Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – Σημαντική μείωση κρουσμάτων σε ηλικίες 4-18 ετών

Δυόμισι φορές λιγότερα κρούσματα κορωνοϊού στις ηλικίες 15-18 καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο και για τις ηλικίες 4-18 συνολικά 3.000 λιγότερα κρούσματα (στην ίδια χρονική σύγκριση), σύμφωνα με τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός διαβεβαίωσε ότι «είμαστε πάντοτε σε πάρα πολύ μεγάλη επιφυλακή, παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την εξέλιξη της πανδημίας» καθώς «η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επενδύσει παρά πολύ στη δια ζώσης εκπαίδευση. Έχουμε όμως ήδη κλείσει τον μήνα Σεπτέμβριο και έχουμε ήδη συγκεντρωτικά στοιχεία για τον Σεπτέμβριο.

Το ενδιαφέρον και ελπιδοφόρο, το οποίο δεν είναι τυχαίο αλλά πιστώνεται στους εκπαιδευτικούς μας, πιστώνεται στα στελέχη της εκπαίδευσης, στους μαθητές και τους γονείς, είναι το γεγονός ότι όταν δει κανείς τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, είχαμε 3.000 λιγότερα κρούσματα σε παιδιά 4 έως 18 ετών τον Σεπτέμβριο, που τα σχολεία μας ήταν ανοιχτά και γίνονταν εκατομμύρια τεστ, σε σχέση με τον Αύγουστο, που τα σχολεία ήταν κλειστά και γίνονταν πολύ λιγότερα τεστ.

Είναι το πρώτο στοιχείο που έχει σημασία. Το δεύτερο στοιχείο που επίσης έχει σημασία είναι ότι μειώθηκαν δραστικά τα κρούσματα στις ηλικίες 15-18. Έχουμε περίπου 2,5 φορές λιγότερα κρούσματα τον Σεπτέμβριο σε αυτές τις ηλικίες και αυτό νομίζω οφείλεται, αφενός, στον εμβολιασμό και αφετέρου, στην πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων», επισήμανε η κα Κεραμέως.

Ευχαρίστησε δε την εκπαιδευτική κοινότητα «για την εξαιρετική τήρηση των μέτρων», τονίζοντας πως «δεν εφησυχάζουμε καθόλου και γι’ αυτό, σε περίπτωση κρούσματος, προβλέπονται έως και επτά τεστ, δωρεάν τεστ στα παιδιά, τα οποία ενδεχομένως ήταν στενές επαφές του κρούσματος».

Κατά τον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στον «ιδιαίτερο συμβολισμό ότι είμαστε η πολιτική ηγεσία εδώ, για να εγκαινιάσουμε αυτό το σχολείο», εξηγώντας πως σηματοδοτεί ότι «η κυβέρνηση δίνει πάρα πολύ μεγάλο βάρος στην προσχολική εκπαίδευση».

«Ήταν στοίχημα να εφαρμοστεί η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση σε όλη τη χώρα, είναι η πρώτη χρονιά που εφαρμόζεται καθολικά στην επικράτεια, μια δίχρονη προσχολική εκπαίδευση ουσιαστικά ενισχυμένη, για πρώτη φορά με διδασκαλία αγγλικών μέσα σε όλα τα δημόσια νηπιαγωγεία της χώρας -γιατί να πρέπει να πληρώσει ο γονιός, για να κάνει το παιδί του αγγλικά, εκτός σχολείου, εκτός δημόσιας παιδείας;-, ένα νηπιαγωγείο ενισχυμένο με τα εργαστήρια δεξιοτήτων, τα οποία εφαρμόζονται επίσης για πρώτη φορά σε όλη τη χώρα, με θεματικές όπως ο εθελοντισμός, το περιβάλλον».

H υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέτα Μακρή χαρακτήρισε εντυπωσιακό το ότι σχεδόν το 90% των θετικών κρουσμάτων «αποδεικνύονται και ανακαλύπτονται χάρη στα self-tests».

Σε δηλώσεις της στα εγκαίνια του 11ου τετραθέσιου Νηπιαγωγείου Καλαμαριάς, η κα Μακρή ανέφερε ότι «έχουμε πράγματι ελάχιστα κλειστά τμήματα στα σχολεία. Ο αριθμός είναι μονοψήφιος και το εντυπωσιακό είναι ότι τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα, όπως ακριβώς επιτάσσει και η επιστήμη. Έχουμε 3.000 λιγότερα κρούσματα έναντι του Αυγούστου, οπότε τα σχολεία ήταν κλειστά, αλλά τα παιδιά έρχονταν σε επαφή τόσο με συνομήλικούς τους όσο και μεγαλύτερούς τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ