Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – Νέες διευκρινίσεις για τα self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Έως και το Σάββατο 22 Μαΐου τις εργάσιμες ημέρες και ώρες θα γίνεται η προμήθεια από τα φαρμακεία των self test για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Στην ανακοίνωση αυτή, αναφέρθηκε χθες σε δηλώσεις του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου, Κώστας Καμπουράκης.

Σε αυτή τη φάση μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προμηθευτούν δύο self test από τα φαρμακεία. Τα δύο αυτά self tests θα είναι για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ένα δηλαδή για την ερχόμενη και ένα για τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την οδηγία, απαιτείται η διενέργεια self test μία φορά την εβδομάδα, για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της χώρας.

«Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό μέσω δωρεάν αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, το διοικητικό και το λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση που έφτασε σε όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Και άλλες οδηγίες

Παράλληλα και σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου περιορίζεται στις δέκα ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες, σε περίπτωση εργαστηριακά επιβεβαιωμένου περιστατικού κορωνοϊού.

Το ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολείων σύμφωνα με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Για τις Πανελλαδικές

Την ίδια ώρα, τρέχουν οι διαδικασίες για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Ήδη, έχει κατατεθεί από την περιφερειακή εκπαίδευση ο αριθμός των εξεταστικών κέντρων και έχει προταθεί και ο πρόεδρος όπως ενημέρωσε ο κ. Καμπουράκης.

Από πλευράς της εκπαίδευσης γίνονται όλα όσα απαιτούνται για να γίνουν οι εξετάσεις απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα για τους χιλιάδες μαθητές που θα διαγωνιστούν για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ. Φέτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση των συναρμόδιων υπουργείων οι μαθητές θα ενημερωθούν… με sms.

Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, αρχής γενομένης από φέτος, θα ενημερωθούν με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους για τη βαθμολογία τους και για το τμήμα ή σχολή επιτυχίας τους.

Ο κ. Καμπουράκης κάλεσε τα παιδιά να παραμείνουν ψύχραιμα και συγκεντρωμένα στο στόχο τους καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία των εξετάσεων.

Το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας

Τέλος, σε έξι πόλεις, ανάμεσα στις οποίες και τα Γιάννενα, διεξήχθησαν οι  πρώτες γραπτές εξετάσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας

Ο κ. Καμπουράκης αναφέρθηκε στις εξετάσεις που έγιναν καθώς ήταν όπως είπε οι πρώτες πανελλήνιες εξετάσεις Επάρκειας Γνώσεων Πολιτογράφησης.

«Οι επόμενες εξετάσεις για το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων Πολιτογράφησης καθορίστηκε να διεξαχθούν στις 7 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις ιστορίας, γεωγραφίας, πολιτικών θεσμών και πολιτισμού, ενώ θα εξεταστεί και η επάρκεια γνώσης της ελληνικής γλώσσας».

Τέλος, στο επόμενο διάστημα αναμένεται να διεξαχθούν και οι εξετάσεις πιστοποίησης γλωσσομάθειας. Εως και την Τρίτη 11 Μαΐου και ώρα 15:00 θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων για τις Εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας. Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Ιουνίου για όλες οι εξεταζόμενες γλώσσες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ