Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

ΣΥΡΙΖΑ – Αναφορά Φίλη-Τζούφη για τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα ΑΕΙ

Την πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ για την ανάγκη να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία στα πανεπιστήμια κατέθεσαν στη Βουλή ως αναφορά οι τομεάρχες Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Φίλης και Μερόπη Τζούφη.

Στην αναφορά προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως επισημαίνεται πως η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ καλεί το υπουργείο Παιδείας να λάβει επειγόντως μέτρα ώστε να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες κλινικές και πρακτικές ασκήσεις, όπως και τα εργαστήρια των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, στα οποία απαιτείται φυσική παρουσία.

Τονίζεται επίσης πως η μέχρι τώρα αναστολή των εκπαιδευτικών διαδικασιών έχει δημιουργήσει προβλήματα σε περισσότερα από 14 Τμήματα του Πανεπιστημίου, ενώ η υπογραμμίζεται η επιτακτική ανάγκη να ληφθούν από τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε το επόμενο ακαδημαϊκό έτος να ξεκινήσει κανονικά με την παρουσία των φοιτητών στα Τμήματά τους.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλούν την υπουργό Παιδείας να εξετάσει άμεσα τα ζητήματα που θέτει η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, καθώς και να παρουσιάσει στη Βουλή τις σχετικές ενέργειες που οφείλει να πράξει.

Για τις κινητοποιήσεις

Εξάλλου, η Μερόπη Τζούφη, αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Ιωαννίνων, προχώρησε και σε δήλωση για τις κινητοποιήσεις των σπουδαστών των Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ.

Στη δήλωση επισημαίνει τα εξής: «Ο πρόσφατα ψηφισμένος αντιδημοκρατικός νόμος «Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη» περιλαμβάνει μια σειρά από αντιεκπαιδευτικές και σκληρά ταξικές διατάξεις, τα αποτελέσματα των οποίων γίνονται ορατά μέρα με τη μέρα. Πέρα από την εγκατάσταση της Αστυνομίας εντός των Πανεπιστημίων και τη δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ, ο νόμος 4777/2021 αφαιρεί -και μάλιστα με αναδρομική ισχύ- τη δυνατότητα των σπουδαστών των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ΙΕΚ. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση της ΝΔ υποβαθμίζει τα πτυχία των σπουδαστών, ενώ τους αποκλείει από τις επόμενες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή τονίσαμε επανειλημμένα το πρωτοφανές της αναδρομικής υποβάθμισης των πτυχίων (επίπεδο 4 σε επίπεδο 3 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων) και επισημάναμε σε όλους τους τόνους πως οι διατάξεις του υπουργείου Παιδείας έχουν σκοπό να αποκλείσουν χιλιάδες παιδιά, τα οποία δίνουν τη μάχη να σπουδάσουν και να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα και η κοινωνία οφείλει να υποστηρίξει τον αγώνα των σπουδαστών που κινητοποιούνται και διεκδικούν απέναντι στο ακραία ταξικό νομοθετικό «ντελίριο» της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει ήδη δεσμευτεί για την κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών και αντικοινωνικών νόμων της ΝΔ, οι οποίοι εντείνουν τις ανισότητες και κατεδαφίζουν κάθε προσπάθεια ενίσχυσης και ποιοτικής αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ