Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ – «Τρέχει» την επαναφόρτιση ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Με γρήγορες διαδικασίες ο Δήμος Ζίτσας, ολοκλήρωσε το πρώτο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης για την χωροθέτηση σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στα όρια του δήμου.

Ο Δήμος Ζίτσας είναι ένας από τις περιφερειακούς δήμους της χώρας, που έχουν υποβάλλει πρόταση χρηματοδότησης του έργου από το Πράσινο Ταμείο, όπως αναφέρθηκε χθες και σε ρεπορτάζ του Ioannina TV.

Το έργο πραγματεύεται τη χωροθέτηση δημόσιων, προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Η/Ο) κανονικής ή υψηλής ισχύος, καθώς και θέσεων στάθμευσης Η/Ο και το πρωί της Τρίτης στην αίθουσα του δημ. συμβουλίου του δήμου Ζίτσας πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση των σεναρίων ανάπτυξης των σταθμών φόρτισης στα όρια του δήμου, με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως αυτά προσδιορίζονται από τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε αυτό το στάδιο περιλαμβάνεται ανάλυση και χαρτογράφηση της υφιστάμενης κατάστασης σχετικά με πολεοδομικά και κυκλοφοριακά χαρακτηριστικά, με υφιστάμενους δημοτικούς χώρους στάθμευσης, θέσεις στάθμευσης ταξί, τουριστικών λεωφορείων, οχημάτων ΑμΕΑ, οχημάτων τροφοδοσίας κ.λπ και τεκμηρίωση της βέλτιστης χωροθέτησης αυτών των σταθμών.

Τα τρία σενάρια που είναι και τα επικρατέστερα παρουσιάστηκαν από εκπροσώπους του αναδόχου του έργου, όμως στην ουσία πρόκειται για την ανάπτυξη ενός δικτύου σταθμών σε τρία διαφορετικά σημεία στη ΔΕ Πασσαρώνος και συγκεκριμένα σε Ελεούσα, Βουνοπλαγιά και Ροδοτόπι και από ένα στις έδρες των Δημ. Ενοτήτων, ήτοι σε Μεταμόρφωση, Κληματιά, Ζίτσα και Βουτσαρά.

Όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι του αναδόχου του έργου, τα σημεία φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, θα αποτελούν τον οδικό χάρτη χωροθέτησης των δημοσίως προσβάσιμων θέσεων στάθμευσης και φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Αυτό άλλωστε αποτελεί και το προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών στην Ελλάδα, ώστε να παρέχονται οι απαραίτητες υποδομές για την ενθάρρυνση αγοράς περισσότερων ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία θα συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας του αέρα εντός των αστικών κέντρων και οικιστικών ιστών.

Όπως ανέφερε άλλωστε ο δήμαρχος Μιχ. Πλιάκος, ο δήμος Ζίτσας είναι μεταξύ εκείνων που κινήθηκαν πρώτοι για την ανάπτυξη του δικτύου των σταθμών φόρτισης, ενώ έχει εγκριθεί και η πρόταση που έχει υποβάλλει για την προμήθεια του δήμου, με ηλεκτροκίνητα οχήματα και προϋπολογισμό 1,5 εκ. ευρώ μέσω του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης».

Στην εκδήλωση ακόμη, συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και το Νομαρχιακό Σωματείο ΑμΕΑ «Κυψέλη», που εξέφρασαν θερμές ευχαριστίες προς τον δήμο Ζίτσας και τους διοργανωτές γιατί τούς συμπεριέλαβαν στην πρόσκληση να παραστούν και να συμμετέχουν στη δημόσια διαβούλευση υποβάλλοντας τις δικές τους προτάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ