Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Νέες αντιδράσεις για τη σύμβαση του ΠΓΝΙ με την ΕΠΡΟΨΥΗ

Συνεχίζονται μέσω ανακοινώσεων οι αντιδράσεις για τη σύμβαση και τη συνεργασία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και της ΕΠΡΟΨΥΗ.
Ειδικότερα, το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, σε ανακοίνωσή του – παίρνοντας υπόψη τις ανακοινώσεις της ΟΕΝΓΕ, του Συλλόγου εργαζομένων στο Χατζηκώστα και της ΕΙΝΗ – καταγγέλλει τη συμφωνία – σύμβαση  του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων με τη ΜΚΟ ΕΠΡΟΨΥΗ που περιλαμβάνει τη δωρεάν στέγασή της σε χώρο του ΠΓΝΙ για 10 χρόνια, προκειμένου να δημιουργηθεί μονάδα παρέμβασης στην ψύχωση.
Στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: «Πρόκειται για εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που οδηγεί στη διεμβόλιση της δημόσιας μονάδας προς όφελος της ΜΚΟ. Επί της ουσίας η ΜΚΟ αξιοποιεί τις «δυνατότητες» του ταμείο ανάκαμψης που προσφέρει 500.000 ευρώ για 18 μήνες για να δημιουργήσει μια ληξιπρόθεσμη μονάδα ψυχικής υγείας, βασισμένη στην επιχειρηματική λειτουργία και στη βάση αυτή το ΠΓΝΙ με μεγάλη ευκολία παραχωρεί υποδομές,
Επιβεβαιώνεται η σταθερή πολιτική της κυβέρνησης,  για αμέριστη στήριξη με πακτωλό χρημάτων μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων (από το υστέρημα των λαών) στους επιχειρηματίες, ενώ ταυτόχρονα δε δίνουν ευρώ για την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας. Αυτό επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι δεν ενδιαφέρεται να ενισχύσει την ήδη υπάρχουσα μονάδα που λειτουργεί από το 2008 και έχει αφεθεί στην τύχη της, ενώ το ίδιο συμβαίνει με μια σειρά υπηρεσίες ψυχικής υγείας που υπό το βάρος της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης είτε απαξιώνονται είτε εκχωρούνται στις ΜΚΟ. Μάλιστα η απόφαση αυτή συνιστά πρόκληση και για έναν επιπλέον λόγο. Για το ίδιο κτήριο που παραχωρεί δωρεάν στη ΜΚΟ, το Π.Γ.Ν.Ι πληρώνει ενοίκιο στο Γ.Ν «Χατζηκώστα» υποτίθεται για να αναβαθμιστεί η λειτουργία του ΚΨΥ, κάτι που επίσης δεν έχει γίνει. Απαιτούμε να σταματήσει κάθε εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα με οποιαδήποτε μορφή στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών

Την ίδια στιγμή με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και την αναπλ. υπουργό Μ. Γκάγκα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, επίσης καταγγέλλει τη συμφωνία – σύμβαση που υπέγραψε η διοίκηση του ΠΓΝ Ιωαννίνων με τη ΜΚΟ ΕΠΡΟΨΥΗ.
«Πρόκειται για εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που οδηγεί στη διεμβόλιση της δημόσιας μονάδας προς όφελος της ΜΚΟ, ανοίγει το ζήτημα της κοστολόγησης υπηρεσιών με βάση το διαμορφωμένο από το 2021 σχετικό νομοθετικό πλαίσιο (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 2639/ 18 Ιουνίου 2021 “Καθορισμός του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των Μονάδων Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση του άρθρου 12Α του ν. 2716/1999”).
Επί της ουσίας η ΜΚΟ αξιοποιεί τις «δυνατότητες» του ταμείο ανάκαμψης που προσφέρει 500.000 ευρώ για 18 μήνες για να δημιουργήσει μια ληξιπρόθεσμη μονάδα ψυχικής υγείας, βασισμένη στην επιχειρηματική λειτουργία και στη βάση αυτή το Π.Γ.Ν.Ι με μεγάλη ευκολία παραχωρεί υποδομές, προσωπικό κοκ.
Επιβεβαιώνεται η σταθερή πολιτική της κυβέρνησης, και των κομμάτων που ασπάζονται την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ, για αμέριστη στήριξη με πακτωλό χρημάτων μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων (από το υστέρημα των λαών) στους επιχειρηματίες, ενώ ταυτόχρονα δε δίνουν ευρώ για την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας. Αυτό επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι δεν ενδιαφέρεται να ενισχύσει την ήδη υπάρχουσα μονάδα που λειτουργεί από το 2008 και έχει αφεθεί στην τύχη της, ενώ το ίδιο συμβαίνει με μια σειρά υπηρεσίες ψυχικής υγείας που υπό το βάρος της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης είτε απαξιώνονται είτε εκχωρούνται στις ΜΚΟ. Μάλιστα η απόφαση αυτή συνιστά πρόκληση και για έναν επιπλέον λόγο. Για το ίδιο κτήριο που παραχωρεί δωρεάν στη ΜΚΟ, το Π.Γ.Ν.Ι πληρώνει ενοίκιο στο Γ.Ν «Χατζηκώστα» υποτίθεται για να αναβαθμιστεί η λειτουργία του ΚΨΥ, κάτι που επίσης δεν έχει γίνει», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ