Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ – Κατηγορηματικό «όχι» στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Αναστάτωση, αλλά κυρίως μια νέα σειρά μαζικών και συλλογικών αντιδράσεων προκαλεί η νέα λίστα των αρχικώς αδειοδοτηθέντων εγκαταστάσεων λειτουργίας ανεμογεννητριών για αιολικά πάρκα από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που έφτασε πριν από λίγες ημέρες σε δήμους της περιοχής.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina, παρά τις πολιτικές δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν για επανεξέταση του μοντέλου της αδειοδότησης των αιολικών πάρκων ώστε να αποφεύγεται ή να απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά η αδειοδότηση σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπως είναι οι ορεινοί όγκοι των Ιωαννίνων, η ΡΑΕ ακολουθεί έναν διαφορετικό δρόμο.

Αποτέλεσμα αυτής της διαφορετικής από τις πολιτικές δεσμεύσεις, πολιτικής είναι να έχουν αδειοδοτηθεί αρχικά νέα αιολικά πάρκα στα όρια των δήμων Μετσόβου και Ζαγορίου, χωρίς μάλιστα τα δημοτικά συμβούλια να έχουν πρότερη ενημέρωση. Η ενημέρωση αυτή προήλθε από τα έγγραφα της ΡΑΕ που ζητά από τα δημοτικά συμβούλια να εκφράσουν μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια τις τυχόν αντιρρήσεις τους ή τη σύμφωνη γνώμη.

Ένα από τα αιολικά πάρκα που έχει χωροθετηθεί και αδειοδοτηθεί βρίσκεται στα όρια του Εθνικού Δρυμού Πίνδου με το δημοτικό συμβούλιο Ζαγορίου να συνεδριάζει αργά χθες το μεσημέρι εκτάκτως προκειμένου να τοποθετηθεί ενώ ήδη έχουν εκφραστεί μαζικές αντιδράσεις από φορείς και συλλογικότητες.

Αντιρρήσεις από τον δήμο Μετσόβου

Έτσι, την έκφραση αντιρρήσεων κοινοποίησε στη ΡΑΕ και ο δήμος Μετσόβου, όπως είχε κάνει και πριν από μερικούς μήνες για το αιολικό πάρκο στο Περιστέρι.

Με την τελευταία ενημέρωση από τη ΡΑΕ ο δήμος Μετσόβου έγινε γνώστης νέων αιτήσεων σε άλλες περιοχές, ακόμη και στην οροσειρά στη λίμνη πηγών Αώου.

Όπως σημείωσε χθες ο Δήμαρχος Μετσόβου, Κώστας Τζαφέας και σε αυτές όπως και στις προηγούμενες αδειοδοτήσεις δεν υπήρξε ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου, παρότι πρόκειται στο σύνολό τους για δημοτικές εκτάσεις, τις οποίες διαχειρίζεται ο δήμος ως βοσκήσιμες, εκδίδοντας κανονιστικές αποφάσεις, χωρίς ποτέ να ενοχληθεί ή να ανασταλεί η χρήση τους από κάποια υπερκείμενη αρχή.

Σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή τονίζει πως η απαξίωση της περιοχής με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων θα επιφέρει νέες αρνητικές εξελίξεις κάτι που ούτε ο δήμος ούτε και οι πολίτες μπορούν να το επιτρέψουν.

Για να επιταχυνθούν μάλιστα οι εξελίξεις, οι επενδυτές εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα που δίνεται από τη νομοθεσία για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών με τη μέθοδο της κατάτμησης, παρακάμπτοντας τους πρόσθετους όρους αδειοδότησης των αιολικών.

«Τα τελευταία χρόνια ο δήμος μας και ιδιαίτερα το Μέτσοβο έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό και η ιδιαίτερη αυτή μας διάκριση δεν επιτρέπουν να διακυβευτεί με την αλλοίωση του περιβάλλοντος που θα επιφέρει η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Επίσης, θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται στα βουνά της Πίνδου (περιπατητικές διαδρομές, εναλλακτικές μορφές τουρισμού) που αποτελούν πόλο έλξης και σημεία αναφοράς τουριστικού ενδιαφέροντος για όλον τον κόσμο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου Μετσόβου.

Μιλώντας χθες, στο Ioannina TV, ο κ. Τζαφέας, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του δημοτικού συμβουλίου και της τοπικής κοινωνίας συνολικά που καλείται να διαφυλάξει το αυτονόητο, την ίδια στιγμή που πολιτικές δεσμεύσεις στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν εφαρμόζονται.

«Προφανώς έχουμε εκφράσει τις αντιρρήσεις μας και το ίδιο θα πράξουμε και τώρα προς τη ΡΑΕ με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματός μας. Είναι αδύνατον να αποδεχθούμε την εγκατάσταση ανεμογεννητριών χωρίς μάλιστα να ερωτηθούμε, πολύ δε περισσότερο σε δημοτικές εκτάσεις και επιπλέον ως δήμος Μετσόβου δεν το δεχόμαστε γιατί έχουμε συνεισφέρει πολλαπλάσια των δυνατοτήτων μας στην ενεργειακή αξιοποίηση πόρων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της περιοχής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τζαφέας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ