Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

Θα έχει ζέστη, αλλά δε θα είναι καύσωνας

Παρασκευή και Σάββατο οι υψηλότερες θερμοκρασίες και από Δευτέρα ξεκινά βροχερή εβδομάδα

Ένα τριήμερο με υψηλές θερμοκρασίες, είναι αυτό που ξεκινά σήμερα Πέμπτη και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο και στην περιοχή μας, θα απέχει όμως από το να χαρακτηριστεί ως καύσωνας. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα για την περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου γενικότερα όπως ανέφερε ο Καθηγητής Μετεωρολογίας Άρης Μπαρτζώκας, σημειώνοντας πως δε θα πρέπει να επικρατεί πανικός, αλλά ούτε και οι πολίτες να μένουν στην ενημέρωση από αμφίβολης ποιότητας και εγκυρότητας ιστοσελίδες ή ιστολόγια.
Όπως ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας, ο υδράργυρος θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή από σήμερα, ως προς τη μέγιστη τιμή του, που θα φτάσει στους 35 βαθμούς το μεσημέρι, ενώ μικρή άνοδο θα σημειώσει και η ελάχιστη θερμοκρασία τις πρωινές ώρες που θα φτάσει στους 19 βαθμούς.
Την Παρασκευή όμως και το Σάββατο, η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 37 βαθμούς στο κέντρο των Ιωαννίνων, και οι δύο αυτές ημέρες θα είναι οι πιο ζεστές του τριημέρου. Σταδιακά όμως από την Κυριακή, ο υδράργυρος επιστρέφει σε πιο ήπιες θερμοκρασίες ενώ από τη Δευτέρα θα αρχίσει και πάλι μία περίοδος νεφώσεων, βροχοπτώσεων και πτώσης της θερμοκρασίας που δε θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς.
«Δε μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για καύσωνα σε καμία περίπτωση, αλλά για μία άνοδο της θερμοκρασίας για τρεις ημέρες σε επίπεδα που τουλάχιστον για την περιοχή μας δε χαρακτηρίζονται πρωτόγνωρα», ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας.
Σε μία περίοδο πάντως, που η Ευρώπη υποφέρει από την ανομβρία και την ξηρασία, η εικόνα στην Ελλάδα είναι μάλλον ικανοποιητική, αν και ο κ. Μπαρτζώκας τόνισε, ότι χρειάζεται προσοχή, γιατί στη Δυτ. Ελλάδα που είναι μία περιοχή με μεγάλο απόθεμα υδάτινου δυναμικού, ίσως δε φαίνονται αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλες περιοχές της χώρας στην Κεντρική ή τη νησιωτική Ελλάδα.
Με την ιδιότητα τέλος του προέδρου της ΔΕΥΑΙ, ο κ. Μπαρτζώκας τόνισε, ότι το φετινό καλοκαίρι είναι με λιγότερα προβλήματα υδροδότησης από τα προηγούμενα, προσθέτοντας ωστόσο πως τα μεγαλύτερα προβλήματα στο λεκανοπέδιο παρατηρούνται στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν και επιστρέφει μεγάλος αριθμός από τις διακοπές του και ο υδροφόρος ορίζοντας έχει πέσει αρκετά χαμηλά.
Συστάσεις από
την Πολιτική Προστασία
Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:
• Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
• Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
• Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
• Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ