ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ-Στα… μαχαίρια Ι. Σάββας και Λ. Κυρίζογλου

Βάσεις από το παρελθόν έχει και η νέα σκληρή «κόντρα» ανάμεσα στον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, Ιωάννη Σάββα και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Λάζαρο Κυρίζογλου.

Αυτή τη φορά όλα ξεκίνησαν ανάμεσα στους δυο άντρες, όταν και είδαν το φως της δημοσιότητας οι στιχομυθίες και οι διάλογοι στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, μεταξύ του προέδρου κ. Κυρίζογλου και μελών του Δ.Σ. με βαριές εκφράσεις σε βάρος του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου.

Μετά τη δημοσιοποίηση των διαλόγων και συγκεκριμένα αργά το βράδυ της Δευτέρας με ανακοίνωσή του ο κ. Σάββας αναφέρεται στις ειδήσεις που αναπαράγονται σε sites και κυρίως σε βίντεο από τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, όπου ενεπλάκη το όνομά του εξαιτίας της υπόθεσης Ζαχαριά και της αργίας που επέβαλλε στον δήμαρχο Πάργας.

Ο κ. Σάββας κάνει λόγο για «άστοχες και χυδαίες αναφορές» στο όνομά του και παραθέτει λεπτομέρειες για την ουσία της υπόθεσης αρχικά, αναφέροντας:

«Α. Για την ουσία του θέματος

Ο Δήμαρχος Πάργας παραπέμφθηκε μετά από πόρισμα της ΕΑΔ (Εθνική Αρχή Διαφάνειας) από τον προκάτοχό μου Γραμματέα!

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο έλαβε δύο αποφάσεις τις οποίες και εφάρμοσα όπως είχα υποχρέωση!

Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για μία από τις δύο ποινές, υπέρ της επιβολής της ψήφισε και ο εκπρόσωπος της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου)!

Ο Δήμαρχος Πάργας με έχει ευχαριστήσει προσωπικά για τη στάση που κράτησα και θεωρεί πως δεν ενέχομαι στην καταδίκη του.

Β. Για τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ

είναι γνωστή σε όλους πια η εμμονική στάση του προέδρου της ΚΕΔΕ απέναντί μου. Τον έχει οδηγήσει σε πολλά ολισθήματα. Το να λέει βέβαια ένας ελεγχόμενος για τον ελεγκτή του ότι “απ’ αυτόν γλιτώσαμε¨, μάλλον τιμή περιποιεί στον Ελεγκτή. Όλα αυτά τα χρόνια την αποστολή μου την εκπλήρωσα σωστά.

Ο πρόεδρος όμως της ΚΕΔΕ θα πρέπει να μας πει αν υιοθετεί ή αν καταδικάζει τις αθλιότητες οι οποίες ακούστηκαν στη συνεδρίαση στην οποία προήδρευε. Σκοπεύει να ζητήσει συγγνώμη γι αυτές; Επίσης οφείλει να μας πει αν προτίθεται να διαμαρτυρηθεί στοιχειοθετημένα για τη συγκεκριμένη απόφαση ή θα μιλά μόνο πίσω από κλειστά μικρόφωνα! Μπορεί, αν θέλει, να μας πει και τι θα έκανε στην περίπτωση που ήταν στη θέση μου.

Γ. Για αυτόν που ξεστόμισε αθλιότητες

Στα βίντεο της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ ακούγονται άθλιες εκφράσεις που αναφέρονται σε εμένα. Στο ρεπορτάζ διάβασα ότι αποδίδονται σε συγκεκριμένο πρόσωπο, που δεν γνωρίζω! Δεν πειράζει, θα γνωριστούμε ενώπιον της Δικαιοσύνης», καταλήγει ο κ. Σάββας.

Η απάντηση του Λ. Κυρίζογλου

Αργά το μεσημέρι της Τρίτης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κυρίζογλου σε ανακοίνωσή του απαντά στον κ. Σάββα, επιβεβαιώνοντας πως οι μεταξύ τους σχέσεις ήταν κάκιστες το διάστημα που ο δεύτερος ήταν Γραμματέας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης.

«Σε απάντηση του ανωτέρω εγγράφου-ανακοίνωσης και ειδικότερα στο υπό «Β. Για τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ»… κεφάλαιό της που με αφορά, επισημαίνω τα εξής:

(α) Δεν είχα ποτέ ούτε έχω για κανένα εμμονές. Ούτε απέναντι στον συγκεκριμένο Γραμματέα. Δεν συνηθίζω να ομιλώ για πρόσωπα αλλά για τα πράγματα. Για τις πράξεις των ανθρώπων. Με βάση αυτή την αρχή έχω ασκήσει κριτική για ακυρωτικές αποφάσεις του ως Γραμματέα ΑΔΜΘ, οι οποίες εν συνεχεία ακυρώθηκαν με προσφυγές αιρετών. Και τέτοιες αποφάσεις του είναι πολλές. Τόσο πολλές μάλιστα που δεν δικαιολογείται οι αποφάσεις ενός διορισμένου κρατικού λειτουργού, αρμόδιου αποκλειστικά για άσκηση ελέγχου νομιμότητας, να ακυρώνονται σε τέτοια έκταση. Αυτό φυσικά δεν περιποιεί τιμή στον ελεγκτή.

(β) Δεν άκουσα και δεν γνωρίζω αν λέχθηκε κάτι αξιόμεμπτο κατά την ώρα της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Αλήθεια, ο Γραμματέας πιστεύει για τον εαυτό του ότι είναι κάτοχος της καθολικής γνώσης, σοφίας και αλήθειας; Πιστεύει ότι, επειδή ο ρόλος του είναι ελεγκτικός, είναι αλάνθαστος; Ότι ο ίδιος είναι εκτός ελέγχου και κριτικής; Αλλά αν συμβαίνει αυτό, τότε θα μπορούσαμε να αναφωνήσουμε «ιδού ο άνθρωπος, ο δοκησίσοφος» (του Ανδρέα Λασκαράτου)…

(γ) Σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση του Δημάρχου Πάργας η τοποθέτησή μου ήταν: «θα μελετήσουμε όλον τον φάκελο και αν χρειασθεί θα τοποθετηθούμε».

(δ) Στη μακρόχρονη αυτοδιοικητική μου πορεία, ποτέ και τίποτε αξιόμεμπτο δεν βρήκε ο συγκεκριμένος Γραμματέας για το Δήμο μας.

(ε) Για μία ακόμη φορά προβάλει το αίτημα για αλλαγή και των προσώπων και του τρόπου επιλογής των προσώπων, στα οποία ανατίθεται η άσκηση του ελέγχου νομιμότητας. Αυτά προς το παρόν», καταλήγει ο κ. Κυρίζογλου.