Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ – «Πράσινο φως» μόνο στη Θεσπρωτία

Απομακρύνεται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, το ενδεχόμενο διοργάνωσης πανηγυριών στην Π.Ε. Ιωαννίνων, μετά και την πρόθεση της Πολιτείας να επιτρέψει τη διοργάνωση πανηγυριών, όπως αυτή αποτυπώνεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Όπως αναφέρθηκε σε χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, πριν από 20 περίπου ημέρες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είχε προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις και στη συνέχεια στην ΚΥΑ περιγράφεται με σαφήνεια, ότι για να επιτραπεί η διεξαγωγή ενός παραδοσιακού πανηγυριού, βασική προϋπόθεση θα είναι η Π.Ε. στην οποία προβλέπεται να γίνει η εκδήλωση, να καταγράφει ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης με την πρώτη δόση, άνω του 50%.

Και σε αυτήν την περίπτωση όμως, η άδεια για τη διενέργεια ενός πανηγυριού θα δίνεται μετά την πάροδο 14 ημερών από το 50% της εμβολιαστικής κάλυψης, κάτι που για παράδειγμα στην ΠΕ Ιωαννίνων σημαίνει, ότι περίπτωση να δοθεί άδεια για πανηγύρι εντός του Ιουλίου δεν υφίσταται.

Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης με την πρώτη δόση προσεγγίζει μεν το 49%, ωστόσο θα χρειαστούν 14 επιπλέον ημέρες για να δοθεί και το «πράσινο φως». Στην Ήπειρο, αυτή τη στιγμή και για τον Ιούλιο, πανηγύρια μπορούν να διεξαχθούν μόνο στην ΠΕ Θεσπρωτίας, που έχει ξεπεράσει το 62% της εμβολιαστικής κάλυψης, με την πρώτη δόση και μπορεί να δοθεί άδεια, ενώ πιο χαμηλά βρίσκεται το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης σε Άρτα και Πρέβεζα.

Στην ίδια ΚΥΑ αναφέρεται πως στις προϋποθέσεις θα είναι η τήρηση των μέτρων δημόσιας υγείας, η αποφυγή συνωστισμού, τα αντισηπτικά σε τραπέζια και η τήρηση των αποστάσεων σε τραπεζοκαθίσματα με ευθύνη της οικείας δημοτικής αρχής».

Όπως ανέφερε ο Μίλτος Διαμάντης, πρόεδρος του Σωματείου Μουσικών Ιωαννίνων, η κατάσταση είναι αρκετά συγκεχυμένη, ακόμη και για τις περιπτώσεις όπου θα εκδοθεί άδεια τέλεσης ενός πανηγυριού, αφού στην ΚΥΑ δεν υπάρχει σαφήνεια στο τι θα γίνει με τον χορό, που αποτελεί συστατικό και δομικό στοιχείο κάθε παραδοσιακού πανηγυριού.

«Είναι μία κατάσταση πρωτόγνωρη, αλλά το θέμα είναι, ότι συζητάμε για μία δεύτερη σεζόν, που πιθανότατα θα πάει χαμένη, όπως και η περσινή. Ακόμη και να γίνουν όμως κάποια πανηγύρια, δε θα είναι αυτά που ξέραμε, γιατί χωρίς χορό δεν υπάρχει πανηγύρι, επομένως ακόμη κι εκείνοι που θα θελήσουν να διοργανώσουν κάτι, το σκέφτονται δύο και περισσότερες φορές», ανέφερε ο κ. Διαμάντης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ