Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ – Δυναμική η φετινή επιστροφή των ετεροδημοτών

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, αξιοποιεί η δημοτική αρχή για μεγαλύτερη προσέλκυση επισκεπτών

 

Μια περιοχή με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που φέτος το Πάσχα, κατάφερε να προσελκύσει πλήθος επισκεπτών, αλλά και να φέρει πίσω στα χωριά εκατοντάδες ετεροδημότες, είναι ο Δήμος Ζίτσας.

Τα χωριά, οι πλατείες, οι εκκλησίες και τα λιγοστά καταλύματα, όπως όμως και τα παραδοσιακά καφενεία στα χωριά, γέμισαν από επισκέπτες των ημερών, με τον δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο να τονίζει πως δόθηκε μία μεγάλη οικονομική ανάσα από τη μία και μία ανάσα ζωής από την άλλη στους ηλικιωμένους κατοίκους. «Μιλάμε για ηλικιωμένους που δεν είχαν δει τα παιδιά και τα εγγόνια τους από την αρχή της πανδημίας και που αντάμωσαν και πάλι. Ας ευχηθούμε μόνον αυτές οι εικόνες το φετινό Πάσχα να είναι η απαρχή για την επιστροφή στην κανονικότητα», ανέφερε ο κ. Πλιάκος.

Ο δήμαρχος Ζίτσας ρωτήθηκε ωστόσο και για την προσπάθεια και τις δυνατότητες που έχει ο δήμος να ενισχύσει το τουριστικό του προφίλ λέγοντας, πως αν και δεν είναι ένας τουριστικός δήμος, μπορεί να αξιοποιήσει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως είναι ο οινικός τουρισμός στην αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας και στα οινοποιεία, αλλά και η αξιοποίηση των μοναδικών φυσιολατρικών και περιπατητικών διαδρομών.

Επίσης όμως ο δήμος Ζίτσας στηρίζει και ενισχύει δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη του αθλητισμού, όπως ήταν οι Παρακαλάμιες Διαδρομές που έκαναν φέτος ρεκόρ συμμετοχών και προσέλευσης αθλητών και συνοδών.

Μήνυση για δολιοφθορά

Από την άλλη, σε μήνυση κατά αγνώστων προχώρησε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος για τη δολιοφθορά που προκλήθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στις εγκαταστάσεις της δεξαμενής ύδρευσης στην Ελεούσα με αποτέλεσμα το πρωί της Δευτέρας τμήμα του οικισμού να μείνει για κάποιες ώρες χωρίς νερό.

Με αφορμή το πρωτοφανές περιστατικό ο Δήμαρχος υπογράμμισε «Είμαστε εδώ, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές (αστυνομία, εισαγγελία) να διασφαλίσουμε και να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών. Η προσπάθεια κάποιων να προκαλέσουν πανικό και να ταλαιπωρήσουν τους κατοίκους της Ελεούσας τις ημέρες των εορτών έπεσε στο κενό. Οι υπηρεσίες είναι σε διαρκή επαγρύπνηση και ζητούμε και τη βοήθεια των πολιτών αν γνωρίζουν κάτι να ενημερώσουν έστω και ανώνυμα τους αρμόδιους για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι  της δολιοφθοράς που θεώρησαν ότι μπορούν να βλάψουν τους πολίτες».

Να σημειωθεί πως οι άγνωστοι δράστες το βράδυ της Κυριακής αφού παραβίασαν την περίφραξη κόβοντας τα πλέγματα, εισήλθαν  στο χώρο της δεξαμενής κατέστρεψαν το ρολόι της ΔΕΗ και τον πίνακα με τις ασφάλειες που τροφοδοτούν τα αντλιοστάσια με αποτέλεσμα τη σταδιακή διακοπή υδροδότησης, για κάποιες ώρες το πρωί της Δευτέρας  τμήματος του οικισμού της Ελεούσας.

Η κινητοποίηση των συνεργείων του Τμήματος ύδρευσης του Δήμου Ζίτσας ήταν άμεση και σε συνεργασία με ιδιώτες αποκαταστάθηκε έγκαιρα η ζημιά χωρίς περαιτέρω προβλήματα.

Το πρωί της Τρίτης και αφού είχαν ολοκληρωθεί οι έρευνες και η αυτοψία του χώρου από την Αστυνομία συνεργεία του Δήμου αποκατέστησαν τις ζημιές στην περίφραξη και ασφαλίστηκε εκ νέου ο χώρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ