Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ – Επιδότηση για το κίνησης, αυξήσεις στο επίδομα θέρμανσης

Έως και 1.600 ευρώ θα φτάσει το επίδομα θέρμανσης σε νέους δικαιούχους και έως 800 ευρώ στους παλαιούς

 

Αυξημένο έως τα 800 ευρώ αναμένεται να είναι φέτος το επίδομα θέρμανσης για τους παλαιούς δικαιούχους. Για τους νέους, το ποσό μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1.600 ευρώ, καθώς το ποσό είναι διπλάσιο.

Εν αναμονή της έκδοσης της σχετικής υπουργικής απόφασης τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με παράγοντα του ΥΠΟΙΚ, θα προβλέπεται αύξηση του περιουσιακού ορίου των 180.000 ευρώ για τον άγαμο στα επίπεδα των 200.000 ευρώ, αλλά και εφαρμογή των εισοδηματικών ορίων που ίσχυσαν πέρυσι για τους νέους δικαιούχους, που θα λάβουν το διπλάσιο επίδομα θέρμανσης έως 1.600 ευρώ.

Όσον αφορά την πλατφόρμα myΘέρμανση, για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ η καταβολή των χρημάτων θα γίνει στα τέλη Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ΚΥΑ θα προβλέπει ότι:

– Το επίδομα θέρμανσης θα κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ, από 100 έως 700 ευρώ που ανέρχονταν πέρυσι.

– Για τους παλαιούς δικαιούχους ισχύουν αυξημένα εισοδηματικά όρια: 16.000 ευρώ για τον άγαμο, 24.000 για τον έγγαμο και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

– Για τους νέους δικαιούχους που θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης θα ισχύσουν τα περυσινά εισοδηματικά όρια. Δηλαδή 14.000 ευρώ για τον άγαμο, 20.000 ευρώ για το ζευγάρι και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

– Επίδομα θέρμανσης θα λάβουν φέτος και όσοι χρησιμοποιούν μπλε κηροζίνη ως πηγή θέρμανσης.

– Αυξάνεται το περιουσιακό όριο των 180.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι για τον άγαμο στα επίπεδα των 200.000 ευρώ, ενώ διατηρείται στα 300.000 ευρώ για το ζευγάρι.

Για το πετρέλαιο κίνησης

Παράλληλα, επαναφορά της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης από 1η Νοεμβρίου και για ένα δίμηνο εξετάζει η κυβέρνηση.

Οι τελικές αποφάσεις, σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες αφού αξιολογηθούν οι συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά πετρελαίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Η πίεση είναι έντονη στην κυβέρνηση, καθώς η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης έχει αντίκτυπο στην εφοδιαστική αλυσίδα και προκαλεί ντόμινο ανατιμήσεων σε προϊόντα λόγω του υψηλού μεταφορικού κόστους. Το ύψος της νέας οριζόντιας επιδότησης δεν έχει κλειδώσει αλλά θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές στην αγορά του πετρελαίου τις επόμενες μέρες.

Στόχος είναι η τιμή του πετρελαίου κίνησης να πέσει κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο και σε κάθε περίπτωση ώστε να συγκρατηθούν εν μέρει και οι τιμές των προϊόντων μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Επιπλέον, η τιμή του diesel πρέπει να πλησιάσει όσον το δυνατό την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που διατίθεται από 1,31 ευρώ το λίτρο, ώστε να μην υπάρχει ισχυρό κίνητρο λαθρεμπορίας. Με την τιμή του πετρελαίου κίνησης στα 2,131 ευρώ το λίτρο, μια επιδότηση 0,15 ευρώ το λίτρο (ίδια όπως και πριν) κι εφόσον υποτεθεί πως θα έφτανε ολόκληρη στον καταναλωτή, το diesel θα έπεφτε στα 1,981 ευρώ το λίτρο, κάτω από την τιμή της αμόλυβδης, κάτω από τα 2 ευρώ και πιο κοντά στο 1,40 του πετρελαίου θέρμανσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ