Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Προς… καραντίνα οι ανεμβολίαστοι

Ανακοινώθηκαν οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους – Τι θα ισχύει από 13 Σεπτεμβρίου για εργασία,  εκπαίδευση και εστίαση – Υποχρεωτικά τεστ Covid σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με κόστος 10 ευρώ – Ποιες οι πρώτες αντιδράσεις των επαγγελματιών

Σειρά μέτρων για υποχρεωτικά διαγνωστικά test Covid από 13 Σεπτεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2022 για τις ομάδες πληθυσμού που δεν έχουν εμβολιαστεί ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, που γνωστοποίησε και το πλαίσιο λειτουργίας των δημόσιων χώρων συνάθροισης κατά την ίδια περίοδο.
Προκαταβολικά ξεκαθάρισε πως θα τηρηθεί χωρίς καμία παράταση το μέτρο της, από 1ης Σεπτεμβρίου, αναστολής εργασίας των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστει τουλάχιστον με την πρώτη δόση ή δεν διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης του τελευταίου εξαμήνου.
Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλον τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα οφείλουν να κάνουν 1 εργαστηριακό rapid test /εβδομάδα, που πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.
Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές πρέπει να κάνουν 2 εργαστηριακά rapid tests / εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/ τεστ. Αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που θα ισχύσουν για την εκπαιδευτική κοινότητα.
Για τους μαθητές προβλέπονται εκ νέου 2 self tests / εβδομάδα, που διατίθενται δωρεάν από το κράτος και δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
Οι φοιτητές υποχρεούνται σε 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου / εβδομάδα που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή 10 ευρώ/τεστ. Αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται με την εφαρμογή covid free app από τις αρχές των πανεπιστημίων.
Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ οι ενήλικες και οι ανήλικοι 12-17 ετών πρέπει να κάνουν έως 48 ώρες πριν το ταξίδι τους 1 εργαστηριακό rapid test, αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη 10 ευρώ /τεστ. Αποδεικνύεται με υποχρεωτική  επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου και έλεγχο γνησιότητας με την εφαρμογή covid free app από τον ιδιώτη.
Οι ανήλικοι 5-11 ετών κάνουν έως 48 ώρες πριν το ταξίδι self test, που παρέχεται δωρεάν από το Κράτος ή αγοράζεται από το φαρμακείο.
Από 13 Σεπτεμβρίου όλες οι δημόσιες δομές διάγνωσης Covid θα κάνουν δωρεάν τεστ μόνο για εμβολιασμένους, με έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ, παρά μόνο σε ιδιωτικές δομές, με δαπάνη τους.
Ο κ. Κικίλιας γνωστοποίησε πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και τους ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και εξήγησε πως και για αυτούς θα θεσμοθετηθούν οι προβλεπόμενες ποινές και κυρώσεις.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα στόχο έχουν «να σταματήσουμε όσο μπορούμε τη μετάδοση του ιού και τις νέες μεταλλάξεις, καθώς και να θωρακίσουμε το Σύστημα Υγείας από βαριές νοσηλείες που θα μπορούσαν πολύ απλά να μην υφίστανται χάρη στο εμβόλιο και στον εμβολιασμό».
«Έχουμε εδώ και 8 μήνες διαθέσιμα εμβόλια, έχουμε την επιλογή που δεν είχαμε πριν. Ζούμε μέσα στο τοίχος ανοσίας που χτίζουμε ή έξω από αυτό; Παίζουμε ρώσικη ρουλέτα με τον κορωνοϊό;» διερωτήθηκε στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο Βασίλης Κικίλιας.
Τα δεδομένα από τις νοσηλείες των δύο τελευταίων μηνών δείχνουν ότι μιλάμε για μια πανδημία των ανεμβολίαστων ως προς τη βαριά νόσηση και διασωλήνωση. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ είναι συντριπτικά: πάνω από το 90% των ασθενών στις ΜΕΘ Covid-19 είναι ανεμβολίαστοι, τόνισε ο υπουργός.
«Χάρη στα εμβόλια, δεν θα μετατρέψουμε ξανά τα νοσοκομεία μας σε κατά προτεραιότητα χώρους νοσηλείας όσων νοσούν βαριά από Covid. Τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά, καθώς το αντίθετο θα ήταν και άδικο και ανήθικο απέναντι στην πλειονότητα των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί και νοσούν και από άλλες ασθένειες και βέβαια έχουν δικαίωμα στη σωστή περίθαλψη» υπογράμμισε.
«Επιλογή έχουμε λοιπόν. Και συνολικά έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή με την πρώτη δόση κοντά στους 6.000.000 συμπολίτες μας, και ο εμβολιασμός θα αυξηθεί καθώς επιστρέφοντας από τις διακοπές είμαι βέβαιος ότι θα το κάνουν οι συμπολίτες μας. Ήδη μετά τον Δεκαπενταύγουστο προστίθενται νέα ραντεβού και για να προσεγγίσουμε το 80% της ανοσίας μεταξύ των ενηλίκων πρέπει να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε. Χρειαζόμαστε σχεδόν 1.000.000 εμβολιασμούς ακόμα, για να φτάσουμε τα ποσοστά τα οποία έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι η Πορτογαλία και η Ισπανία« επισήμανε ο κ. Κικίλιας.
Ο υπουργός τόνισε πως τα μέτρα αυτά «δεν έχουν ούτε πατερναλιστικό, ούτε φυσικά τιμωρητικό χαρακτήρα. Είναι, όμως, αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε ως υπεύθυνη Πολιτεία. Είναι υποχρέωσή μας προς όλους αυτούς που έχασαν τη μάχη πριν προλάβουν το εμβόλιο, προς τα εκατομμύρια των πολιτών που πέρασαν 18 μήνες πανδημίας προσέχοντας τον εαυτό τους και τους άλλους συμπολίτες τους, που ξενύχτησαν για εβδομάδες στα νοσοκομεία, περιθάλπτοντας ασθενείς, που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, που έχασαν τις δουλειές τους σε αυτή την τεράστια πανδημία, που εργάστηκαν από απόσταση, που φοίτησαν από απόσταση.
Αυτούς που πήγαν να εμβολιαστούν και να χτίσουν τείχος ανοσίας, να προστατευθούν και να προστατεύσουν. Και αυτή την υποχρέωση θα την τηρήσουμε» ξεκαθάρισε ο κ. Κικίλιας.

Τέλος τα δωρεάν τεστ

Αποκωδικοποιημένα τα μέτρα για το διάστημα 13 Σεπτεμβρίου – 31 Μαρτίου 2022 είναι τα εξής:
Κλειστοί χώροι εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης): Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
Κλειστοί και ανοιχτοί χώροι γηπέδων: Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
Κλειστοί χώροι θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων: Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. Οι εν λόγω επιχειρήσεις-χώροι θα μπορούν βάσει νόμου να επιλέγουν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι με εμβολιασμένους και νοσήσαντες.
Κλειστά γυμναστήρια: Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. Θα μπορούν βάσει νόμου να ζητούν υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης από όλα τα μέλη τους.
Όλοι οι υπόλοιποι κλειστοί χώροι εργασίας: Ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας.
Χρήση μάσκας: Υποχρεωτική για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους σε όλους τους κλειστούς χώρους και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση.

Το Επιμελητήριο

Από την άλλη, για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι τον Μάρτιο, ρωτήθηκε χθες ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Δημήτρης Δημητρίου.
Όπως ανέφερε, μέχρι στιγμής δεν αλλάζει κάτι αναφορικά με την λειτουργία της αγοράς και ισχύουν τα ίδια μέτρα και πρωτόκολλα που είχαν αποφασιστεί. Ο κ. Δημητρίου απεύθυνε για ακόμη μια φορά κάλεσμα στους πολίτες να εμβολιαστούν και να εμπιστευτούν την επιστήμη.
Υποστήριξε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί η πειθώς και όχι η υποχρεωτικότητα για όσους αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο χωρίς να συντρέχει άλλος ιατρικός λόγος.
«Έχω πει πολλές φορές ότι θα πρέπει οι συμπολίτες να εμπιστευτούν τον εμβολιαστικό αγώνα. Έχουν επιλεγεί διάφοροι τρόποι. Αυτή τη στιγμή, η χώρα μας είναι έξω από τους στόχους που είχαν τεθεί και η κυβέρνηση αναγκάζεται  να πάρει μέτρα για να μην ξανακλείσουμε την κοινωνία και την  οικονομία» είπε για να συμπληρώσει «Τα μέτρα έχουν και καλά και κακά στοιχεία καθώς θα έχουν οικονομικό κόστος για τους μη εμβολισμένους. Από την άλλη κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στην υγεία. Χρειαζόμαστε περισσότερους ελέγχους για το καλό της κοινωνίας αλλά η κυβέρνηση πρέπει να δει το οικονομικό κόστος», ανέφερε.
Σε σχετική ερώτηση ποιος θα πρέπει να επωμιστεί το κόστος για τα τεστ στους ανεμβολίαστους ο κ. Δημητρίου πήρε αποστάσεις. «Δεν θέλω να χωρίσω τη χώρα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους … Πιστεύω ότι πρέπει να δούμε γιατί δεν έχουν πειστεί οι πολίτες. Είμαι σίγουρα κατά των απολύσεων και υπέρ της πειθούς….εμβολιαζόμαστε από την πρώτη μέρα της ζωής μας..» είπε χαρακτηριστικά.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ