Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – Επιδότηση ρεύματος σε τρεις κλίμακες

Για τον μήνα Οκτώβριο η τιμή της κιλοβατώρας για την πλειοψηφία των καταναλωτών και την πρώτη κλίμακα κατανάλωσης (έως 500KWh) πέφτει στα 0,159 ευρώ, όπως και τους προηγούμενους μήνες – Στα 90 ευρώ η οριζόντια ενίσχυση στο φυσικό αέριο χωρίς κριτήρια

 

Κλιμακωτή επιδότηση έως 485 ευρώ η μεγαβατώρα στο ρεύμα και 90 ευρώ οριζόντια ενίσχυση στο φυσικό αέριο χωρίς κριτήρια, για τα οικιακά τιμολόγια ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ειδικότερα, σε τρεις κλίμακες θα γίνει η επιδοτήση για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις η τιμή της κιλοβατώρας για την πλειοψηφία των καταναλωτών και την πρώτη κλίμακα κατανάλωσης (έως 500KWh) πέφτει στα 0,159 ευρώ, όπως και τους προηγούμενους μήνες.

Στο φυσικό αέριο θα υπάρξει οριζόντια επιδότηση ύψους 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Επίσης, ειδικό τέλος ύψους 10 ευρώ ανά θερμική mwh θα επιβληθεί στις εταιρείες Ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του Φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Για το ρεύμα:

– Για κατανάλωση έως 500 KWh απορροφάται το 90% της αύξησης με την επιδότηση να φτάνει τα 436 ευρώ η μεγαβατώρα

– Για κατανάλωση από 501 KWh έως 1.000 KWh απορροφάται το 80%, 386 ευρώ η μεγαβατώρα. Σε περίπτωση εξοικονόμησης ενέργειας κατά 15%, θα υπάρχιε μπόνους 50 ευρώ.

– Για πάνω από 1.001 κιλοβατώρες απορροφάται το 70%, με επιδότηση 335 ευρώ. Αφορά μόλις το 2% των νοικοκυριών. Για μείωση κατανάλωσης 15% θα υπάρχει μπόνους 50 ευρώ η μεγαβατώρα.

– Για ευάλωτα νοικοκυριά με κοινωνικό τιμολόγιο, η επιδοτηση είναι στα 485 ευρώ η μεγαβατώρα

Το συνολικό κόστος  ενέργειας για τον Οκτώβριο ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ.

Για το φυσικό αέριο:

– Η ΔΕΠΑ εμπορίας θα δώσει 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, σε οικιακά τιμολόγια, και για το σύνολο της κατανάλωσης και θα απορροφήσει έτσι το 50% της αύξησης με το μέτρο να αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως κριτηρίων.

– Για τους επαγγελματίες και τις βιομηχανίες οριζόντια επιδότηση ύψους 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Τι θα πληρώσουν τα νοικοκυριά

Οι αρχικές τιμές λιανικής που έδωσαν οι εταιρείες ενέργειας μπορεί να είναι μεν χαμηλότερες κατά περίπου 25%, ωστόσο αντίστοιχα «κουρεύτηκαν» και οι κρατικές επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα η τελική τιμή που φτάνει στον καταναλωτή – και ειδικότερα στα νοικοκυριά – να είναι σταθερή συγκριτικά με την τιμή με την οποία θα τιμολογηθεί η κατανάλωση Σεπτεμβρίου

Στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου, με μια ελάχιστη επιβάρυνση της τάξης του 1 λεπτού ανά κιλοβατώρα για ορισμένες καταναλώσεις κυρίως χαμηλές και αντιστοίχου ύψους ελάφρυνση για τις υψηλότερες καταναλώσεις(από 500KWh και άνω) λόγω και του bonus εξοικονόμησης, θα κινηθούν για την συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών τα τιμολόγια λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος για την κατανάλωση Οκτωβρίου.

Οι αρχικές τιμές λιανικής που έδωσαν οι εταιρείες ενέργειας μπορεί να είναι μεν χαμηλότερες κατά περίπου 25%, ωστόσο αντίστοιχα «κουρεύτηκαν» και οι κρατικές επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα η τελική τιμή που φτάνει στον καταναλωτή – και ειδικότερα στα νοικοκυριά – να είναι σταθερή συγκριτικά με την τιμή με την οποία θα τιμολογηθεί η κατανάλωση Σεπτεμβρίου.

Ο μεγάλος κερδισμένος από τη σημαντική μείωση των αρχικών τιμών λιανικής Οκτωβρίου (των τιμών που ανακοίνωσαν οι εταιρείες) είναι ο κρατικός προυπολογισμός, ο οποίος θα βάλει μόνο 100 εκ. ευρώ για τις επιδοτήσεις Οκτωβρίου, έναντι 800 εκ. τον Σεπτέμβριο.

Αναλυτικά, η κιλοβατώρα στο τιμολόγιο Γ1 της ΔΕΗ (βασικό κυμαινόμενο τιμολόγιο), η οποία έχει και δεσπόζουσα θέση στην αγορά, πέφτει με την κρατική επιδότηση των 436€/MWh δηλαδή 0,436€/KWh από την αρχική τιμή των 0,595€/KWh στα 0,159€/KWh.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο και τον Αύγουστο η τελική λιανική για το ίδιο τιμολόγιο διαμορφώνονταν μετά τις κρατικές επιδοτήσεις στα 0,149€/KWh.

Το μπόνους εξοικονόμησης

Έτσι, φουσκωμένη επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και μετά τις 500 κιλοβατώρες θα εξασφαλίζουν όσα νοικοκυριά καταφέρνουν να μειώσουν την κατανάλωση κατά 15% τον Οκτώβριο σε σχέση με την κατανάλωση του ίδιου μήνα το 2021, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Συγκεκριμένα, η επιδότηση για τον επόμενο μήνα θα είναι κλιμακωτή και θα διαμορφώνεται σε 0,436 €/KWH για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWH. Για τις επόμενες δύο κλίμακες (501-1000kWh και πάνω από 1000 KWH) η επιδότηση θα είναι 0,386 €/KWH και 0,336 €/KWH αντίστοιχα.

Σε αυτές τις δύο κλίμακες όμως, αν ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 0,50 €/KWH και θα «προβιβάζεται με το μπόνους στην αμέσως προηγούμενη κλίμακα εκπτώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπολογισμός για την κατανάλωση του 2021 θα γίνεται με βάση τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που θα εμπεριέχουν και την κατανάλωση του Οκτωβρίου της περσινής χρονιάς.

Για παράδειγμα τιμολόγια για κατανάλωση από τον Ιούλιο έως και τον Οκτώβριο του 2021 ή από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο του 2022.

Το υπουργείο θα μετράει τη συνολική κατανάλωση και των 4 μηνών διαιρώντας την με το 120 ή το 123, που είναι οι ημέρες του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος και θα καταλήγει στην μέση ημερήσια κατανάλωση.

Αντιστοίχως θα κάνει την ίδια πράξη και για τον εφετινό Οκτώβριο με τους εκκαθαριστικούς που θα περιλαμβάνουν και την κατανάλωση Οκτωβρίου και έτσι θα γίνεται – σε μηνιαία όμως βάση – η σύγκριση.

Οι πρώτοι καταναλωτές που θα δουν αν βρίσκονται εντός μπόνους θα είναι αυτοί που θα λάβουν εκκαθαριστικό αρχές Νοεμβρίου. Οι υπόλοιποι, μέχρι να γίνει η σύγκριση, θα πληρώνουν τα ποσά που προκύπτουν μετά την αφαίρεση της επιδότησης ανά κλιμάκιο και θα παίρνουν αναδρομικά το μπόνους εφόσον επιτυγχάνουν το στόχο εξοικονόμησης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το συγκεκριμένο σύστημα θα ισχύσει σε πρώτη φάση για τον Οκτώβρη.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ