Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ -«Ναι», κατά πλειοψηφία στην γεώτρηση «Ήπειρος 1»

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας, συνεδρίασε σε κλίμα έντασης και τελικά ενέκρινε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ερευνητική γεώτρηση

Το δικό του «ναι», κατά πλειοψηφία είπε, την Τρίτη, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ζίτσας, εγκρίνοντας τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ερευνητική γεώτρηση «Ήπειρος 1», που πρόκειται να γίνει στα διοικητικά όρια του δήμου και συγκεκριμένα στην Τ.Κ. Γιουργάνιστας.

Η προχθεσινή συνδρίαση του Σώματος, είχε αναβληθεί ως προς τη συζήτηση του θέματος πριν από δύο εβδομάδες και τελικά διεξήχθη σε κλίμα έντασης, καθώς έγινε παρουσία πολιτών, μεμονωμένων κατοίκων των περιοχών, αλλά και εκπροσώπων φορέων και συλλογικοτήτων, που εξέφρασαν δημόσια τις ενστάσεις και την αντίθεσή τους στην προοπτική των εξορύξεων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, το θέμα ήταν τελευταίο στην ημερήσια διάταξη και με δεδομένο, ότι δόθηκε ο λόγος σε όλους όσοι ήθελαν να τοποθετηθούν, ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία λίγο πριν τη μία τα μεσάνυχτα της Τρίτης, εν μέσω αποδοκιμασιών για τη θετική γνωμοδότηση.

Νωρίτερα πάντως παρά τις συνεχείς διακοπές στις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων και του δημάρχου κ. Πλιάκου, καταβλήθηκε προσπάθεια να γίνει μία γόνιμη συζήτηση, με πολίτες που τοποθετήθηκαν να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για τις τυχόν επιπτώσεις και της ερευνητικής γεώτρησης, όπως όμως και αργότερα στην περίπτωση που βρεθεί κάποιο αξιοποιήσιμο κοίτασμα και οι εργασίες περάσουν στο στάδιο των εξορύξεων.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης επέκριναν τη δημοτική, αλλά και την περιφερειακή αρχή, που βιάστηκε όπως είπαν, να γνωμοδοτήσει θετικά πριν από λίγες ημέρες, χωρίς να έχει λάβει τη γνωμοδότηση του δημ. συμβουλίου.

Η δημοτική αρχή από την πλευρά της επέκρινε ως υποκριτική τη στάση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης με τον κ. Πλιάκο να υπενθυμίζει μεταξύ άλλων και την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής το 2017 για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έναρξη των σεισμικών ερευνών στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ