ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – Θωράκιση της δια ζώσης εκπαίδευσης

Τι είναι και πώς λειτουργεί το edupass.gov.gr – Ποια τα μέτρα υγιεινής σε όλους τους χώρους των σχολείων για την προστασία από τον κορωνοϊό

 

Ένα νέο εργαλείο για  τη  θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων και ιδιαίτερα των Πανεπιστημίων, τίθεται στη διάθεση της εκπαιδευτικής  και ακαδημαϊκής κοινότητας με συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πρόκειται, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, για την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, edupass.gov.gr, η λειτουργία της οποίας προβλέπεται με διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η νέα πλατφόρμα θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) και θα στοχεύει στον έλεγχο τήρησης των υγειονομικών προϋποθέσεων, ανάλογα με την ιδιότητά τους, για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές, ανεξαρτήτως βαθμίδας.

Οι ενδιαφερόμενοι, μέλη της εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, δηλώνουν στην πλατφόρμα την προϋπόθεση που πληρούται για τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία (εμβολιασμός, νόσηση, αρνητικό αποτέλεσμα PCR/rapid test ή self test), ανάλογα με τα ισχύοντα ανά περίπτωση υγειονομικά μέτρα και την ηλικιακή ομάδα, όπου εντάσσεται κάθε φυσικό πρόσωπο.

Η ως άνω πλατφόρμα διασυνδέεται με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών και την ειδική πλατφόρμα του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID -19 και ελέγχεται η πλήρωση των προϋποθέσεων συμμετοχής ανά περίπτωση. Τα ως άνω στοιχεία  θα αποστέλλονται στη θυρίδα κάθε εκπαιδευτικής δομής που καταχωρίζει ο αιτών και βάσει αυτών θα καθίσταται δυνατή η συμμετοχή του στην εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία.

Στόχος του edupass.gov.gr είναι να συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, στη θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων αλλά και στην απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αφορούν τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Ως την έναρξη λειτουργίας της νέας πλατφόρμας, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας εξακολουθούν να δηλώνουν αποτελέσματα ελέγχου και να εκδίδουν βεβαιώσεις μέσω του self-testing.gov.gr.

Παράλληλα, με άλλη διάταξη, δίνεται η δυνατότητα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα  να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών με αντικείμενο τον έλεγχο της τήρησης των έκτακτων μέτρων για τη συμμετοχή  των φοιτητών, καθώς και του τακτικού και έκτακτου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Η διάρκεια της σύμβασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες. Αρμόδιο για τη σύναψη καθώς και την έγκριση δαπάνης της δημόσιας σύμβασης είναι το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΕΙ, ενώ με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων δύναται να παρέχεται έκτακτη επιχορήγηση προς κάθε ΑΕΙ για την κάλυψη της δαπάνης που προκύπτει από τη σύναψη των συμβάσεων.

«Η δια ζώσης λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Θωρακίζουμε την ατομική και δημόσια υγεία, εμβολιαζόμαστε, τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας, ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και συνεχίζουμε να μαθαίνουμε με ασφάλεια, αξιοποιώντας τεχνολογικά μέσα και εργαλεία που δημιουργούμε για διευκόλυνση των διαδικασιών στο χώρο της εκπαίδευσης», δήλωσε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Τα μέτρα για σχολεία και κυλικεία

Παράλληλα, μέτρα υγιεινής σε όλους τους χώρους των σχολείων και απολυμάνσεις για την προστασία από τον κορωνοϊό, αλλά και επιβεβαίωση ότι η απαγόρευση καπνίσματος τηρείται, ζητά το υπουργείο Υγείας από όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες, ξεκινώντας από τους παιδικούς σταθμούς μέχρι τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Σε σχετική εγκύκλιο σημειώνεται ότι η πανδημία της νόσου του κοροναϊού, COVID-19, παραμένει σε εξέλιξη. Βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και ενόψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους 2021-2022 λόγω των εκτάκτων μέτρων, κρίνεται αναγκαία η εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων στις εκπαιδευτικές μονάδες, με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται σε όλους τους χώρους (αίθουσες διδασκαλίας, αύλειος χώρος, κοινόχρηστοι χώροι, αποχωρητήρια κ.λ.π) των σχολείων, των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, σύμφωνα με την σχετική υγειονομική διάταξη. Η εγκύκλιος επισημαίνει ότι ειδικότερα θα πρέπει να διαπιστώνεται αν πληρούνται οι όροι για τον τακτικό αερισμό των αιθουσών, τον επαρκή καθαρισμό όλων των χώρων, των θρανίων, των γραφείων σε καθημερινή βάση κ.λπ.

Κατά την διενέργεια των υγειονομικών ελέγχων, προσοχή πρέπει να δίνεται στην εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων, ιδίως σε ότι αφορά τη διασφάλιση της υγιεινής στην ύδρευση και αποχέτευση και με έμφαση στην καθαριότητα και απολύμανση των αποχωρητηρίων, στον εφοδιασμό τους με χαρτί, σαπούνι, αντισηπτικό διάλυμα και κάδους απορριμμάτων, της διαχείρισης των απορριμμάτων, την γενικότερη τήρηση της καθαριότητας, της επάρκειας του αερισμού και του κλιματισμού, ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ανθυγιεινών εστιών. Σε περίπτωση χρήσης επιβατηγών οχημάτων μεταφοράς μαθητών πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτά που χρησιμοποιούνται και εκτός σχολικών μονάδων.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα κυλικεία των σχολείων, στις καντίνες (σταθερές) και στους χώρους εστίασης των σχολείων, προκειμένου να διαπιστώνεται η τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων των σχετικών Υγειονομικών Διατάξεων, συμπεριλαμβανομένων και των ειδών που προσφέρονται για τη διατροφή των παιδιών.

Θα πρέπει να ελέγχεται η τήρηση της νομοθεσίας επίσης, στα προγράμματα διανομής τροφίμων στα σχολεία (π.χ. ετοίμων γευμάτων, φρούτων, κ.α.) τα οποία πραγματοποιούνται από φορείς υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή άλλων αρμόδιων Υπουργείων. Ο υπεύθυνος φορέας του κάθε προγράμματος, οφείλει να ενημερώσει το υπουργείο Υγείας σχετικά με τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς και τους προμηθευτές – παρασκευαστές των γευμάτων με πλήρη στοιχεία αυτών (επωνυμία, ταχυδρομική διεύθυνση), ώστε στη συνέχεια να ενημερωθούν οι αρμόδιες οικείες Υγειονομικές Υπηρεσίες, προκειμένου να προβούν σε τακτικούς ή/και έκτακτους υγειονομικούς ελέγχους.

Στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς προβλέπεται ιατρικός έλεγχος του προσωπικού τους και τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων.

Ειδικότερα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης COVID-19 σε σχέση με την λειτουργία των σχολικών συγκροτημάτων:

– Λήψη μέτρων περιορισμού συγχρωτισμού, τήρησης αποστάσεων (π.χ. διαφορετικά διαλείμματα, διαγράμμιση σε χώρους σίτισης – κυλικεία, χώρος διανομής τροφίμων σε προγράμματα σχολικών γευμάτων)

– Τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής με έμφαση στην συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών.

– Τοποθέτηση αντλίας αλκοολούχου διαλύματος στα σημεία πλύσης των χεριών

– Σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας από εκπαιδευτικούς & μαθητές με μέριμνα για την σχετική εκπαίδευση καθώς και του βοηθητικού προσωπικού και των εργαζομένων σε χώρους σίτισης.

– Τακτικός αερισμός αιθουσών και εφόσον γίνεται χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων θα πρέπει να εφαρμόζεται η σχετική εγκύκλιος για την αποφυγή ιογενών λοιμώξεων από τη χρήση των κλιματιστικών μονάδων.

– Καθαριότητα και απολύμανση επιφανειών και χώρων.

– Ανάρτηση εικονογραφημένων οδηγιών σε κατάλληλα σημεία, ενημέρωση του σχολικού πληθυσμού για τον τρόπο μετάδοσης του ιού.

– Τήρηση πρωτοκόλλου ΕΟΔΥ σε περίπτωση κρούσματος.

– Ασφαλής λειτουργία κυλικείων

Στις οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία κυλικείων και χώρων εστίασης για την προστασία μαθητών και εργαζομένων, περιλαμβάνονται τα εξής:

– Απασχόληση του προσωπικού των κυλικείων-καντίνες (αναφορικά με τη μη μετάδοση της λοίμωξη Covid-19) σύμφωνα με τις γενικότερες οδηγίες του ΕΟΔΥ.

– Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από το προσωπικό κατά την διάρκεια της εργασίας στο κυλικείο (προετοιμασία ή διανομή προϊόντων).

– Τακτικός και σχολαστικός καθαρισμός των χεριών του προσωπικού (οδηγίες ΕΟΔΥ ) με σαπούνι και ζεστό νερό.

– Χρήση γαντιών μιας χρήσεως, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

– Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας και να τηρούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής.

– Εφαρμογή μεθόδων καθαρισμού – απολύμανσης και απεντόμωσης – μυοκτονίας της επιχείρησης.

– Εκπαίδευση του προσωπικού αναφορικά με την τήρηση κανόνων υγιεινής.

– Τακτικός και καλός αερισμός του χώρου.

– Διάθεση των προσυσκευασμένων τροφίμων σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων. Ειδικά επισημαίνεται για τα προϊόντα που διατίθενται μετά από επεξεργασία από το κυλικείο, ότι πρέπει να τοποθετούνται σε χάρτινο περιτύλιγμα.

– Μέριμνα για την αποφυγή συνωστισμού κατά την διάρκεια του διαλείμματος σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

– Τοποθέτηση φιάλης αλκοολούχου διαλύματος με αντλία έγχυσης σε ευκρινή θέση για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των μαθητών και του προσωπικού.

– Ανάρτηση αφισών σε εμφανή θέση για την σωστή χρήση του αντισηπτικού, αλλά και των μέτρων ατομικής και αναπνευστικής υγιεινής.