Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ – Ικανοποίηση για την απόδοση του 3% από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα

Ειδικό τέλος 3% – επιστροφή από τα ακαθάριστα έσοδα των μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων των παραγωγών σε Δημότες και Δήμους, εισηγήθηκε στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης, με το Διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ να αποφασίζει ομόφωνα υπέρ της εισηγήσεως του.
Για τα μικρά έργα ΑΠΕ η ελληνική νομοθεσία, δίνει, ως ανταποδοτικό όφελος, το 3% των ακαθάριστων εσόδων του παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από το έργο ΑΠΕ στην τοπική κοινωνία που φιλοξενεί το έργο ΑΠΕ δηλαδή στους δημότες και στον Δήμο, μέσω μειώσεων στους λογαριασμούς ρεύματός τους, ενώ για τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα με ισχύ πάνω από 15MW δεν ισχύουν τα παραπάνω διότι η Πολιτεία δεν τα θεωρεί έργα ΑΠΕ, υπάρχει δηλαδή μια διαφοροποίηση και μια «αδικία» στο νόμο.
Αναφερόμενος στο διαχωρισμό των μικρών και μεγάλων έργων ΑΠΕ ξεκίνησε την τοποθέτησή του για το θέμα με την ιδιότητα του εκλεγμένου μέλους της ΚΕΔΕ, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης δηλώνοντας: «Υπάρχει μια διαφοροποίηση ανάμεσα στα μικρά και στα μεγάλα ΑΠΕ. Είναι οξύμωρο και στο μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο το νερό δεν χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας; Δεν είναι το νερό εκεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας; Τι καταστρέφεται το νερό στα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα ενώ στα μικρά όχι; Δεν πρέπει οι μεγάλοι παραγωγοί να δώσουν τα ελάχιστα στις τοπικές κοινωνίες, ως ανταποδοτικά οφέλη;
Αφού υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο και δεν επιβαρύνεται καθόλου ο κρατικός προϋπολογισμός, για τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα, γιατί να μην εφαρμοστεί και στα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα; Που έχουν επηρεάσει περισσότερο το μικροκλίμα και τους ανθρώπους των περιοχών που φιλοξενούνται; Αναμένουμε την πολιτική βούληση των αρμοδίων υπουργείων, για να αποκατασταθεί αυτή η αδικία και να δοθούν έστω και αργά, ανταποδοτικά οφέλη στην Άρτα, από την λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού του Πουρναρίου».

Ύδρευση στην Τοπική Κοινότητα Γριμπόβου

Επίσης, ένα ακόμη έργο ύδρευσης που υλοποίησε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Άρτας, ολοκληρώθηκε και συγκεκριμένα η αντικατάσταση και επέκταση του δικτύου ύδρευσης στην Τοπική Κοινότητα Γριμπόβου.
Μεταξύ άλλων των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν, ήταν η αντικατάσταση τμήματος του δικτυού ύδρευσης μήκους 800 μέτρων, από την δεξαμενή μέχρι το χωριό Γρίμποβο, εκσκαφές, τοποθέτηση νέου αγωγού και εγκιβωτισμός, με προϋπολογισμό 14.508 ευρώ και χρηματοδότηση από πόρους της ΔΕΥΑΑ.
Το έργο επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης συνοδευόμενος από την Πρόεδρο της περιοχής Σοφία Κέφη, τον Διευθυντή της ΔΕΥΑΑ Βασίλη Κρανιώτη  και τον Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΑ Νίκο Τριανταφυλλάκη, προκειμένου να παρακολουθήσουν την πορεία του έργου από κοντά.
Κοινή διαπίστωση όλων η άρτια εκτέλεση και σπουδαιότητα του έργου με το οποίο λύνεται το πρόβλημα  της λειψυδρίας ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες που υπάρχει έντονη κατανάλωση, το οποίο παρουσιάζονταν εξαιτίας της παλαιότητας του δικτύου, μιας και είχε μικρύνει και η διατομή του από την συσσώρευση αλάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ