειδικά καταρτισμένα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και θα περιλαμβάνει τόσο θεωρητικό, όσο και πρακτικό μέρος.

Στο θεωρητικό μέρος, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε θέματα ουσιαστικού και δικονομικού ποινικού δικαίου, σ υνταγματικού δικαίου, ειδικών ποινικών νόμων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συναθροίσεων – συγκεντρώσεων, ανακριτικής – εγκληματολογίας, φρούρησης στόχων, οργανικών νόμων – κανονισμών Ελληνικής Αστυνομίας και κανόνων δεοντολογίας.

Στο πρακτικό μέρος, θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες μέσω πρακτικής εξάσκησης σε εξομοιωμένα σενάρια καθημερινής αστυνομικής πραγματικότητας, στη διαχείριση πλήθους, συναθροίσεων – συγκεντρώσεων, στους ελέγχους ύποπτων ατόμων και στην αστυνομική αυτοάμυνα – αυτοπροστασία.

Απευθυνόμενος στους 400 νέους, τόνισε ότι η αποστολή που αναλαμβάνουν είναι σημαντική και είναι τιμή που εντάσσονται στην Ελληνική Αστυνομία, καθώς πρεσβεύουν τις αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της ασφάλειας και του πατριωτισμού. Στη συνέχεια, ανέδειξε την κοινωνική αποστολή με τους ελέγχους τήρησης των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό και έστειλε σαφές μήνυμα στην αξιωματική αντιπολίτευση, καλώντας τη να μη χρησιμοποιεί την Αστυνομία για ιδιοτελείς σκοπούς. Οι νόμοι ισχύουν για όλους και δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, τόνισε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε: «Καθώς πολλά λέγονται τις τελευταίες ημέρες, όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες γνωρίζουν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος ΕΛ.ΑΣ. στην εφαρμογή των μέτρων για την πανδημία, πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της για τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή. Είναι και αυτός ένας πρόσθετος λόγος που οφείλουν να σέβονται την ΕΛ.ΑΣ.. Όσο και αν κάποιοι ενοχλούνται, το μήνυμα είναι σαφές: οι νόμοι είναι νόμοι και πρέπει να τους τηρούν όλοι, ιδίως τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Για αυτό, ας αφήσουν ήσυχη την ΕΛ.ΑΣ. να κάνει την αποστολή της, μακριά και έξω από κομματικές και προσωπικές ιδιοτέλειες. Σύντομα θα υπηρετείτε τους νόμους σε έναν πολύ σημαντικό τομέα: την ασφάλεια των πανεπιστημίων. Τα πανεπιστήμια είναι χώροι γνώσης, έρευνας, επικοινωνίας, ελευθερίας και όλα αυτά έχουν ως προϋπόθεση να είναι χώροι απολύτως ασφαλείς. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την αναβάθμιση και την ποιότητα του ελληνικού πανεπιστημίου. Πάρα πολλοί από εσάς είστε πτυχιούχοι, χθεσινοί συνάδελφοι με τους φοιτητές και θα κληθείτε να συνδράμετε ακριβώς στην ασφάλεια των χθεσινών συναδέλφων σας και των καθηγητών σας.

Τους επόμενους τέσσερις μήνες θα εκπαιδευτείτε ώστε να είστε απολύτως έτοιμοι για να φέρετε σε πέρας αυτή τη σύνθετη αποστολή, να ενταχθείτε στην εφαρμογή των σχεδίων ασφάλειας, που με βάση τον Νόμο οφείλουν οι πρυτανικές αρχές να διαμορφώσουν για όλους τους πανεπιστημιακούς χώρους. Σε συνδυασμό με μια σειρά άλλα μέτρα που αφορούν την ελεγχόμενη είσοδο, τη χρήση άλλων τεχνικών μέσων, όπως είναι οι κάμερες στους πανεπιστημιακούς χώρους. Για να είναι η κάθε ελληνική οικογένεια σίγουρη ότι η επένδυσή της στην Παιδεία των παιδιών της πιάνει τόπο. Οφείλουν όλα τα μέλη της ακαδημαϊκης κοινότητας να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια, χωρίς φόβο και δισταγμό. Πράγματα αυτονόητα σε ολόκληρο τον κόσμο. Εμείς, ως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ως ΕΛ.ΑΣ. κάνουμε όλα όσα πρέπει για αυτόν τον σκοπό με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Σας εύχομαι καλή παραμονή, να ανταποκριθείτε όλοι στην εκπαίδευσή σας, να έχετε εξαιρετική σταδιοδρομία και να γνωρίζετε ότι θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε στιγμή που θα αισθανθείτε ότι χρειάζεστε τη στήριξη της Πολιτείας».

Κάλεσμα προς τους φοιτητές

Παράλληλα, ανοιχτό κάλεσμα στους φοιτητές, αλλά και στο σύνολο των πολιτών, να συμπαρασταθούν στα αιτήματά τους, ώστε να μην εφαρμοστεί ο νέος Νόμος – Πλαίσιο, για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά ούτε και ο Νόμος Κεραμέως- Χρυσοχοϊδη, με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, απευθύνουν τα μέλη των Αγωνιστικών Κινήσεων, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός τους, Στέφανος Νίτσας, τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, που έλαβαν χώρα σε πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με παρεμβάσεις της Αστυνομίας καλλιεργούν ένα κλίμα τρομοκρατίας απέναντι στο φοιτητικό κίνημα, ώστε να δημιουργηθεί ένταση και να θεωρηθεί με κάποιον τρόπο, αναγκαία και η σύσταση και η δράση του Σώματος της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

«Οι ανακοινώσεις για εκπαίδευση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου για την ταυτοπροσωπία και την είσοδο των φοιτητών, οι αλλεπάλληλες καταπατήσεις του Ασύλου με εφόδους οπλισμένων ομάδων της αστυνομίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι η κυβέρνηση κινείται πιο έντονα στην κατεύθυνση τρομοκράτησης των φοιτητών και των διαδικασιών τους. Η επίθεση που θέλει να περάσει η κυβέρνηση τόσο με την πλήρη εφαρμογή του ψηφισμένου Νόμου 4777 όσο και με τον νέο νόμο που έχει εξαγγείλει ότι θα φέρει γνωρίζει ότι θα γεννήσει αντιδράσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Νίτσας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ