Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ – Στην πράξη η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας

«Πράσινο φως» για νέα έργα αγροτικής οδοποιίας στον Δήμο, ύψους 1,3 εκ. ευρώ, από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

 

Χρηματοδότηση που ξεπερνά το 1,3εκ. ευρώ για έργα αγροτικής οδοποιίας εξασφάλισε ο  Δήμος Ζίτσας από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Είναι η πέμπτη ένταξη για έργα αγροτικής οδοποιίας στα τελευταία τρία χρόνια.

Ο Δήμος Ζίτσας ήδη έχει ασφαλτοστρώσει από το 2018 αγροτικούς δρόμους συνολικού μήκους 20 περίπου χιλιομέτρων  με πιστώσεις 2 εκ. ευρώ από τα προγράμματα, «Φιλόδημος Ι», Αγροτικής Ανάπτυξης, «Leader», με στόχο τη στήριξη και ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας της περιοχής.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει να ασφαλτοστρώσουμε πολλά χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων καλύπτοντας τα κενά των προηγούμενων ετών που δεν είχε γίνει το παραμικρό στον τομέα αυτό. Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα εξασφαλίζοντας εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στις καλλιέργειές τους και τις κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες τους», επισημαίνει ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με αφορμή την απόφαση ένταξης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», της πρότασης του Δήμου.

Ταυτόχρονα εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τους υπαλλήλους του Τμήματος Μελετών και του Τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου για την προσπάθεια που κατέβαλαν μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια να κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση.

Θεωρούμε πως με την ολοκλήρωση τέτοιων έργων δεν ενισχύουμε μόνο την αγροτική οικονομία αλλά δίνουμε και κίνητρα σε νέους ανθρώπους να παραμείνουν ή να επιστρέψουν σε αγροτικές περιοχές και να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να προχωρήσουν σε γενναία μέτρα στήριξης για να αναστραφεί η φθίνουσα πορεία του αγροτικού τομέα», καταλήγει ο Δήμαρχος Ζίτσας.

Τα έργο

Το έργο με τίτλο: «Αγροτική Οδοποιία Δήμου Ζίτσας», προϋπολογισμού 1.340.000 ευρώ εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών και στον Άξονα Προτεραιότητας «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών».

Σύμφωνα με τη Μελέτη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος του Δήμου Ζίτσας, το έργο περιλαμβάνει την εκτέλεση εργασιών υφιστάμενων αγροτικών δρόμων και την ασφαλτόστρωση αυτών, συνολικού μήκους που ξεπερνά τα 11 χιλιόμετρα, στις Κοινότητες Παλιουρής, Γκριμπόβου Πολυλόφου, Νεοχωρίου, Μεγ. Γαρδικίου, Πολυδώρου Βουτσαρά, Πετσαλίου, Κάτω Λαψίστας, Πρωτόπαππας.

Θα καλύψει τις ανάγκες 12 ποιμνιοστασίων, 40 πτηνοτροφείων, αγροτικών εκμεταλλεύσεων μηδικής και σιτηρών συνολικής έκτασης 1.840 στρ., αμπελώνων συνολικής έκτασης 70 στρ., μεταποιητικής μονάδας γάλακτος, και δυο φωτοβολταικών εγκαταστάσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ