Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ – Το Open Mall θα αναβαθμίσει τις εμπορικές επιχειρήσεις

Συζήτηση και για την δημιουργία Δικαστικού Μεγάρου στην πόλη της Άρτας

 

Με μια ειδική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων κλήθηκε να συζητήσει για το μεγάλο έργο που υλοποιείται από τον Δήμο Αρταίων και τους εμπλεκόμενους φορείς, αναφορικά με το «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Άρτας/ Open Mall».

Στη συνεδρίαση, πέραν των καθ’ ύλην προσκεκλημένων παρευρέθηκαν και οι μελετητές του έργου, προκειμένου να καταθέσουν την επιστημονική τους θέση.

Ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, κατά πάγια πρακτική ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για την σκοπιμότητα του έργου, η οποία έχει να κάνει με την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης της Άρτας. Πρόκειται για ένα πλήθος παρεμβάσεων, που σίγουρα θα τονώσουν τα καταστήματα και την τοπική οικονομία, βελτιώνοντας την εικόνα της πόλης. Άλλωστε αυτοί είναι και οι λόγοι που η Δημοτική Αρχή «τρέχει» με τόση επιμέλεια το έργο.

Το Open Mall θα αφορά, τελικά, όλο το πεζοδρομημένο κομμάτι του κέντρου της πόλης, δηλαδή περίπου 20.000 τ.μ του κέντρου της πόλης της Άρτας. Σημειώνεται ότι οι πρώτες εισηγήσεις που απορρίφθηκαν από την Δημοτική Αρχή, έκαναν λόγο για τμήμα του εμπορικού κέντρου και όχι για το σύνολο του.

Το έργο θα αφορά αντικατάσταση πλακοστρώσεων, νέα φωτιστικά led, σιντριβάνια σε διάφορα σημεία, υδραυλικές μπάρες στις εισόδους των πεζοδρόμων, νέες φυτεύσεις, βυθιζόμενους κάδους απορριμμάτων, κοινόχρηστα ποδήλατα, παγκάκια, ασύρματο δίκτυο wifi, έργα τέχνης, ενημερωτικές πινακίδες, έξυπνες διαβάσεις πεζών, αστικός εξοπλισμός και πολλά ακόμη.

Κατά την τοποθέτησή του  ο Δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης τόνισε: «Θέλω να επισημάνω για ακόμη μια φορά, αυτό που εμείς πρεσβεύουμε: δεν υπάρχουν εμπορικά καταστήματα δύο ταχυτήτων, εμείς τις επιχειρήσεις τις βλέπουμε ενιαία. Γι’ αυτό κοπιάζουμε. Το εύκολο ήταν να πούμε «κύριοι μην φωνάζετε τσάμπα. Θέλετε ένα έργο με δύο παγκάκια και ένα σιντριβάνι σε δύο δρόμους; Ορίστε πάρτε το». Αν το λέγαμε αυτό, όλα θα είχαν τελειώσει και δεν θα ακούγαμε πράγματα που στερούνται και έμπνευσης και οράματος. Το εύκολο θα ήταν «θέλετε εμπόρους δύο ταχυτήτων; Τους προνομιούχους και τους ριγμένους; Ορίστε, δικό σας προεδρείο είναι, αφού το θέλετε εμείς δεν έχουμε πρόβλημα».

Για το Δικαστικό Μέγαρο

Εξάλλου, με τον Δήμαρχο Αρταίων, συναντήθηκε ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πάνος Αλεξανδρής,  στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Άρτα, προσκεκλημένος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας.

Τον κ. Αλεξανδρή συνόδευε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, Μιχαήλ Νικολάου και μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου,  ενώ στη συνάντηση παρευρέθησαν και οι αντιδήμαρχοι.

Αρχικά ο κ. Τσιρογιάννης ενημέρωσε τον κ. Αλεξανδρή, για θέματα παραβατικότητας που απασχολούν την περιοχή μας. Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στην δικαστική επίλυση της χωροθέτησης του Μουσικού Σχολείου Άρτας, ζητώντας την συνδρομή του Γενικού Γραμματέα ώστε να τελεσιδικήσει η υπόθεση για τον χώρο που πρόκειται να στεγαστεί το Μουσικό Σχολείο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, εξέφρασε τις θέσεις του Δικηγορικού Συλλόγου σχετικά με την δημιουργία Δικαστικού μεγάρου στην πόλη της Άρτας, αλλά και την δημιουργία αγροτικών φυλάκων. Ο κ. Τσιρογιάννης αναφερόμενος στο θέμα, ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα και τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, πως πρόθεση του Δήμου είναι να παρέχει στον Δικηγορικό Σύλλογο την κατάλληλη τεχνική υποστήριξη για την εξεύρεση της βέλτιστης θέσης για την χωροθέτηση του Δικαστικού  μεγάρου, ώστε στην συνέχεια με συντονισμένες και ολοκληρωμένες ενέργειες να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση της δημιουργίας του Δικαστικού Μεγάρου.

Για την κοινωφελή εργασία

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται από την Παρασκευή, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το Πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα» για 25.000 άτομα με τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης από τον ΟΑΕΔ και την ανάρτησή της στον διαδικτυακό τόπο του Οργανισμού (www.oaed.gr). Το πρόγραμμα απευθύνεται στους εγγεγραμμένους στο Μητρώο του ΟΑΕΔ ανέργους που πληρούν τις ειδικότερες προϋποθέσεις συμμετοχής που αναφέρονται στη σχετική πρόσκληση.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 18 Μαρτίου. Το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας περιλαμβάνει συνολικά 75 θέσεις για τον Δήμο Αρταίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ