ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ – «Ναι» στην μελέτη οριοθέτησης του ποταμού Αράχθου

Με μια ειδική συνεδρίαση, μετά από εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, συζητήθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, η μελέτη οριοθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας της Άρτας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός μέχρι τον Αμβρακικό Κόλπο.

Είχε προηγηθεί εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, η έγκαιρη αποστολή της Μελέτης -προκειμένου να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας προς το ΤΕΕ Άρτας και Ηπείρου, προς το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Άρτας, προς το Δικηγορικό Σύλλογο, την Κτηματική Υπηρεσία του Νομού, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτή Άρτας Γιώργο Στύλιο, την Όλγα Γεροβασίλη (βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ), τον Χρήστο Γκόκα (βουλευτή ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ) και σε όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις, ενώ παράλληλα είχε αναρτηθεί προς ενημέρωση και διαβούλευση των πολιτών στην ιστοσελίδα του Δήμου, www.arta.gr

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αρταίων Αντώνης Καραμπίνας, όπου μετέφερε την ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου υπέρ της πρότασης της Δημοτικής Αρχής,  ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Άρτας Βαγγέλης Χρηστάκης, το μέλος του ΤΕΕ  Άρτας Μιχάλης Κατσιμπόκης οι μελετητές του έργου, η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών Σοφία Γρύλλια, ο Προϊστάμενος  Άγγελος Σακκάς και οι μελετητές του έργου.

Προηγήθηκε αναλυτική παρουσίαση από τους μελετητές προκειμένου να καταθέσουν την επιστημονική τους θέση, για τις τέσσερις συνολικά προτάσεις που περιλαμβάνει η μελέτη και ακολούθησε η εισαγωγική τοποθέτηση του Δημάρχου, ο οποίος αναφέρθηκε στα τέσσερα σενάρια που προτείνουν οι μελετητές. Και με τα τέσσερα προτεινόμενα σενάρια των έργων εκτροπής, διασφαλίζεται η αντιπλημμυρική προστασία της πόλης και των δημοτών. Ωστόσο, ο Δήμαρχος δεν στάθηκε στην παρουσίαση μόνο των σεναρίων, αλλά ανέλυσε διεξοδικά την εισήγηση της δημοτικής παράταξης για το θέμα. Είχε προηγηθεί εξάλλου ειδική συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας, όπου Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι συμφώνησαν στο καταλληλότερο σενάριο, σενάριο το οποίο διεκδικεί ο Χρήστος Τσιρογιάννης στις συνεχείς επαφές του με το Υπουργείο Υποδομών και τους συναρμόδιους φορείς.

Οι  τέσσερις εναλλακτικές λύσεις, των έργων εκτροπής που εξέτασε και παρουσίασε το μελετητικό γραφείο, είναι οι εξής:

Εναλλακτική Λύση Α’ – ∆ίδυµη σήραγγα: Κατασκευή δίδυμης σήραγγας, η οποία ως διπλή θα περνάει τα 1.400 κυβικά νερού ανά δευτερόλεπτο υπόγεια από τον λόφο Περάνθης, που θα εκβάλλουν στο ύψος του Αράχθου, λίγο πριν τη Μονάδα του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης και μετά την υπό κατασκευή γέφυρα που θα ενώνει Άρτα και Κεραμάτες.

Εναλλακτική Λύση Β’ – Ανοιχτή διώρυγα: Ανοιχτή διώρυγα για την εκτροπή των 1.400 κυβικών που θα ξεκινά από το ύψος μεταξύ φράγματος Ιμαρέτ και λίγο πριν την Ελεούσα και θα καταλήγει σύμφωνα με το πρώτο σενάριο.

Εναλλακτική Λύση Γ’ – Κλειστή διώρυγα: Στη λύση αυτή προβλέπεται εκτροπή παροχής 1.400 m3 /s µε κλειστή διώρυγα από την ∆υτική όχθη του Αράχθου στην περιοχή βόρεια της Ελεούσας, µε υπερχείλιση.

Εναλλακτική Λύση Δ’ – Κατασκευή μονής σήραγγας και ανοιχτής διώρυγας: Κατασκευή μιας μονής σήραγγας, παροχής 700 m3 /s που θα περνάει στο ύψος του ρέματος Μπούση και στη συνέχεια υπόγεια από το λόφο Περάνθης, ενώ θα καταλήγει λίγο πιο πάνω από τη Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού και λίγο μετά την υπό κατασκευή γέφυρα Άρτας – Κεραματών. Ταυτόχρονα κατασκευή μιας ανοιχτής διώρυγας παροχής 700 m3 /s που θα μοιράζονται τα κυβικά παροχέτευσης. Μέσω της μελέτης η ανοιχτή διώρυγα προβλέπεται να ξεκινά μεταξύ φράγματος Ιμαρέτ και λίγο πριν την Ελεούσα με κατάληξη στο ύψος της Μονάδας Βιολογικού επί της κοίτης του Αράχθου.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής και η ομόφωνη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου: Δίδυμη σήραγγα κάτω απ’ τον Λόφο Περάνθης (προτεινόμενη λύση Α της μελέτης ).

Πιο συγκεκριμένα, από τις τέσσερις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην μελέτη, το Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε ομόφωνα στην αποδοχή ως προτιμητέας την λύση της «δίδυμης σήραγγας», καθώς όπως εισηγήθηκε ο Δήμαρχος « η πρόταση αυτή αφενός μας θωρακίζει απέναντι σε πλημμυρικά φαινόμενα όπως αυτά που ζήσαμε το 2015, αφετέρου ανοίγει τους ορίζοντες για πολεοδομική ανάπτυξη της Άρτας και της παραποτάμιας περιοχής προς τον Άραχθο».

Η πρόταση προβλέπει κατασκευή δίδυμης σήραγγας, η οποία ως διπλή θα περνάει τα 1.400 κυβικά νερού ανά δευτερόλεπτο υπόγεια από τον λόφο Περάνθης, που θα εκβάλλουν στο ύψος του Αράχθου, λίγο πριν τη Μονάδα του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης και μετά την υπό κατασκευή γέφυρα, θα ενώνει Άρτα και Κεραμάτες.

Τα επόμενα βήματα

Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ασφαλώς και είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, καθώς οι διεκδικήσεις πλέον του Δημάρχου προς το Υπουργείο Υποδομών και τους συναρμόδιους φορείς, αποκτούν πάνδημο χαρακτήρα.

Γεγονός, που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία δεδομένου πως το έργο αυτό είναι έργο διεκδίκησης, και όχι έργο που υλοποιεί η Δημοτική Αρχή, καθώς αυτού του μεγέθους τα τεχνικά έργα είναι έργα εθνικού μεγέθους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον προγραμματισμό, μετά την τελευταία συνεδρίαση ανοίγει ο δρόμος για τις οριστικές μελέτες, οι οποίες θα είναι έτοιμες το 2023. Επόμενο βήμα, η χρηματοδότηση και η υλοποίηση όχι μόνο των αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και των έργων αναπλάσεων, αθλητισμού και ψυχαγωγίας που έχει οραματιστεί η Δημοτική Αρχή.

Επισκευές και παρεμβάσεις σε 30 σχολεία

Ένα εκτεταμένο έργο συντήρησης σχολικών συγκροτημάτων και σχολικών κτιρίων στα όρια του Δήμου Αρταίων προωθεί η Δημοτική αρχή, μετά την υπογραφή της σύμβασης του έργου από τον Δήμαρχο Αρταίων Χρηστό Τσιρογιάννη και τον ανάδοχο του έργου Γιάννη Τσιρώνη. Πρόκειται για εργασίες επισκευή και συντήρησης σχολικών συγκροτημάτων με συνολικό προϋπολογισμό 554.950 ευρώ.

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης του έργου ο Δήμαρχος δήλωσε σχετικά: «Προχωρούμε άμεσα σε μια εργολαβία η οποία θα δώσει άμεσες λύσεις σε κτιριακά ζητήματα σε σχολικές υποδομές  του Δήμου μας. Οι παρεμβάσεις μας είναι συνεχείς και σε πολλά επίπεδα με στόχο να βελτιώνουμε την καθημερινότητα των δημοτών μας. Ιδιαίτερα όμως όταν μιλάμε για την σχολική κοινότητα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη φροντίδα».

Τι προβλέπει το έργο: Χρωματισμούς κτηρίων, στεγανωτικές επιστρώσεις, κατασκευή στεγάστρων, γενικές εκσκαφές, επιστρώσεις δαπέδων, τοποθέτηση μπασκετών και mini γηπέδων ποδοσφαίρου, Η/Μ εργασίες, εργασίες πυρασφάλειας κ.α.