Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΩΝ – Στο επίκεντρο των ειδικών οι ανθρωποκτονίες

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα το 20ο Συνέδριο Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, σε μια χρονική στιγμή που η διαβούλευση για τις αλλαγές στον Ποινικό κώδικα, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τις δικές τους προτάσεις θα καταθέσουν και οι νομικοί μέσα από τα συλλογικά τους όργανα. Πολλές από αυτές τις αποφάσεις συζήτησαν οι δικηγόροι στην διάρκεια του επιτυχημένου συνεδρίου, που έγινε το Σαββατοκύριακο.

Ο νομικός κόσμος ζητά ασφάλεια δικαίου και αυτό ήταν το μεγάλο επίδικο που αναλύθηκε, μεταξύ άλλων,  κατά την διάρκεια των εργασιών του σημαντικού συνεδρίου που διοργανώθηκε στα Γιάννενα, στο Πνευματικό Κέντρο από την Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων.

Το σημαντικό συνέδριο που παρακολούθησαν εκατοντάδες σύνεδροι από όλη την Ελλάδα, ήταν  αφιερωμένο στα αδικήματα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, της ανθρωποκτονίας εξ’ αμέλειας και της ανθρωποκτονίας εξ’ ιατρικής αμελείας.

Το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και με συνδιοργανωτές το Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννίνων και την περιφέρεια Ηπείρου.

Το συνέδριο όπως ανέφερε ο Γιάννης Γλύκας – Πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, είχε  ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Δικαιοσύνης να θέσει σε δημόσια διαβούλευση τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, οι οποίες περιλαμβάνουν τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κ.λπ.

Αναφορικά με τα έτη φυλάκισης όταν αναφερόμαστε σε ισόβια ο κ. Γλύκας υποστήριξε ότι δεν τάσσονται υπέρ της αύξησης κατά δύο έτη εξηγώντας ότι “εάν κάποιος δεν έχει σωφρονιστεί με τα δεκαέξι χρόνια κάθειρξης δεν θα σωφρονιστεί ούτε με τα δεκαοκτώ που προτείνονται”.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρόβλημα δημιουργούν οι πολλές αλλαγές στις διατάξεις ειδικότερα την περίοδο της πανδημίας που υπήρχε μεγάλο διάστημα αναστολής.

Για το συνέδριο μίλησε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και μέλος του δικηγορικού συλλόγου Ιωαννίνων Ελένη Ακονίδου τονίζοντας τόσο την σημασία των εργασιών για τον νομικό κόσμο όσο και για την ίδια την πόλη που δέχτηκε μέσα στο διήμερο πλήθος επισκεπτών από όλη την χώρα.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί φιλοξενούμε ένα μεγάλο σημαντικό συνέδριο που έχει σημαντικές ανακοινώσεις και έχει φέρει εκατοντάδες επισκέπτες στην πόλη μας» ανέφερε η αντιδήμαρχος κα. Ακονίδου.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου βραβεύτηκαν δύο σημαντικοί Ηπειρώτες ποινικολόγοι ο Αντώνης Φούσας και ο Δημήτρης Τσοβόλας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ