Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – Την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα για το επίδομα ρεύματος

Η οικονομική ενίσχυση θα κυμαίνεται από 30 ευρώ έως 600 ευρώ ανά δικαιούχο, και αφορά τις επιβαρύνσεις που έχουν υποστεί οι δικαιούχοι για την κατανάλωση ρεύματος της κύριας κατοικίας τους, το διάστημα 1η Δεκεμβρίου 2021 – 31η Μαΐου 2022

Εντός της επόμενης εβδομάδας ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος ύψους έως 600 ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.
Όπως είπε, οι δηλώσεις θα γίνουν από την επόμενη εβδομάδα μέχρι τις 30 Ιουνίου και αμέσως μετά, τον Ιούλιο, θα μπούνε τα χρήματα.
Υπενθυμίζεται ότι η οικονομική ενίσχυση θα κυμαίνεται από 30 ευρώ έως 600 ευρώ ανά δικαιούχο, και αφορά τις επιβαρύνσεις που έχουν υποστεί οι δικαιούχοι για την κατανάλωση ρεύματος της κύριας κατοικίας τους το διάστημα 1η Δεκεμβρίου 2021 – 31η Μαίου 2022 εφόσον έχουν κυμαινόμενο τιμολόγιο. Η ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα, μετά την αφαίρεση των φόρων, το 2020, έως 45.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου.
Την Παρασκευή, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στη διαδικασία της αίτησης για τη λήψη του επιδόματος. Όπως είπε,  θα αποσταλεί γραπτό μήνυμα εφόσον κάποιος  είναι δικαιούχος κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων του «κατά πάσα πιθανότητα θα είναι με βάση τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ για να διαχειριστούμε την κίνηση.
«Θα αντλούνται τα στοιχεία αυτόματα από την ΑΑΔΕ, άρα θα αντλεί και τα στοιχεία του εισοδήματος και τα στοιχεία που αφορούν τον μετρητή. Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει την οικογενειακή δήλωση για το κομμάτι που αφορά την αποζημίωση μίας οικογένειας αλλά έχει και ένα δεύτερο σκέλος, όπως, για παράδειγμα, για γονείς που έχουν συνδεδεμένα μέλη, που πληρώνει ο γονιός το ενοίκιο του παιδιού του, άρα θα υπάρχει μία δεύτερη φόρμα», εξήγησε, ξεκαθαρίζοντας επίσης πως οποιαδήποτε προβλήματα προκύπτουν όσον αφορά στο Fuel pass θα γίνουν διορθώσεις.
Η αποστολή sms για το πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας
Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Φ. Γεννημάτα» σχετικά με την προληπτική μαστογραφία, που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες 50-69 ετών, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στην άυλη συνταγογράφηση, να κάνουν δωρεάν εξετάσεις.
Μάλιστα, ο κ. Πιερρακάκης μίλησε «για φιλοσοφική αλλαγή που συμβαίνει στο σύστημα υγείας, πρέπει το κράτος να πηγαίνει στον πολίτη και όχι ο πολίτης στο κράτος, πρέπει να υπάρξει μία μετατόπιση προς την πρόληψη».
Όπως τόνισε, ξεκίνησε από την Παρασκευή η αποστολή των πρώτων sms για τη υπενθύμιση των εξετάσεων, ενώ οι ενδιαφερόμενες μπορούν να ενημερωθούν για την όλη διαδικασία μέσα από την πλατφόρμα mastografia.gov.gr όπου εκεί θα μπορούν να δουν και τα συνεργαζόμενα κέντρα διενέργειας εξετάσεων σε δημόσιες ή ιδιωτικές μονάδες υγείας.
Ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε ότι όσες γυναίκες δεν είναι εγγεγραμμένες στην άυλη συνταγογράφηση θα πρέπει να απευθύνονται απευθείας στον γιατρό τους. Επεσήμανε ότι όλα τα βήματα, όλη η διαδικασία, για τις τυχόν περαιτέρω εξετάσεις είναι δωρεάν. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι μέσα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθούν και άλλες προληπτικές εξετάσεις, όπως για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του παχέως εντέρου και για καρδιαγγειακά νοσήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ