Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022

ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ – Και πάλι στο προσκήνιο η μεταφορά νερού από τον Αμάραντο

Το μείζον ζήτημα της αντιμετώπισης της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων πόσιμου νερού στα χωριά της Κόνιτσας, επανέρχεται στο προσκήνιο με την μεταφορά νερού από τον Αμάραντο, να φαντάζει ως η μοναδική λύση.

Μάλιστα το σχετικό αίτημα, σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, επαναφέρει εκ νέου ο δήμος Κόνιτσας προς τους συναρμόδιους φορείς και τα υπουργεία.

Η υπόθεση μεταφοράς νερού από τον Αμάραντο βέβαια δεν αφορά μόνο την Κόνιτσα, αλλά και το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, όπου επίσης έχει συζητηθεί επί χρόνια, οι συνθήκες όμως δεν φάνηκαν ποτέ ώριμες για την υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου έργου υποδομής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ενταχθεί και η παράμετρος του κόστους, αφού όπως ανέφερε ο δήμαρχος Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου, η μελέτη που έχει στα χέρια του ο δήμος Κόνιτσας μόνο για τη μεταφορά νερού στην περιοχή της Κόνιτσας προϋπολογίζει ένα κόστος ύψους 38 εκ. ευρώ για το έργο, ποσό που προφανώς είναι απαγορευτικό, έστω για τη σκέψη και μόνο αναζήτησης χρηματοδοτικού εργαλείου.

Από την άλλη, σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, οι συνθήκες είναι απόλυτα ώριμες και οι ανάγκες επιτακτικές, ώστε να ξεκινήσει και πάλι η συζήτηση για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης.

«Σίγουρα, δε μπορεί να θεωρούμε λύση, να υδρεύονται από γεωτρήσεις, οι 13 από τι 14 κοινότητες του κάμπου της Κόνιτσας. Μόνο φέτος ο δήμος έχει δώσει 180 χιλ. ευρώ για επισκευές και σε ετήσια βάση το κόστος της ηλεκτροδότησης είναι 200 χιλιάδες. Θα επικαιροποιήσουμε και θα τροποποιήσουμε όσο είναι δυνατό τη μελέτη μειώνοντας το κόστος ώστε να αναζητήσουμε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο. Μόνη λύση για την περιοχή, είναι η μεταφορά νερού από τον Αμάραντο», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ