Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ – Με «πράσινη» κάλυψη ο βιολογικός καθαρισμός Λούρου

Υπεγράφη  μεταξύ του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου και του εκπροσώπου της  αναδόχου εταιρείας η σύμβαση για την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός  Φωτοβολταϊκού Σταθμού  ισχύος 250 kWp.

Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη ως προς ενεργειακή πράσινη κάλυψη της λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού στο Λούρο, ο οποίος και καλύπτει τις ανάγκες της ευρύτερης και σπουδαίας περιβαλλοντικής σπουδαιότητας περιοχής.

Ο εν λόγω Βιολογικός Καθαρισμός τέθηκε επιτέλους σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2020.

Με τη λειτουργία του Φωτοβολταϊκού Σταθμού και την καλή πρακτική αυτοπαραγωγής «Net Metering» από την μία θα καλύπτονται πλήρως οι ενεργειακές ανάγκες του Βιολογικού Καθαρισμού Λούρου στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και από την άλλη ιδιαίτερα στις παρούσες συγκυρίες της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, θα επιτευχθεί η βέλτιστη εξοικονόμηση ενέργειας με τη μέγιστη οικονομική εξοικονόμηση για τους Δημότες και το Δήμο.

Το έργο υλοποιείται μέσω του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg IPA ΙΙ «Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020» με προϋπολογισμό 483.600,00 ευρώ  και περιλαμβάνει  την  προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία, ενός διασυνδεδεμένου Φωτοβολταϊκού Σταθμού συνολικής ονομαστικής ισχύος 250kW στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού Λούρου.

Η προμήθεια του Φωτοβολταϊκού εντάσσεται στο έργο Solis – «Διασυνοριακή συνεργασία για την ενεργειακή αποδοτικότητα με τη χρήση ηλιακής ενέργειας» και υλοποιείται με συντονιστή τον Δήμο Πρέβεζας.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος αφού υπέγραψε τη σύμβαση υλοποίησης του έργου δήλωσε σχετικά: «Η Δημοτική μας Αρχή αλλά και το πρόγραμμα της δημοτικής μας παράταξης είχε θέσει από την πρώτη στιγμή από το 2018,  – όταν ακόμα οι διαχρονικά αθεράπευτα προσκολλημένοι στο χθες και στην αντιπαραγωγική εσωστρέφεια στεκόντουσαν προβλέψιμα απέναντι μίζερα επικριτικοί – , τους άξονες της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Σήμερα, δύο χρόνια μετά το καλοκαίρι του 2020 και  αφού αρχικά υλοποιήσαμε την προγραμματική μας δέσμευση προς τη Δημοτική Ενότητα Λούρου να θέσουμε σε λειτουργία το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού, κάνουμε πράξη και έργο το επόμενο βήμα. Με την υπογραφή μου ως Δήμαρχος Πρέβεζας μαζί με αυτές των αναδόχων, ξεκινάμε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Βιολογικού Καθαρισμού με ένα έργο ΑΠΕ, το οποίο και αποσκοπεί στη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας μέσω της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στην προώθηση ενός πιο ενεργειακά αποδοτικού τρόπου ζωής, προωθώντας έτσι τη βιώσιμη ανάπτυξη στον τόπο μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ