Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ – Μπαίνει τέλος σε μετεκλογικές συναλλαγές και ακυβερνησία

Απαραίτητη και αναγκαία η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η κατάργηση της απλής αναλογικής, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου, Χρ. Ντακαλέτση

 

Tις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών Αρχών και το σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, με βασικότερο σημείο την κατάργηση της απλής αναλογικής, παρουσίασαν την Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός, Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Ταραντίλη, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιλύεται μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που έχουν προκύψει μετά την εφαρμογή του νόμου της λεγόμενης «απλή αναλογικής» (Κλεισθένης) στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Όπως σημειώνεται αποτέλεσμα της ρύθμισης εκείνης ήταν να μην έχουν στη συντριπτική πλειοψηφία των ΟΤΑ της χώρας, ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης την πλειοψηφία στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια και καμία δυνατότητα άσκησης της πολιτικής για την οποία ψηφίστηκαν από το εκλογικό Σώμα.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος η Κυβέρνηση αμέσως μετά την εκλογή της με το νέο εκλογικό σύστημα για την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών, το οποίο θα εφαρμοστεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 εγγυάται αυξημένη νομιμοποίηση του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη και εξασφάλιση πλειοψηφίας στα αιρετά όργανα.

Τα βασικά σημεία που προβλέπει το νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση:

– Επαναφέρεται η 5ετής θητεία για τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.
– Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου.
– Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43%, 1% μεγαλύτερο από αυτό που ίσχυσε στις εκλογές του 2006.
– Εξασφαλίζεται κατά κανόνα τουλάχιστον η εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
– Τίθεται όριο 3% για τη εκλογή Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές.
– Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών Αρχών» η οποία δημιούργησε έναν de facto τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος.
– Εναρμονίζεται η πλειοψηφία του Δημάρχου στα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων.
– Σε μικρότερες Δημοτικές Κοινότητες ο εκπρόσωπός τους εκλέγεται από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασμών.
– Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό Σώμα οι υποψήφιοι.
Η ΠΕΔ Ηπείρου

Εξάλλου, με θετική διάθεση κάνοντας λόγο για μία απαραίτητη και αναγκαία εκ των συνθηκών που δημιούργησε η απλή αναλογική, θεσμική παρέμβαση έκανε λόγο σε δηλώσεις του στο Ioannina TV, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, δήμαρχος Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτσης.

Όπως σημείωσε, είναι κρίσιμο το ζήτημα της διασφάλισης της πλειοψηφίας άρα και της διοίκησης για την παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη αντίστοιχα, σε αντίθεση με την υφιστάμενη κατάσταση ελέω του εκλογικού Νόμου Σκουρλέτη, ο οποίος οδήγησε πολλούς δήμους της χώρας σε ένα χάος ακυβερνησίας, αλλά και σε μετεκλογικές συναλλαγές.

Αντίστοιχα θετική είναι η πρώτη προσέγγιση για τις επιμέρους προβλέψεις της πρότασης, όπως για τη διασφάλιση της εκλογής των 2/5 των συμβούλων από την παράταξη του εκλεγέντος δημάρχου, αλλά και για το πλαφόν του 3% ώστε να υπάρχει δυνατότητα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου.

«Με τον τρόπο αυτό θεωρούμε, ότι θα μπει τέλος σε αυτό που ζήσαμε στις εκλογές του 2019, με τις συναλλαγές μετά τις εκλογές, με παρατάξεις και πρόσωπα που μπήκαν στα συμβούλια με ελάχιστο αριθμό ψήφων και ποσοστών. Είναι δε, εξαιρετικά σημαντικό και αυτό πρέπει να πιστωθεί στην κυβέρνηση, ότι δε βρισκόμαστε έξι μήνες προ των εκλογών, όπως το 2019 όταν ο κ. Σκουρλέτης παρουσίασε τον εκλογικό νόμο, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί, ότι μπορεί να παραταθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, κάτι που δεν έγινε. Υπάρχει ο χρόνος μπροστά μας για να συζητήσουμε, να μελετήσουμε τις προτάσεις, να κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις κα να πάμε στις εκλογές του 2023, με ανοιχτή ατζέντα για όλους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ντακαλέτσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ