Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ – Οκτώ εκ. ευρώ για το αποχετευτικό σε Γραμμενίτσα, Βλαχέρνα και Ελεούσα

Στην κατασκευή αποχέτευσης ακαθάρτων προχώρα η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Άρτας, ύστερα από την υπογραφή της σύμβασης από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΑ και Δήμαρχο Αρταίων, Χρήστο Τσιρογιάννη, με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, παρουσία και του Μέλους του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Άρτας και Δημοτικού Συμβούλου Βλαχερνών Γιώργου Πανέτα, των Τοπικών Πρόεδρων Γραμμενίτσας Θανάση Μήτσιο και της Βλαχέρνας Ευάγγελο Βίτσιο, του Διευθυντή της ΔΕΥΑΑ Βασίλη Κρανιώτη και Υπηρεσιακών Στελεχών της ΔΕΥΑΑ.
Αυτό θα σημάνει την αρχή της υλοποίησης ενός χρόνιου αιτήματος των κατοίκων, ενώ πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως πρόκειται να κατασκευαστούν πλήρως λειτουργικές υποδομές αποχέτευσης.
Το αποτέλεσμα θα έχει πολλαπλή αξία, αφού θα προστατευτεί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής και θα υπάρξει άμεση αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει η ΔΕΥΑΑ στους κατοίκους των εκεί οικισμών αλλά κυρίως και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Το νέο αποχετευτικό δίκτυο μήκους 25 χιλιομέτρων με 7 αντλιοστάσια μιας και οι περιοχές δεν διέθεταν έως τώρα δίκτυο αποχέτευσης, έρχεται να δώσει λύση στην σωστή διαχείριση των ακαθάρτων των οικισμών της Γραμμενίτσας της Βλαχέρνας και της Ελεούσας και την διόδευση αυτών, στην υφιστάμενη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) της πόλης της Άρτας, με τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται σε 8 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο είναι χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα ΠΕΠ Ηπείρου και πόρους της ΔΕΥΑΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα εξυπηρετηθούν περίπου 1.200 κατοικίες.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την περιοχή της Γραμμενίτσας και της Βλαχέρνας, καθώς η περιοχή δεν είχε δικό της αποχετευτικό δίκτυο, αλλά και ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων μια δέσμευση μας, η οποία και υλοποιείται. Ένα έργο το οποίο θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στους τρεις οικισμούς, που θα αποκτήσουν επιτέλους ένα σύγχρονο και επαρκές δίκτυο αποχέτευσης. Θωρακίζουμε καθοριστικά τη δημόσια υγεία και βελτιώνουμε τις συνθήκες της ποιότητας  ζωής των κατοίκων. Εργαζόμαστε παράλληλα σε όλους τους τομείς. Το σύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο είναι μια υποδομή που υπηρετεί εξίσου όλες τις ανάγκες» ανέφερε σε σχετική δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για ακόμη μία φορά την Περιφέρεια Ηπείρου για την έγκριση της χρηματοδότησης, και τα στελέχη της ΔΕΥΑΑ για την ωρίμανση, υποβολή και επίβλεψη του έργου.
Η ΔΕΥΑ Άρτας, εκπόνησε τις απαραίτητες μελέτες, υπέβαλλε την πρόταση χρηματοδότησης και θα είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου το οποίο έχει συνολική διάρκεια υλοποίησης 24 μήνες.
Αναβάθμιση Δικτύου
ΔΕΔΔΗΕ στην Άρτα
Παράλληλα, επιστολή προς τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και προς την Διεύθυνση Περιφέρειας Πελοποννήσου –Ηπείρου του ΔΕΔΔΗΕ, απέστειλε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, σχετικά με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΔΕΔΔΗΕ προς τους δημότες και τις επιχειρήσεις της Άρτας, για το λόγο του κορεσμού του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.
Συγκεκριμένα ο κ. Τσιρογιάννης μέσω της επιστολή του και σε συνέχεια των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, τις εξελίξεις σχετικά με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και τις συνεχόμενες ανατιμήσεις του κόστους του ρεύματος, ζήτησε την ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη του έργου της επαύξησης ισχύος του ΚΥΤ Αράχθου, ώστε να αρθεί το πρόβλημα του κορεσμού του Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ του Νομού Άρτας.
Επιπλέον δεν παρέλειψε να ζητήσει ενημέρωση σχετικά με τον σχεδιασμό της Επιχείρησης. Ειδικότερα, εάν στο σχεδιασμό και στο διαγωνισμό προμηθειών του ΔΕΔΔΗΕ, στο οποίο προβλέπεται η προμήθεια μετασχηματισμών, ένας από τους μετασχηματιστές αυτούς πρόκειται να τοποθετηθεί στην Άρτα ώστε να αρθεί ο αποκλεισμός της Άρτας, από την εγκατάσταση ΑΠΕ.
Τέλος μέσω της επιστολής του, ο κ. Τσιρογιάννης επεσήμανε πως είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου και οι επιχειρήσεις μεταποίησης να εγκαταστήσουν Φωτοβολταϊκά et-metering κατά προτεραιότητα ώστε να καταφέρουν να μειώσουν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που αυξάνεται συνεχώς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ