Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ – Βολές κατά Καχριμάνη από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ. και ΚΚΕ

Κριτική και αιχμές για τους χειρισμούς της Περιφερειακής Αρχής, στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο, εξαπολύουν με ανακοινώσεις τους, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ο Τομέας Αυτοδιοίκησης της Ν.Ε. Ιωαννίνων του Κινήματος Αλλαγής.

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., αναφέρονται αρχικά τα εξής: «Νέα ωμή και προκλητική παρέμβαση στο έργο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων/ Απορριμμάτων (ΦοΔΣΑ), από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, είναι η απευθείας ανάθεση του έργου της μεταφοράς στους ΧΥΤΥ του υπολείμματος του εργοστασίου επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων/ ΜΕΑ), στην εταιρεία «Μεταφορική Μ.Ι.Κ.Ε.», συμφερόντων του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων. Πρόκειται για εισπήδηση, για πειρατική πρακτική, στο έργο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΔΣΑ) που είναι ο φυσικός δικαιούχος του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς. Ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίασή του να προσφύγει σε ένδικα μέσα κατά της συγκεκριμένης απόφασης της Περιφέρειας Ηπείρου να αναθέσει τη μεταφορά του υπολείμματος στην εταιρία του Αστικού ΚΤΕΛ».

Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι δικαίωμα και υποχρέωση της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, αναγνωρισμένο από όλους τους αυτοδιοικητικούς  θεσμούς (ΚΕΔΚΕ, ΕΝΠΕ).  Οτιδήποτε άλλο είναι εκτροπή από την κανονικότητα και πρέπει να επέμβει η πολιτεία μέσα από τα νόμιμα όργανα ελέγχου που διαθέτει. Η περιφερειακή Αρχή για λόγους που εκείνη γνωρίζει δεν θέλει να αποχωριστεί την ευθύνη που μεταβατικά είχε αναλάβει, λόγω αδυναμίας των Δημάρχων που τις παραχώρησαν δικές τους αρμοδιότητες, αλλά τουλάχιστον μέχρι να συσταθούν οι ΦοΔΣΑ, οι εξηγήσεις δε που δίνει δεν πείθουν, κάτι άλλο συμβαίνει και χρήζει διερεύνησης αρμοδίως. Δεν φτάνει που ελέγχεται για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των σταθμών μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), τώρα ακυρώνει και τους Δημάρχους ενώ έπρεπε πρώτη αυτή να επιδιώκει τη συνεργασία μαζί τους, ώστε να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμός η ολοκλήρωση του έργου, η λειτουργία του δικτύου μεταφοράς – επεξεργασίας των απορριμμάτων, η λειτουργία των πράσινων σημείων, η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση.

Δυστυχώς η Περιφερειακή Αρχή συνειδητά και αυθαίρετα κωλυσιεργεί την ολοκλήρωση του έργου επιχειρώντας ουσιαστικά να αλλάξει τον σχεδιασμό και να διατηρήσει και να επιβάλει τη συμμετοχή της στη διαχείριση των απορριμμάτων με εξωθεσμικό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξηγήσει τη στάση της στους πολίτες της Ηπείρου οι οποίοι εκτός των άλλων , επιβαρύνονται με αυξημένο κόστος μέσω των ανταποδοτικών τελών».

Το Κίνημα Αλλαγής

Ταυτόχρονα, σε ανακοίνωση του Τομέα Αυτοδιοίκησης της Ν.Ε. Ιωαννίνων του Κινήματος Αλλαγής, αναφέρονται και τα εξής:

«Οι τελευταίοι χειρισμοί της Περιφέρειας Ηπείρου και οι μονομερείς ενέργειές της, με τις οποίες παραβιάζει το γράμμα του νόμου και των αρμοδιοτήτων των Δήμων της Ηπείρου, σε σχέση με την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, έχει σαν αποτέλεσμα το διχασμό της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ηπείρου που μπορεί να αποβεί εν τέλει, σε βάρος των ίδιων των δημοτών. Με την τελευταία απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου για την απευθείας ανάθεση της υπηρεσίας μεταφοράς του υπολείμματος από το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων προς τους ΧΥΤΥ, έχουμε επί της ουσίας την «υπεξαίρεση» μιας κατ’ εξοχήν αρμοδιότητας των ΟΤΑ του πρώτου βαθμού.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του «Κινήματος Αλλαγής» στηρίζει σε όλα της τα σκέλη την ομόφωνη απόφαση του ΑΣΔΣΑ Ηπείρου για την άσκηση από το ΦΟΔΣΑ της αρμοδιότητας μεταφοράς του υπολείμματος αλλά και για την άσκηση των προβλεπόμενων ένδικων μέσων κατά των «πραξικοπηματικών», μονομερών

ενεργειών της Περιφέρειας Ηπείρου γύρω από τα σκουπίδια. Οι χειρισμοί αυτοί της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως και η σκανδαλώδης καθυστέρηση ολοκλήρωση της παράδοσης των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, έχουν σα συνέπεια αφενός το υπέρογκο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων για τους πολίτες της Ηπείρου και αφετέρου την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής μας, εφόσον σκουπίδια εξακολουθούν να θάβονται σε ΧΥΤΑ της Ηπείρου».

Το ΚΚΕ

Ανακοίνωση για το ίδιο θέμα εξέδωσε χθες και η Επιτροπή Περιοχής Ηπείρου – Κέρκυρας και Λευκάδας, του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων σε αυτή επισημαίνονται τα εξής: «Σήμερα η περιφερειακή αρχή δείχνει ότι έχει αποφασίσει να «ξεμπερδεύει με την ύπαρξη του ΦΟΣΔΑ, ώστε να βγει από τη μέση ο μόνος πανηπειρωτικός φορέας που θα μπορούσε να διεκδικήσει συνολικά τον έλεγχο της διαχείρισης των ΑΣΑ. Την ίδια στιγμή οι δήμαρχοι που συγκροτούνε την πλειοψηφία που «αντιπαρατίθεται»με τον περιφερειάρχη, ενώ είναι οι κύριοι όλων των υποδομών, εργοστάσιου και ΣΜΑ, δεν διεκδικούν και δεν προβάλλουν μια πραγματικά διαφορετική πρόταση από αυτήν της «αντίπαλης» ομάδας των δημάρχων του νομού Ιωαννίνων και του περιφερειάρχη.

Δεν προβάλουν την λειτουργία όλης της αλυσίδας  των υποδομών, με μόνιμο προσωπικό, χωρίς εργολάβους και επιχειρηματικά κέρδη και με γενναία κρατική χρηματοδότηση, προς όφελος του ηπειρωτικού λαού. Κινούνται στην ίδια λογική με την περιφερειακή αρχή δηλ. της ανάθεσης της λειτουργίας των ΣΜΑ στους «δικούς» της ιδιώτες…

… Καμία από τις εναλλακτικές προτάσεις που προβάλλουν οι αντιτιθέμενες πλευρές, ούτε ο ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας Ηπείρου, ούτε η δημιουργία νέου ΦΟΔΣΑ Νομού Ιωαννίνων, ούτε η  δημιουργία του διαβαθμικού συνδέσμου δήμων με την Περιφέρεια Ηπείρου δεν θα επηρεάσει τον προσανατολισμό της διαχείρισης απορριμμάτων που είναι η ιδιωτικοποίηση. Αυτό όμως έχει  και θα συνεχίσει να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, το λαϊκό εισόδημα αλλά και τις εργασιακές σχέσεις όσων εργάζονται στην διαχείριση των απορριμμάτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ